Деменция при котки: Нещо повече от „обикновено остаряване“

Публикувано от Dr. Patty Khuly
Време за четене:

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Не е само при хората: котките също могат да получат деменция. За съжаление, котките, които имат късмета да живеят дълго, могат да изпитат известна котешка деменция, позната също като когнитивна дисфункция. По-възрастните котки, които изглеждат объркани, може да изпитват нещо повече от обикновено остаряване.

По-възрастни котки: Ново поле на изследване

Котешката деменция е сложно заболяване и понякога не се диагностицира достатъчно, не се лекува и не се разбира както от ветеринарните лекари, така и от собствениците на домашни любимци. Сега, когато котките живеят по-дълго от всякога, диагнозите стават все по-чести.

Котките с деменция показват признаци, подобни на хората със сенилна деменция или болест на Алцхаймер. Ветеринарните специалисти започват да се чудят дали има нещо, което биха могли да направят при настъпване на деменцията при котките.

Огромна пухкава оранжева котка, заспала на пода

Признаците на когнитивна дисфункция при котките

Както всеки друг орган, мозъкът също се влошава с възрастта. Стареещият котешки мозък често започва да показва признаци на изхабяване на възраст между 10 и 15 години, след което тези признаци изглежда се ускоряват с напредването на болестта и стават по-забележими.

Типичните признаци на деменция при котките включват:

 • Всеобща дезориентация (объркване относно това къде се намират, безцелно лутане, липсващи сигнали, свързани с планирани събития като времето за хранене)
 • Намалена активност и намален интерес към играта
 • Промени в цикъла сън-будност (будност през цялата нощ и сън през целия ден, без интерес към човешката дейност)
 • Намален интерес към храната, водата, другите котки и взаимодействието с хората
 • Изпускане, извън котешката тоалетна
 • Издаване на звуци (силно мяукане, особено през нощта)

Ветеринарната медицина все още търси отговори относно деменцията при котките. Дали котешката деменция се дължи на специфично неврологично заболяване? Идентична ли е с процеса, наблюдаван при хората? Може ли да бъде лекувана?

Дали това е котешка деменция или е друго състояние?

Съществуват различни гериатрични заболявания с признаци, подобни на тези на котешката деменция. Тъй като те, обикновено, се появяват през един и същи етап от живота, задълбочената оценка от ветеринарен лекар е гаранция, че Вашата котка ще получи правилното лечение и грижи. Винаги е по-добре да уловите нещата навреме!

Хипертиреоидизъм

Свръхреактивна щитовидна жлеза, която произвежда твърде много хормони е често срещано заболяване, диагностицирано при по-възрастни котки. Излишъкът от хормони на щитовидната жлеза може да попречи на функцията на органите и дори да увреди мозъка, обясняват от The Animal Trust. Признак е повишеният апетит, затова вероятно ще забележите, че котката Ви моли непрекъснато за храна. Това може да доведе също до хиперактивност и повишена вокализация, които биха могли да се объркат с деменция. Вашият ветеринарен лекар може да направи кръвен тест, за да провери функцията на щитовидната жлеза на Вашата котка.

Хипертония

И котките могат да получат високо кръвно налягане. Според Защита на котките, обикновено това се случва в резултат на друго здравословно състояние, като бъбречно заболяване или хипертиреоидизъм. Високото кръвно налягане може да доведе до слепота и да причини тревожност и объркване. Вашият ветеринарен лекар може да измери кръвното налягане, за да изключи тези варианти.

Глухота и намаляване на сетивността

Глухите котки не познават силата на собственото си мяукане. Глухотата може да повлияе на поведението на Вашата котка, подобно на по-възрастните хора, които са склонни да станат по-дезориентирани, когато слуховите сигнали в околната среда станат по-малко забележими за тях. По същия начин слепотата също ще допринесе за объркването на по-възрастната котка.

Остеоартрит или други причини за хронична болка

Наистина е трудно да се идентифицира болката при котките, тъй като повечето котки не изразяват болка или дискомфорт по същия начин, по който хората го правят. Повечето избират да скриват дискомфорта си като механизъм за оцеляване. Въпреки това по-възрастните котки, които страдат от болезнени състояния, като остеоартрит, може неохотно да влизат в котешката тоалетна поради дискомфорт и вероятно ще имат инциденти извън тоалетната. Възможно е също така да са по-малко активни и да не желаят да играят. 

Мозъчни тумори или други неврологични състояния

Мозъчните тумори могат да бъдат причина, поради която по-възрастните котки показват признаци на деменция. Туморите могат да доведат до припадъци и колапс, но всички видове необичайно поведение, като липса на координация или реакция към „невидими“ обекти, също са подозрителни. Много други неврологични заболявания също могат да доведат до признаци, подобни на тези, наблюдавани при котки с деменция.

Котка Калико гледа нагоре на фона на дървен под.

Как да помогнем на по-възрастната си котка

Всяка възрастна котка с признаци на деменция, в най-добрия случай трябва да бъде тествана за всички заболявания, които могат да наподобяват или придружават деменцията. Ако Вашата котка страда от котешка деменция или объркване, ето какво можете да направите, за да поддържате нейната безопасност и комфорт:

 • Дръжте я на закрито и следете как и къде се движи из територията, която обитава.
 • Поддържайте постоянен режим на хранене и осветление у дома, за да ѝ помогнете в ориентацията.
 • Избягвайте големи промени в домакинството (като осиновяване на нов домашен любимец или преместване).
 • Давайте ѝ храна с витамин Е и антиоксиданти - и двете са важни хранителни вещества за здравето на мозъка.
 • Направете котешката тоалетна по-достъпна чрез рампа или поне да е с по-плитка тава.
 • Предлагайте простички удобства за остаряващи котки, като допълнителни легла и достъпни топли места за почивка.
 • Посетете ветеринарния си лекар за осигуряване на профилактична грижа.

Изключително важно е всяка котка, която показва признаци на деменция, да бъде прегледана от ветеринарен лекар възможно най-скоро. Важно е стопаните на домашни любимци да знаят, че котките им може не „просто да остаряват", те може да страдат от истинско заболяване, което изисква допълнителни грижи. Тъй като не е толкова лесно да се определи дали котката Ви е объркана, подобно на хората, разбирането на нормалното поведение на Вашата котка е важна първа стъпка в диагностицирането и контрола на котешка деменция.

За автора

Д-р Пати Хули

Д-р Пати Хули е завършила с отличие както колежа Уелсли, така и Факултета по ветеринарна медицина на Университета на Пенсилвания. Тя има магистърска степен по бизнес администрация от The Wharton School of Business като част от престижната дуална програма VMD/MBA. По настоящем е горд собственик на ветеринарен лекарна клиника Sunset Animal в Маями, Флорида. Но това не е всичко. Д-р Хули е ненаситен читател, страстен плетач, последовател на горещата йога, музикален фен, борбен бегач и неуморен любител на храната. Тя живее в южен Маями с три кучета, безброй котки, две спасени кози и шумен рояк кокошки.

Можете да я следвате и четете на DrPattyKhuly.com и SunsetVets.com.

 

Проверено от д-р Хайн Майер, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA и д-р Беки Мулис DVM, DACVIM (Хранене)

Свързани статии

Свързани продукти

 • Заболяване на долния уринарен тракт при котките (FLUTD) е общ термин и включва, например, камъни в бъбреците и други причини за раздразнение на пикочния мехур.
  Buy Now »
 • Learn about kidney conditions in cats, what the signs are, and how the right cat food can help support your pet.
  Buy Now »