Is Your Cat Hiding Her Pain? Recognizing the Signs & Symptoms.

Published by
Време за прочитане на материала

Лесно може да пропуснете признаците, че котката Ви е болна; не всички болести приличат на настинките, които хората хващат от време на време. Котките са склонни да крият болежките си и става трудно да се погрижите за тях, когато най-много имат нужда. Но ако знаете за какво да следите, ще разпознавате симптомите отрано и ще можете да помогнете на котката си.

Защо котките крият болката си

Смята се, че склонността на котките да крият своето неразположение е останала от времената, когато болестите и раните са ги превръщали в мишена за околните хищници. Болнавият вид не само е правел дивите котки по-уязвими, но са рискували да бъдат тормозени или изоставени от групата им.

Въпреки че на днешните питомни котки принципно не им се налага да се тревожат да не станат жертва, те могат да възприемат другите животни в къщата – а дори и хората – като конкуренти за ресурси като храна и вода. И така, движени от дълбоко вкоренен инстинкт или свръхпротективна котешка логика, котките се притесняват да показват признаци на слабост, за да не бъдат изместени от „по-достойно“ животно, и затова крият симптомите си.

Обичайни симптоми за неразположение при котките

Когато котките изпитват болка, често променят поведението си и бдителните стопани могат да се досетят, че нещо не е наред. Според  Vetstreet, обичайните признаци, които показват, че котката е болна или изпитва болка, включват:

  • Крие се
  • Седи неподвижно и прегърбено
  • Губи интерес към хората, другите животни или заниманията
  • Спира да се грижи за козината си или се грижи прекалено за нея, но само на едно място
  • Мърка, мяука прекалено или издава необичайни звуци
  • Проявява безпокойствие или агресия в приятелска среда
  • Ходи по нужда извън котешката тоалетна

Котките, които изпитват болка, могат да показват загуба на апетит, необичайно повръщане, прилепчиво поведение или други забележими промени в нрава и държанието си. При хронична болка, например артрит, котката може да спре напълно да използва котешката тоалетна, защото й е прекалено трудно да влезе в нея. По същата причина може да спре да се катери или да скача по високите части на дървената си катерушка.

Как може да помогне ветеринарният лекар

Всяко неестествено поведение от страна на котката налага преглед при ветеринарен лекар, който да установи дали промените се дължат на болка или заболяване и който ще Ви помогне да се справите с проблема. Ветеринарният лекар може да облекчи болката – с лекарства, топлинна терапия, физиотерапия или дори масаж.

Ако котката Ви е с наднормено тегло, ветеринарният лекар може предпише прием на подходяща храна за контрол на теглото, особено ако има хронична ставна болка. Определени хранителни добавки за ставите могат да помогнат за поддържане на подвижността на котката, но може да опитате и с лечебна храна, която да спомогне за овладяване на първопричината.

Единственото, което никога не трябва да правите, е да давате на котката си болкоуспокояващи лекарства без рецепта.. , които могат да бъдат силно токсични за храносмилателната система на котката. Трябва да се консултирате с ветеринарен лекар за всички хранителни добавки, които планирате да й давате, за да сте сигурни, че са безопасни. Ветеринарният лекар може да предпише лекарства за стабилизиране на настроението, за да може котката да се справи както с болката, така и със съпътстващите промени в начина й на живот

Как можете да помогнете

Преместете леглото, купичките за храна и вода и котешката тоалетна на по-достъпни за нея места. Погрижете се котешката тоалетна да бъде лесна за влизане и излизане. Ако вашият модел е по-дълбок или с капак, може да го смените с отворен, по-плитък вариант и по-често да го почиствате, за да компенсирате неразположението на котката. Голямо семейство? Не давайте на другите животни в къщата или на децата да се опитват да си играят или да се боричкат с нея. Тя може и сама да ги избегне, но сме сигурни, че не бихте искали да загуби доверието си към хората, докато се възстановява.

И, разбира се, най-доброто лекарство е превенцията. Годишните прегледи при ветеринарен лекар и добре балансираната храна ще допринесат много за предотвратяването на здравословните проблеми.

Като стопанин вие несъмнено искате котката Ви да е здрава през целия си живот. Ако се научите да разпознавате признаците на неразположение, ще подобрите съществено качеството й на живот.

Биография на автора

Жан-Мари Баухаус

Жан-Мари Баухаус е белетрист, писател на свободна практика и редактор от Тълса, Оклахома. Тя често пише за домашните любимци и тяхното здраве от домашния си офис, асистирана от своите пухкави опашатковци..

Свързани статии