Малки породи кучета: Какво трябва да знаете

Published by
минути: Време за четене

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Малките кучета безспорно са сладки. Но ако смятате, че това е всичко, което те могат да предложат, помислете отново! Малките породи кучета и той кучетата може да са малки, но те всички са кучета, с цялото разнообразие от отличителни характеристики, които можете да откриете и при едрите породи, с разликата, че всичко е "опаковано" в един мъничък пакет. Това не означава, че малките породи кучета не притежават собствени специални характеристики. Ако се чудите дали едно малко куче може да е подходящо за осиновяване, продължете да четете, за да научите някои важни неща за малките кучета.

Разнообразието на малки породи кучета

Сладко кученце от порода „Йоркширски терие“ надзърта през рамото на жена

Често, когато мислят за малки кучета, хората автоматично се сещат за най-миниатюрните породи, регистрирани в групата за породисти кучета-играчки към Британския киноложки клуб, като „Йоркширски териер“ или „Бишон фризе“.

Все пак малки кучета могат да бъдат открити в почти всяка група за породисти кучета. Например, миниатюрният дакел, всъщност е член на групата за ловджийски кучета към Киноложкия клуб, докато Рат Териери и Джак Ръсел териери принадлежат към групата на териерите.

Когато избирате малка порода куче е важно да не забравяте, че определящите характеристики на групата, към която принадлежи кучето, ще са свързани по-скоро с техния темперамент и характер, отколкото с техния размер. Докато много от малките породи кучета, особено породите той-кучета са пригодени за градски живот и градско жилище, то дакелите и определени териери, които са развъждани, за да хващат вредни животни и друг дребен дивеч, биха се чувствали като у дома си в някое стопанство или в провинцията, където могат да следват инстинктите си за ловуване.

Най-важното което трябва да помните е, че подобно на по-едрите породи, малките породи кучета се различават по темперамент и физически характеристики. Важно е да проучите внимателно всяка порода, от която смятате да осиновите куче и се уверете, че е подходящо за Вашето семейство и начина Ви на живот.

Кое е страхотно при малките кучета

Малките кучета имат много предимства. Както споменахме те обикновено се нуждаят от по-малко пространство, за да се чувстват спокойни и щастливи, което ги прави добър избор, ако живеете в апартамент или малък дом. Но само защото са по-малки не означава, че нямат нужда от пространство, за да тренират по-малките си крачета. Те често имат насъбрала се енергия, така че ако нямате градина, в която да играят, една специализирана за кучета зона или пътека за разходки наблизо би била идеална за тях. Малките кучета често ядат по-малко и изискват по-малко основна грижа, отколкото една едра порода. Те сменят козината си по-малко (общо количество козина) и правят по-малко (или поне по-малки) бъркотии от едрите кучета. Също така по-лесно се контролират при водене на повод или при носене. Просто помислете! Предпочитате да удържате едно кученце от 10кг или гигант от 40кг, който се опитва да догони катерица? Според Националния диспансер за болни животни във Великобритания (PDSA), малките кучета в повечето случаи живеят средно по-дълго от своите по-едри събратя.

Предизвикателствата пред собствениците на малка порода куче

Въпреки предимствата, малките кучета могат да Ви изненадат с множество предизвикателства. Въпреки че са издръжливи що се отнася до здравето, техните малки тела са по-деликатни и склонни към нараняване, особено ако биват изпуснати при по-груба игра или ако паднат или скочат от твърде високи мебели. Поради тази причини кучетата-играчки обикновено не са добро попадение за домакинства с много малки деца, а по-големите деца трябва да бъдат надзиравани и научени как да се отнасят правилно към малките кучета. Много от малките породи кучета са предразположени към различни здравословни състояния като свиване на трахеята или пателарна луксация, когато колянното капаче е в неправилно положение при свито коляно. Винаги е важно да се консултирате с вашия ветеринарен лекар, ако домашният Ви любимец проявява тези състояния (или други), тъй като той може да даде специални препоръки за справяне. Например, ако Вашият домашен любимец има свиване на трахеята, той може да се нуждае от нагръдник, който приляга над гръдния кош, вместо стандартен повод и нашийник.

Малките кучета често са смятани за седящи в скута създания, които обичат да се сгушват, но истината е, че те често са една енергийна топка и някои от тях се нуждаят от повече активност, отколкото други. Ако не обичате да излизате на разходки и нямате голяма градина, където кучето може да тича и играе, трябва да търсите порода, която получава всички нужни занимания с игра на закрито. Малките породи кучета често са като енергийни топчици. Докато те могат без игра и занимания по-дълго от други кучета, кратките и чести периоди на игра ще спомогнат за получаване на нужните занимания.Струва си да се спомене също, че според проучване от 2021 година на Хелзинкския университет, две от трите най-агресивни породи кучета са от дребните породи кучета („Миниатюрен шнауцер“ и „Миниатюрен пудел“). Учените изказват мнение, че агресивността е свързана най-силно със страха, с техния дребен размер, което кара малките породи кучета да се чувстват обезпокоени, уязвими и да проявяват склонност към нежелано поведение. Също така отбелязват, че агресивното поведение може да бъде изострено от липсата на обучение и разглезване от собствениците, които позволяват подобно поведение, защото им изглежда безопасно и дори сладко. Поуката тук е, че когато става въпрос за отглеждане на миролюбиво, добре възпитано куче, правилната социализация и обучение в подчинение са точно толкова важни за дребните породи кучета, колкото и за едрите. Колкото и сладък да е Вашият мъничък приятел, въздържайте се от импулса да третирате косматкото като бебе; той може да е мъничък, но си е куче и разчита на именно на Вас да го обучите и да го насочвате както всяко друго куче.

Изисквания към храненето на малките породи кучета

Cinnamon Chihuahua puppy dressed in a black and red argile sweater eating out of a bowl.Въпреки че малките кучета ядат като цяло по-малко от големите, според общата класация, малките породи всъщност имат нужда от повече калории. Британският киноложки клуб казва, че малките кучета често изгарят енергията си по-бързо от по-големите кучета, но разбира се, те имат и много по-малки стомаси. Това означава, че Вашето куче от малка или мини порода ще трябва да яде по-малки количества, по-калорични храни и ще трябва да се храни по-често, отколкото едно по-едро куче. Подрастващите кутрета трябва да се хранят по-често, за да се избегне развитието на хипогликемия или ниска кръвна захар, което може да доведе до слабост и летаргия, мускулни спазми, припадъци и дори смърт.

Може да сте сигурни, че Вашето малко куче получава точното количество калории, като го храните със специална формула храна за дребни породи кучета, която е по-калорична от предназначената за по-едри породи кучета. Поради по-дългата продължителност на живота си, малките кучета също така се възползват от храна с високи нива на антиоксиданти, които могат да предотвратят увреждания, дължащи се на дълготрайното излагане на свободни радикали през дългия им живот.

Малките кучета често са големи индивидуалисти. Това не само ги прави много забавни, но също така ги превръща в идеални компаньони при подходящите обстоятелства. Сега, когато вече знаете какво да очаквате от едно малко куче, ще можете уверено да изберете правилната дребна порода куче за Вашето семейство.

За автора

Джийн Мари Баухаус

Джийн Мари Баухаус

Джийн Мари Баухаус е собственик на куче, поддържа блог за домашни любимци и пише романи, от Тулса, Оклахома, където обикновено пише под надзора на шепа пухкави бебета.

 

Свързани статии

 • Куче Уринарни

  Често, когато едно обучено домашно куче започне да уринира из къщата, стопаните му вярват, че това е станало случайно. За съжаление, понякога това води до липса на доверие и обтяга отношенията дори и между най-привързаните стопани и тяхното любимо куче.
 • Алергии към храни и към фактори от околната среда при кучета

  Полезна информация за алергии към храни и към фактори от околната среда, които могат да засегнат кучетата, обичайни причинители, разпознаване на симптомите и съвети за справяне с проблема.
 • Chronic Kidney Disease in Dogs | Hill's Pet

  Learn about kidney conditions in dogs, what the signs are, and how the right dog food can help support your pet.

Свързани продукти

 • Често, когато едно обучено домашно куче започне да уринира из къщата, стопаните му вярват, че това е станало случайно. За съжаление, понякога това води до липса на доверие и обтяга отношенията дори и между най-привързаните стопани и тяхното любимо куче.
  Buy Now »
 • Полезна информация за алергии към храни и към фактори от околната среда, които могат да засегнат кучетата, обичайни причинители, разпознаване на симптомите и съвети за справяне с проблема.
  Buy Now »
 • Learn about kidney conditions in dogs, what the signs are, and how the right dog food can help support your pet.
  Buy Now »