Защо котката Ви повръща след хранене

Стопаните понякога смятат, че новата храна за котки, която са взели, е причина котката им да повръща веднага след хранене. Изглежда логично, но други фактори също могат да сочат към различна причина, кореняща се в поведението.

Регургитация

Регургитация, или връщане на погълната храна към устата, може да се получи, когато котката харесва прекалено много новата храна или пък се конкурира за храната с други животни в дома. Ето какво се случва: котката яде толкова бързо, че поглъща храната, без да я сдъвква, като същевременно с това поглъща и много въздух. Големите парчета храна и въздухът в стомаха й най-вероятно ще се върнат обратно. Ако котката Ви повърне цяла гранула малко след хранене, вероятно става дума за регургитация.

Какво да направите

Ако подозирате, че котката Ви яде твърде бързо и затова връща храна, направете следното, за да намалите риска от повръщане:

  1. Давайте й по-малки порции, по-често, докато забележите, че забавя темпото на хранене.
  2. Вместо в дълбока купичка разстелете храната на широка, плоска повърхност, например тава. Разстилането на гранулите ще принуди котката да яде по-бавно. По този начин ще й попречите да си натъпче устата с по-голямо количество гранули наведнъж.

Преход към нова храна

Твърде бързият преход към нова храна също може да накара котката да повръща. Смесвайте увеличаващо се количество от новата храна с намаляващо количество от старата храна в рамките на 7-дневен период, за да избегнете дискомфорта, докато преминете  изцяло на новата храна.

Ако котката ви показва признаци на неразположение след хранене или повръща интензивно или постоянно, незабавно потърсете ветеринарен лекар. Винаги е добре да се консултирате с ветеринарен лекар, преди да смените храната за котки.