Как да научим кучето да не лае?

Важна част от това да бъдеш отговорен стопанин е да контролираш шума, който вдига кучето. Все пак прекомерното лаене може да подлуди не само Вас, но и съседите Ви.

Защо е цялата тази врява

Първата стъпка към решаване на проблема е да разберете защо кучето лае. Някои кучета лаят, за да Ви кажат, че искат нещо. Може би са гладни, жадни или просто им се играе.

Когато кучето прекалява с лаенето, е време да го научите на други начини да привлича вниманието Ви – да Ви побутва с лапа, да чака до вратата или до купичката си.

Време за игра

Много кучета лаят, когато видят други кучета, за да ги извикат да си играят. Това е напълно нормално, но Вие трябва да решите колко лай е приемлив и да не пускате кучето да играе, докато не се укроти.

Сам вкъщи

Кучето Ви може да лае, когато остане само вкъщи. Оставете аудио уредбата или радиото включено, за да осигуряват познати човешки звуци. Може също да му оставите играчки, които изискват сериозно внимание и ще държат кучето заето, докато Ви няма.

Добър начин да намалите тревожността е да дадете на кучето стара, неизпрана Ваша дреха или нещо друго, което мирише силно на член от семейство Ви.

След като се приберете, не забравяйте да поиграете с кучето. То ще е тъгувало за Вас и няма по-добър начин да затвърдите връзката помежду Ви.

На стража

Най-често кучето лае, за да вдига тревога. Ако кучето види някой да приближава къщата, ще започне да лае, за да Ви предупреди. Понеже кучето гледа на Вас като на водача на глутницата, то ще очаква Вие да разследвате какъв е случаят.

Някои породи са развъждани специално за лай, с цел защита, и може би Вие искате точно това от кучето си. Нека кучето лае, за да привлече вниманието Ви, обаче го научете да спира веднага щом се уверите, че няма натрапник.

Изградете си система

Всички аспекти на обучението на кучета изискват да имате система. Кучетата реагират на рутината и така ще увеличите сериозно шансовете си за успех. Може би вече сте ходили на курс за обучение на любимци, но в случай, че не сте - защо не опитате сега? Никога не е твърде късно да научиш порасналото вече куче на нови номера, а и Вие ще придобиете нови умения за справяне с него.

Команда „Тихо“

Един от начините да научите кучето си на командата „Тихо“ е да го заглушавате или разсейвате всеки път, когато започне да лае. Използвайте нещо, което вдига силен шум, например пълно с монети метално кенче, за да привлечете вниманието му, след което произнесете твърдо командата „Тихо“.

Когато кучето спре да лае, го похвалете и възнаградете. Никога не крещете, когато искате да спре да лае, защото това може да причини тревожност и да подкопае учебния процес. Също така може лесно да объркате кучето, ако то реши, че и Вие лаете. Крещенето само затвърждава навика за лаене.

В заключение

Обучението винаги е най-добрият начин да коригирате поведението на кучето си. Но не забравяйте, че като цяло, лаят е нормална част от поведението на кучето. Трябва да предприемате действия само когато лаят е неоправдан и пречи много

Ако лаенето продължава, въпреки Вашите усилия, Вашият ветеринарен лекар ще Ви даде допълнителни съвети и да Ви научу на някои други техники.

Свързани статии за грижи за домашните любимци

 • Какво да търсите на етикета на една храна за котки

  Дали защото току-що сте донесли ново котенце в дома си, или пък защото Вашата капризна котка изисква преразглеждане на храната за вечеря, важно е да знаете как да дешифрирате етикетите на храните за домашни любимци. Ако една храна е без зърнени продукти, значи ли това, че тя има и по-малко въглехидрати? Какво означава Гарантиран Анализ?
 • Cats Need Good Nutrition In Order To Stay Healthy

  Learn what it means for your cat's nutrition to be out of balance. Find out what too little or too much of each nutrient can do to your cat's health
 • Rewarding Your Cat with Hill's Cat Treats

  Tasty and delicious cat treats are a great way to connect with your cat and display your care and love for them. They can also be used as rewards for good behavior and as part of training.
 • Feeding fish to cats

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet
 • How to Transition Your Cat to Hill's Senior Age Defying Cat Food

  Making the informed decision to move your cat to Hill’s Age Defying 11+ cat food is an important one transitioning your cat to a new food needs to be done the right way. Follow these simple steps for the transition.
 • Cats and running water

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet