Как да научим кучето да не лае?

Published by
четиво за Време за прочитане на материала

Важна част от това да бъдеш отговорен стопанин е да контролираш шума, който вдига кучето. Все пак прекомерното лаене може да подлуди не само Вас, но и съседите Ви.

Защо е цялата тази врява

Първата стъпка към решаване на проблема е да разберете защо кучето лае. Някои кучета лаят, за да Ви кажат, че искат нещо. Може би са гладни, жадни или просто им се играе.

Когато кучето прекалява с лаенето, е време да го научите на други начини да привлича вниманието Ви – да Ви побутва с лапа, да чака до вратата или до купичката си.

Време за игра

Много кучета лаят, когато видят други кучета, за да ги извикат да си играят. Това е напълно нормално, но Вие трябва да решите колко лай е приемлив и да не пускате кучето да играе, докато не се укроти.

Сам вкъщи

Кучето Ви може да лае, когато остане само вкъщи. Оставете аудио уредбата или радиото включено, за да осигуряват познати човешки звуци. Може също да му оставите играчки, които изискват сериозно внимание и ще държат кучето заето, докато Ви няма.

Добър начин да намалите тревожността е да дадете на кучето стара, неизпрана Ваша дреха или нещо друго, което мирише силно на член от семейство Ви.

След като се приберете, не забравяйте да поиграете с кучето. То ще е тъгувало за Вас и няма по-добър начин да затвърдите връзката помежду Ви.

На стража

Най-често кучето лае, за да вдига тревога. Ако кучето види някой да приближава къщата, ще започне да лае, за да Ви предупреди. Понеже кучето гледа на Вас като на водача на глутницата, то ще очаква Вие да разследвате какъв е случаят.

Някои породи са развъждани специално за лай, с цел защита, и може би Вие искате точно това от кучето си. Нека кучето лае, за да привлече вниманието Ви, обаче го научете да спира веднага щом се уверите, че няма натрапник.

Изградете си система

Всички аспекти на обучението на кучета изискват да имате система. Кучетата реагират на рутината и така ще увеличите сериозно шансовете си за успех. Може би вече сте ходили на курс за обучение на любимци, но в случай, че не сте - защо не опитате сега? Никога не е твърде късно да научиш порасналото вече куче на нови номера, а и Вие ще придобиете нови умения за справяне с него.

Команда „Тихо“

Един от начините да научите кучето си на командата „Тихо“ е да го заглушавате или разсейвате всеки път, когато започне да лае. Използвайте нещо, което вдига силен шум, например пълно с монети метално кенче, за да привлечете вниманието му, след което произнесете твърдо командата „Тихо“.

Когато кучето спре да лае, го похвалете и възнаградете. Никога не крещете, когато искате да спре да лае, защото това може да причини тревожност и да подкопае учебния процес. Също така може лесно да объркате кучето, ако то реши, че и Вие лаете. Крещенето само затвърждава навика за лаене.

В заключение

Обучението винаги е най-добрият начин да коригирате поведението на кучето си. Но не забравяйте, че като цяло, лаят е нормална част от поведението на кучето. Трябва да предприемате действия само когато лаят е неоправдан и пречи много

Ако лаенето продължава, въпреки Вашите усилия, Вашият ветеринарен лекар ще Ви даде допълнителни съвети и да Ви научу на някои други техники.

Свързани статии

Свързани продукти

  • В следващите минути трябва да получите имейл, съдържащ връзка за нулиране на паролата ви.
  • Забравихте паролата си?
  • Забравихте паролата си?
  • Тук ще намерите отговори на най-честите потребителски въпроси за храните на Hill's™. Ако не откриете това, което търсите, не се колебайте да се свържете с нас за отговор.