Храна и съвети за големината на порциите за избягване на прехранването на Вашата котка

Борба с наднорменото тегло
Затлъстяването е нарастващ проблем, засягащ котешката ни популация. Всъщност е установено, че повече от 50% от котките, прегледани от ветеринарни лекари, са или с наднормено тегло, или са затлъстели. Въпреки това, с подходящата храна за котки, график на хранене и редовни упражнения, не е задължително това да важи за Вашата котка. Ето някои начини, с които да започнете.

Изберете най-добрата котешка хранаBrown Spotted Cat Eating Out of a Silver Bowl
При избирането на правилната храна за Вашата котка, трябва да се имат предвид много фактори. От голямо значение е котешката храна, която избирате, да е балансирана и пълноценна. Най-добре е също да изберете храна, която е предназначена за етапа от живота на Вашата котка. Например, организмът на малките котенца се справя по-добре, когато те се хранят с “храна за котенца", формулирана за растеж. По-възрастните котки може да имат забавен метаболизъм и може би организмът им ще реагира по-добре на храна за котки в зряла възраст, която съдържа по-малко калории, но независимо от това осигурява необходимото количество хранителни вещества. Когато се съмнявате за нещо, консултирайте се с Вашия ветеринарен лекар, за да ви насочи.

Измерете порциите 
Храненето на котката Ви чрез свободен избор може да се окаже проблем, особено ако тя има склонност към преяждане. Котките, на които се дават две или три по-малки, отмерени порции, са склонни да поддържат теглото си по-лесно, отколкото тези, на които се дава храна чрез свободен избор. Обърнете се към указанията, дадени за количеството храна и измервайте точно количеството храна на котката си. Една мерителна чаша е 230 гр и се отнася за равна чаша с храна (за разлика от чаша с връх.)

Адаптирайте към нуждите на Вашата котка
Не забравяйте, че указанията, дадени на етикета за храни за домашни любимци, са само насоки и може да се наложи да бъдат коригирани въз основа на телесното състояние и нивото на активност на Вашата котка. Научете се да преценявате телесното състояние на котката си. Това ще Ви помогне да определите дали тя е с наднормено, поднормено или идеално телесно тегло, което на свой ред ще Ви помогне да определите правилното количество храна, която да се дава ежедневно.

For the complete slideshow on cat overfeeding, visit petMD!