Има ли котката ми суха кожа? - Съвети

Публикувано от
минути: Време за четене

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Ако котката Ви се лющи като прясно изпечена коричка на пай когато я галите, или непрекъснато се почесва, може би се чудите: „ Има ли котката ми суха кожа?“ Ако сте сигурни, че причината не са бълхи, то трябва да разнищите проблема и да откриете причината за чесането на Вашата котка.

Симптоми на суха кожа и вероятни причини

Наличието на множество малки, сухи участъци или чесането от време на време, обикновено, не е нещо, за което да се притеснявате, но когато чесането продължава с дни или котката Ви дъвче и обсебващо ближе определена зона, вероятно е време да разберете дали Вашето космато сладурче страда от сериозно състояние или дразнене на кожата. Чесането през цялото време или в една и съща зона може да е знак, че Вашата котка има сухи петна по кожата. Други симптоми за суха кожа при котките са приличащи на пърхот люспи по козината и/или оплешивяване в определени участъци от тялото.

Една от причините Вашата котка да има суха кожа може да бъде свързана с храната, която консумира. Според Ръководство на ветеринарните лекари на Merck котките се нуждаят от хранително балансирана храна с достатъчно количество от определени мастни киселини, без които кожата им може да стане суха и люспеста, а козината им може да стане без блясък. Говорете с Вашия ветеринарен лекар, относно храната на котката, за да видите дали се нуждае от преминаване към различна храна или включване на добавка като рибено масло. Не забравяйте, че всякакви препоръки от Вашия ветеринарен лекар могат да отнемат до месец, за да се излекува проблемът, който причинява сухата кожа на Вашата котка.

Ако сухата кожа на Вашата котка е най-вече в централната зона на гърба, проблемът може би е предизвикан от наднормено тегло. Организацията за защита на котките отбелязва, че котките с наднормено тегло могат да имат проблеми с правилното самопочистване на козината си и в резултат на това може кожата им да стане суха, да се появи пърхот или сплъстяване на по-трудно достъпните за котката места.

Кожа и чувствителност

Чувствителността към околната среда и други външни фактори са често срещани причини за проблемно състояниe на кожата при котките. Важно е да сте наясно какво във Вашия дом би причинило раздразнение на кожата на Вашата котка. Запитайте се:

  • Използвал(а) ли съм някакви нови почистващи препарати за подовете, върху пода, мебелите или във въздуха?
  • Прал(а) ли съм одеяла или дрехи с различен перилен препарат?
  • Може ли котката да е погълнала някакви лекарства, които се намират из къщата?
  • Има ли някакви нови животни у дома?

Ако сте отговорили положително на някой от тези въпроси и можете да определите възможен източник, то се обадете на Вашия ветеринарен лекар и опишете симптомите и с какво мислите, че котката Ви е била в контакт. Тогава ветеринарният лекар ще реши дали трябва да го посетите или иска да изчакате няколко дни.

Вероятно ще искате да разговаряте с всеки у дома и да направите списък на новите почистващи препарати или козметика, които са влезли в дома Ви преди котката Ви да започне да се чеше. Котките могат да бъдат раздразнени дори от полен, прах и плесен. Ако котката Ви внезапно стане сънлива, повръща или има кризи скоро след като сте забелязали, че се почесва, незабавно я заведете на ветеринар. Вероятно тя изпитва сериозна чувствителност или е изяла нещо отровно.

Striped gray cat scratching cat on a wicker chair in garden

Други същества

Не забравяйте, че ако у дома Ви е донесено ново животно, бълхите биха могли да са причината за кожните неразположения на Вашата котка, дори ако другите домашни любимци не показват признаци на раздразнение. Прокарайте гребен за бълхи през козината на котката Ви и съберете топка козина, за да потърсите бълхи или следи от бълхи (черната субстанция, оставена от бълхите, която всъщност представлява изпражненията на бълхите). Дори да не откриете никакви буболечки, може да има по-малки паразити, причиняващи сърбеж, като акари, според Националния диспансер за болни животни във Великобритания (PDSA). Също така проверете за зачервяване и зони с люспи, които биха могли да показват гъбична инфекция, като трихофития. Следете за промени във Вашата домашна обстановка, за да ги споделите с Вашия ветеринарен лекар, който ще може да вземе информирано решение как може да Ви помогне да облекчите сърбящата кожа на Вашата котка.

Грижа за сухата кожа

Когато търсите решение за сухата, сърбяща кожа на Вашата котка, може да се изкушите да потърсите и в интернет за възможни домашни решения или природни лекове. Националният диспансер за болни животни във Великобритания (PDSA) предупреждава, че някои съставки, които за безопасни за хората, като растителни масла, могат да бъдат вредни и дори токсични за котките. Винаги използвайте само продукти, предназначени специално за котки, и се консултирайте с ветеринарен лекар, преди да опитвате каквото и да е за облекчаване на дразненето на Вашата котка.

Някои котки могат да страдат от сърбяща, зачервена и възпалена кожа поради чувствителност към храната. Поговорете с Вашия ветеринарен лекар относно диетичната храна за котки , която би помогнала на котката Ви.

Докато търсите решение за сърбящата кожа на Вашата котка, винаги се опитвайте да я поддържате заета с активна игра и да я разсейвате от чесане на определената зона, преди кожата в тази зона да стане груба или възпалена. Можете също така да използвате овлажнители, за да добавите влага във въздуха в дома си и да давате на котката си много вода за пиене, за да я поддържате хидратирана.

Ако котката Ви има сърбяща, суха кожа, има вероятност причината да се крие в дома Ви, но да може лесно да бъде премахната. Вие и Вашият ветеринарен лекар можете да работите заедно, за да промените дома си за една по-щастлива и по-спокойна котка!

За автора

Chrissie Klinger

Криси Клингър

Криси Клингер е собственик на домашен любимец. Тя обича да споделя дома си с косматите си деца, наред с двете си собствени деца и съпруга си. Криси обича да прекарва време с всички членове на семейството си когато не преподава, пише или публикува в блога си. Тя се стреми да пише статии, които помагат на стопаните на домашни любимци да живеят по-активен и смислен живот със своите домашни любимци.

Свързани статии

Свързани продукти

  • Заболяване на долния уринарен тракт при котките (FLUTD) е общ термин и включва, например, камъни в бъбреците и други причини за раздразнение на пикочния мехур.
    Buy Now »
  • Learn about kidney conditions in cats, what the signs are, and how the right cat food can help support your pet.
    Buy Now »