Колко често трябва да храня кучето си?

$authorText
мин. минути

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Подрастващите кучета се нуждаят от достатъчно храна и Вашият ветеринарен лекар може да Ви каже да храните кученцето си няколко пъти на ден. Но какво ще кажете, когато кучето Ви остарее? Може би се питате "колко често трябва да храня кучето си?" или "колко трябва да яде моето куче?"

За да отговорите на тези въпроси, ето някои насоки за хранене, които обхващат нуждите на по-игриви кученца, спокойни кучета в напреднала възраст и всяка възраст между тях.

Захранване на кученцето

Тъй като кученцата растат бързо и изгарят толкова много енергия, те трябва да ядат силна, питателна храна и се нуждаят от нея често. Когато захранвате кученцето, ще започнете с по-чести хранения, след което бавно ще го отбиете до по-малко хранения на ден. Този процес ще им помогне да станат големи и силни.Jack Russell terrier puppy eating food out of a dog bowl.

6 до 12 седмици

Кученцата трябва да се хранят с храна, предназначена да посрещне изискванията им за развитието на костите, мускулния растеж и енергийните им нужди. Качествената храна за кученца съдържа оптимални нива на протеин, DHA и витамини, за да поддържа подходящи темпове на растеж Вашето кученце. Kennel Club UK препоръчва четири хранения на ден за кученцата през този период от време. Също така е добра идея да захраните кученцето с навлажнена храна, за да му помогнете да дъвче.

3 до 6 месеца

Kennel Club препоръчва намаляване на храненията до три пъти на ден, когато Вашето кученце навърши четири месеца. По време на тази фаза, хранете ги на порции като за кученце, докато видите, че коремчето на малкото кученце и пухкавостта започват да изчезват – признаци, че тялото им започва да узрява.

6 до 12 месеца

На шест месечна възраст, Kennel Club препоръчва намаляване на броя хранения до два пъти дневно. Имайте предвид, че след като Вашето куче бъде кастрирано, енергийните му нужди могат да се променят, така че трябва да сте сигурни, че го храните в правилното количество и качество храна. Също така, тази възраст е подходящ момент да започнете да мислите каква храна искате да предложите, когато преминете от богата на хранителни вещества храна за кученца към храна за кучета в зряла възраст. Въпреки че винаги трябва да се консултирате с Вашия ветеринарен лекар за индивидуалните нужди на Вашето куче, общо положение е, че малките и средните породи обикновено преминават към храна за възрастни на 12 месеца, докато големите или гигантските породи може да не преминат до 18-месечна възраст.

Също така е добре да направите преминаването от храна за подрастващи към храна за зрели кучета за период от 5 до 7 дни. Твърде рязката промяна може да причини стомашни проблеми на Вашия пухчо. За преход между храните, смесете текущата храна на кучето Ви с малко количество от новата храна. В период от една седмица постепенно намалявайте количеството на текущата храна, като същевременно увеличавате количеството на новата храна, за да осигурите безопасен и комфортен преход.

Както всичко, което играе основна роля в цялостното здраве и развитие на Вашето куче, говорете с Вашия ветеринарен лекар за правилния режим на хранене. Инструкциите за хранене, посочени на опаковката могат да се различават от нуждите на кучетата от различни породата, тегло, нивото на активност и други. Вашият ветеринарен лекар ще може да Ви даде най-добрата препоръка за хранене на Вашето кученце, за да му гарантирате здравословен растеж.

Хранене на кучето в зряла възраст

След като Вашето куче е напълно израснало, трябва да се уверите, че го храните с храна, която го поддържа здраво и във форма, така че да избегнете развитието на здравословни проблеми. Видът храна и размерът на порциите трябва да бъде съобразен с породата, размера и начина на живот на Вашия любимец. Отново, това е добра тема за разговор с Вашия ветеринарен лекар, за да сте сигурни, че ще осигурите на кучето адекватно хранене.

От 1 до 7 години

Повечето собственици разделят дневната дажба на кучето в две хранения дневно. Колко прави това? Зависи от Вашето куче. Измервайте храната, вместо да я сипвате "на око", за да сте сигурни, че кучето Ви получава точното количество всеки ден. Следете кучето си за признаци на наддаване на тегло и намалете храната, ако е необходимо, под наблюдението на Вашия ветеринарен лекар. Някои от признаците, че кучето Ви е с наднормено тегло, включват невъзможност да напипате ребрата му, загуба на забележима талия, възглавнички от мазнини по бедрата и в основата на опашката и клатеща се походка.

Кучетата трябва да се хранят редовно, обикновено веднъж сутрин и веднъж вечер - ключът е последователността. Също така, имайте предвид, че видът храна, който избирате, е важен. Ако имате куче, което има по-заседнал начин на живот, помислете за храна, която съответства на начина му на живот, за да сте сигурни, че то все още получава правилните хранителни вещества, без това да води до наддаване на тегло.

7+ години

Вашето куче остарява и може би малко вече е малко по-бавно в движенията и реакциите. Не забравяйте, че кучетата остаряват по-бързо от хората, така че големите промени в здравето настъпват много по-рано в живота. Изберете храна, специално формулирана със съставки, които поддържат мозъка, имунната и храносмилателната функция, енергийните нива и лъскавостта на козината. Храната, формулирана за застаряващи домашни любимци е съобразена с техния намален метаболизъм. Изборът на правилната храна ще Ви помогне да осигурите на вече голямото Ви кученце точното количество калории, като същевременно ще му даде допълнителни хранителни вещества, които да му помогнат да си върне младежкия дух.

Грижа в напреднала възраст

Вашето куче официално е преминало през периода на средната възраст. С възрастта, то вече се е променило, така че се уверете, че държите под око неговото хранене и здраве и се консултирайте с Вашия ветеринарен лекар дали трябва да преминете към храна за кучета в напреднала възраст.Long-haired, mixed breed senior dog sniffs food bowl while woman poors in food. title=По-големите породи могат да достигнат периода на старост по-рано от по-малките породи, така че е важно да попитате Вашия ветеринарен лекар, кога кучето Ви се очаква да достигне златните си години. Например, Вашият Джак Ръсел териер все още може да търчи из къщата на единадесет, но Вашият голдън ретривър може да се започне да лежи повече около седемгодишна възраст.

На тази възраст вече е важно да намалите количеството храна, за да избегнете наддаването на тегло, което също се случва и заради по-малката активност. Също така е добре да наблюдавате възрастното си куче за признаци на загуба на тегло, което може да се дължи както на здравословни проблеми, така и на проблеми със зъбите. Продължете с храненията два пъти дневно, тъй като кучето Ви, вероятно, предпочита да запази рутината. Ако видите промени в теглото или хранителните навици на Вашето куче, говорете с Вашия ветеринарен лекар.

Храненето на Вашето куче с правилното количество висококачествена храна за кучета във всеки етап от живота му ще извърви дълъг път към поддържането на Вашия четириног приятел здрав. Точно както количеството храна варира в зависимост от нуждите на всеки човек, така и количеството храна за кучето варира в зависимост от нуждите му, поради което консултацията с Вашия ветеринарен лекар е най-доброто място за справка.

Имайте предвид, че гореспоменатите в статията възрастови групи и информацията са само за насока. Здравословните проблеми могат да предизвикат остаряване на кучето Ви по-бързо или да бъдат приоритетни при вземане на решение при избора на храна. Наблюдението на здравето на Вашето куче, избора на висококачествена храна за кучета за всеки етап от живота и поддържането на открит диалог с Вашия ветеринарен лекар ще Ви помогне да си отговорите на въпроса колко да храните кучето си и да правите най-добрия избор за Вашия космат приятел през всеки етап от живота му.

Свързани статии

 • Котката ми е с капризна | Hill's Pet

  154502253 Ако Вашата котка е капризна по отношение на храната, не се притеснявайте, защото котките имат репутация на изключително претенциозни животни, когато става въпрос за храна.
 • Какво да търсите на етикета на една храна за котки

  154502253 Дали защото току-що сте донесли ново котенце в дома си, или пък защото Вашата капризна котка изисква преразглеждане на храната за вечеря, важно е да знаете как да дешифрирате етикетите на храните за домашни любимци. Ако една храна е без зърнени продукти, значи ли това, че тя има и по-малко въглехидрати? Какво означава Гарантиран Анализ?
 • Колко е важно Вашата котка да пие вода

  154502253 Колко е важно Вашата котка да пие вода
 • Храни, които са опасни или отровни за котки

  Когато става въпрос за Вашата котка, искате да сте сигурни, че й осигурявате най-добрия вид котешка храна, подходяща за нейните хранителни нужди.

Свързани продукти

 • Често, когато едно обучено домашно куче започне да уринира из къщата, стопаните му вярват, че това е станало случайно. За съжаление, понякога това води до липса на доверие и обтяга отношенията дори и между най-привързаните стопани и тяхното любимо куче.
 • Полезна информация за алергии към храни и към фактори от околната среда, които могат да засегнат кучетата, обичайни причинители, разпознаване на симптомите и съвети за справяне с проблема.
 • Learn about kidney conditions in dogs, what the signs are, and how the right dog food can help support your pet.