Защо и кога да кастрирате Вашето куче или кутре

Публикувано от Emma Milne
минути - Време за четене минути

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Някои от най-честите въпроси, които се задават на ветеринарните лекари, са свързани с кастрацията. Съществува и известно объркване относно думите, така че нека разнищим въпроса - кастрацията се отнася за мъжките екземпляри, стерилизацията за женските екземпляри, а думата кастрация обхваща и двете. Най-често хора питат „Кога трябва да кастрирам кучето си?“ и „Има ли някакви ползи от кастрирането?“

Ползи от кастрацията на Вашето куче или кутре

Всички операции крият малък риск, така че е естествено хората да се притесняват да подложат домашния си любимец на операция, ако не е необходимо. Кастрацията на мъжките животни означава да се отстранят и двата тестиса, а на женските обикновено се отстраняват яйчниците и понякога и матката, в зависимост от избора на ветеринарния лекар. Това може да бъде извършено чрез срязване в коремната област или чрез лапароскопия, както е позната. Това означава, че не само не могат да създават поколение, но и също, че се отстраняват хормоните им. И в двата случая има ползи както за кучето, така и за Вас - неговият стопанин.

Ползите от кастрацията са различни за двата пола, така че нека разгледаме първо женските

Най-голямата полза от кастрацията при женските кучета е превенцията на тумори на млечните жлези. Колкото по-рано са кастрирани, толкова повече ползи получават. Туморите на млечните жлези при некастрираните женски кучета са агресивни и се разпространяват бързо из тялото, така че превенцията определено е за предпочитане пред лечението. Кастрацията предотвратява и инфекция на матката, наречена пиометра. Тя може да бъде животозастрашаваща и всъщност винаги изисква стерилизация, ако се случи. Операцията е по-рискова, защото животното е болно и матката често е подута и възпалена.

А какво се случва при мъжките? Тестостеронът е мощен хормон и е отговорен за голяма част от поведението на мъжките екземпляри. Той подтиква към съперничество за предмети, а за мъжките кучета едно от най-важните неща е осеменяването. Некастрираните мъжки кучета прекарват много време в търсене на женски. Това означава, че ще бъдат трудни за контролиране и ще са много по-склонни да излизат сами, да изчезват по време на разходки и да Ви игнорират, защото имат много по-належащи въпроси в ума си. 

Също така са по-склонни да уринират на нежелани места. Така че кастрацията има повече ползи за Вас като стопанин, защото кастрираните кучета са по-послушни при повикване, по-малко агресивни и по-социални създания за отглеждане у дома.

Но кастрацията има ползи и за кучето. Кастрацията предотвратява рак на тестисите, тумори около ануса, както и херния в слабините. Некастрираните кучета са предразположени към увеличена простата на по-късен етап в живота си и това може да причини проблеми с преминаването на изпражненията и известен дискомфорт. Кастрацията не позволява това.

Но окончателното решение за кастрация на Вашето куче, разбира се, е Ваше. Вашият ветеринарен лекар е добър източник на съвети, който трябва да имате предвид. Ето и линк към статии, които биха Ви помогнали при вземането на решение.

Кога да кастрирате Вашето куче.

Мненията по този въпрос варират, затова говорете с Вашия ветеринарен лекар относно политиките му и обсъдете пола, породата и темперамента на Вашето куче. По принцип мъжките кучета могат да бъдат кастрирани от около 5-месечни, но има някои изключения. Ако имате много плахо куче, някои поведенчески специалисти препоръчват изчакване, докато съзреят малко и станат по-уверени, за да се избегнат свързани със страха тревоги. Също така по-едрите породи може да са по-склонни към някои ортопедични проблеми, ако се кастрират по-рано, така че някои ветеринарни лекари изчакват до 9-12 месечна възраст.

Женските кучета е най-добре да се кастрират преди първата си менструация, така че кастрацията обикновено се случва около 5-6-месечна възраст. Това означава максимално намаляване на риска от образуване на тумори на млечните жлези. Избягва се също нежелана бременност, която може много лесно да се случи, ако цикълът преминава незабелязано. 

И накрая…

Като ветеринарен лекар винаги препоръчвам това, което аз бих направила за моите собствени домашни любимци. Аз съм кастрирала и двете си прекрасни кучета на 6 месечна възраст и винаги бих кастрирала всяко куче, което притежавам. Вярвам, че ползите са повече от рисковете. Прекарах петнайсет чудесни години с моите кучета и проучванията показват, че кастрираните кучета са склонни да живеят по-дълго. Кучетата наистина са част от семейството, така че ако искате да увеличите времето с вашите най-добри приятели, горещо бих препоръчала да ги кастрирате.

При проявен интерес от Ваша страна имаме и други статии относно ползите от кастрацията на котки, как да помогнете на домашния Ви любимец в процеса и какви промени можете да наблюдавате след това.

Contributor Bio

Emma Milne

Emma Milne

 

Д-р Ема Милне се квалифицира като ветеринарен лекар през 1996 година. В продължение на 12 години работи в малка ветеринарна клиника и седем години като консултант по клинично хранене. Известна е с работата си, свързана с благосъстоянието на животните, и е написала десет книги за домашните любимци.

 

Свързани статии

 • Как да разбирате и да се грижите за Вашето миниатюрно куче от дребна порода

  Dogs running Научете как нуждите на кучетата от дребни породи се различават от тези на останалите кучета и получете полезни съвети как да се погрижите за техните нужди.
 • Присвива ли се стомахът на Вашето куче от лошите му навици?

  Кучетата са любопитни по природа. Това може да означава, че те надушват всякакви неща, които не трябва – развалена храна, разлагащи се трупове и изхвърлени човешки закуски, а понякога дори отхапват една-две хапки, само за да видят какъв вкус може да има това странно, миришещо нещо.
 • Помощ! Кучето ми има стомашно разстройство!

  Много кучета страдат от стомашно разстройство от време на време. Въпреки че конкретните подробности понякога превръщат четенето в не толкова приятно, важно е да знаете какво да очаквате.
 • Как да намалите стреса у кучето по време на празниците

  Идват празници и всички се готвят за големи купони и семейни събирания. За вас празненствата са вълнуващи, но за кучето Ви могат да бъдат доста стресиращи. Шумното парти може да разстрои дори най-приятелски настроените кучета. Когато посрещате празниците с куче, трябва да се погрижите то да се чувства в безопасност, да се държи добре и да остане доволно.

Свързани продукти

 • Често, когато едно обучено домашно куче започне да уринира из къщата, стопаните му вярват, че това е станало случайно. За съжаление, понякога това води до липса на доверие и обтяга отношенията дори и между най-привързаните стопани и тяхното любимо куче.
  Buy Now »
 • Полезна информация за алергии към храни и към фактори от околната среда, които могат да засегнат кучетата, обичайни причинители, разпознаване на симптомите и съвети за справяне с проблема.
  Buy Now »
 • Learn about kidney conditions in dogs, what the signs are, and how the right dog food can help support your pet.
  Buy Now »