Топ десет съвета как кастрацията на Вашия домашен любимец да премине гладко

Публикувано от Emma Milne
четиво за минути - Време за четене

Ако възнамерявате да кастрирате котката или кучето си, вероятно се чудите какво означава това и как можете да улесните процеса възможно най-много. При интерес от Ваша страна разполагаме и с други статии, относно предимствата на кастрацията на котки и кучета и какви промени можете да очаквате след това. Но сега нека разгледаме какво можете да направите преди и след самия ден на кастрация.

 • Разговаряйте с екипа на Вашия ветеринарен лекар. Уверете се, че разбирате точно какво включва кастрацията и защо от Вас, вероятно, ще се изискват определени неща.

 • Следвайте предоперативните съвети. Може да се налоли спиране на храната от предния ден и водата от сутринта в деня на операцията. Това е важно с оглед на безопасността на анастезията, така че се уверете, че храната е изключена от дневния режим. Не се чувствайте виновни. Става въпрос за една нощ и със сигурност е за тяхно добро.

 • Дръжте котката си вътре! Дори ако котката Ви винаги е у дома сутрин, със сигурност в деня, когато наистина трябва да е у дома, тя може да скита из квартала. Може да е трудно да я задържите у дома, но пък ние трябва да отменяме и отлагаме множество операции за кастрация на котки заради котки, които са изчезнали точно в най-неподходящото време!

 • Играчки, одеяла и удобства от дома. Попитайте ветеринарния лекар дали може да вземе и личното легло на домашния Ви любимец или любимата му играчка в клиниката. Мирисът на дома може да им помогне да се почувстват по-щастливи, докато са далече от Вас.

 • Конусът на срама! Може би ще трябва да поставите медицинска яка на Вашия любимец. Те имат печална слава за всички засегнати, но няколкото дни, през които трябва да се носи, са само дреболия, сравнено с открита абдоминална рана и всички усложнения, както и допълнителни разходи, които могат да възникнат от това.

 • Напишете си домашното. Вероятно са Ви казали, че трябва да пазите котката си за една или повече нощи след операцията или, че Вашето куче не трябва да бъде пускано без повод за няколко седмици. Кастрирането на женски домашни любимци може да бъде рутинна процедура, но все още е сравнително основна абдоминална хирургична операция, дори и да се извършва с лапароскопия. Спазвайте тези съвети, за да спомогнете за правилното оздравяване. Колкото по-добре преминава възстановяването, толкова по-бързо домашният любимец ще се възстанови и ще кръстосва из парка.

 • Спазвайте датите за следоперативни контролни прегледи. Те са важни за откриване на евентуални проблеми с раната или признаци за инфекция.

 • Давайте лекарствата, които са Ви предписани. Може да са предписали болкоуспокояващи лекарства за Вашия любимец за следоперативния период. Ветеринарният лекар ще се старае и със сигурност ще Ви улесни възможно най-много. Старайте се максимално, защото котките и кучетата, които не усещат болка ще скачат много по-бързо от онези, на които не им минава и през ума да се движат или да се хранят.

 • Подгответе се Вашият приятел да действа по различен начин. Ако имате други домашни любимци, понякога те реагират доста различно, когато друг домашен любимец се появи в дома. Болничната среда ги кара да миришат странно и конусът около главата може да изплаши другите домашни любимци. Оставете им ден или два и те отново ще бъдат приятели. Не ги насилвайте.

 • Разговаряйте с ветеринарния лекар относно храненето. Вашият домашен любимец може да се нуждае от специална, лесносмилаема храна за нощта след операцията, но в дългосрочен план трябва да помислите за смяна на храната с такава за кастрирани котки или кучета. Не сменяйте храната без да го обсъдите с ветеринарния лекар. Особено ако домашният Ви любимец все още расте.

Абсолютно нормално е стопанинът да се чувства виновен за кастрацията на домашния си любимец. Представете си колко виновна се почувствах, когато самата аз всъщност кастрирах и двете си прекрасни кучета, Пан и Баджър! Важното е да запомните, че скоро този период ще свърши, и ползите и за Вас, и за домашните Ви любимци, са много.

Contributor Bio

Emma Milne

Emma Milne

 

Д-р Ема Милне се квалифицира като ветеринарен лекар през 1996 година. В продължение на 12 години работи в малка ветеринарна клиника и седем години като консултант по клинично хранене. Известна е с работата си, свързана с благосъстоянието на животните, и е написала десет книги за домашните любимци.

 

Свързани статии

Свързани продукти

 • В следващите минути трябва да получите имейл, съдържащ връзка за нулиране на паролата ви.
 • Забравихте паролата си?
 • Забравихте паролата си?
 • Тук ще намерите отговори на най-честите потребителски въпроси за храните на Hill's™. Ако не откриете това, което търсите, не се колебайте да се свържете с нас за отговор.