Защо и кога да кастрирате Вашата котка или котенце

Публикувано от Emma Milne
минути - Време за четене минути

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Някои от най-честите въпроси, които се задават на ветеринарните лекари, са свързани с кастрацията. Съществува и известно объркване относно думите, така че нека разнищим въпроса - кастрацията се отнася за мъжките екземпляри, стерилизацията за женските екземпляри, а думата кастрация обхваща и двете. Най-често хора питат „Кога трябва да кастрирам котката си?“ и „Има ли някакви ползи от кастрирането?“.

Ползи от кастрацията на Вашата котка или котенце.

Всички операции крият малък риск, така че е естествено хората да се притесняват да подложат домашния си любимец на операция, ако не е необходимо. Кастрацията на мъжките животни означава да се отстранят и двата тестиса, а на женските се отстраняват яйчниците, а понякога и матката, в зависимост от избора на Вашия ветеринарен лекар. Това означава, че не само не могат да създават поколение, но и също, че се отстраняват хормоните им. И в двата случая има ползи както за котките, така и за Вас.

По природа котките са самотници, които предпочитат да живеят без други котки, но ако не са кастрирани, котките и от двата пола ще търсят своята половинка. Котараците, които не са кастрирани, са склонни към по-голяма агресивност към хората и останалите котки, и много повече маркират територията си и искат да скитат надалеч. Котките маркират територията си с капки урина по мебелите и в градината и повечето собственици намират това за много неприятно.

Тъй като котараците са по-склонни към сбиване, те са изложени на по-голям риск от някои сериозни заболявания като котешки СПИН (FIV) и също така са по-склонни да получават рани от сбиванията, което може да доведе до неприятни абсцеси, които се нуждаят от посещение при ветеринарен лекар. Също така, некастрираните котараци са по-склонни и да избягат, водени от желанието да скитат надалеч.

Женските котки също имат ползи от кастрацията. В определени периоди от годината женските котки ще продължат да имат цикъл, освен ако не забременеят. Като ветеринарен лекар често получавам телефонни обаждания от разтревожени стопани, които казват, че котката им страда, гърчи се по пода и мяучи. Всъщност котките правят това когато са в цикъл. Нарича се „зов“ и може да бъде много драматичен, както и шумен!

Кастрацията или стерилизацията спират напълно това поведение. Според старо поверие всички женски котки трябва да имат поне по едно котило. Това е абсолютно невярно и не забравяйте, че и бременността, и раждането, крият рискове както за майката, така и за котенцата.

Здравето на женските котки също се възползва от кастрацията. При тях има по-малка склонност към образуване на тумори на млечните жлези, което също означава и недопускане на пиометра, сериозна инфекция в матката, която е животозастрашаваща.

Кога да кастрирате Вашето котенце.

Било е прието котките да се кастрират на шестмесечна възраст, но през последните години това се е променило. Тъй като повечето котки достигат полова зрялост, което означава, че могат да имат котенца от около четири месеца нататък, собствениците могат да бъдат изненадани от нежелана бременност. Общата препоръка в днешно време е котенцата да се кастрират на четиримесечна възраст. Разбира се, тези общи препоръки може леко да се различават според държавата, така че винаги е най-добре да разговаряте с ветеринарната клиника и да следвате техните съвети. И не забравяйте, че никога не е твърде късно да кастрирате котка, така че ако все още не сте го направили - имате време.

След кастрация метаболизмът на котката може да се забави, което ще я направи по-податлива на напълняване. Говорете с ветеринарния си лекар дали котката се нуждае от различна храна след кастрация, за да предотвратите това. Много е важно да не променяте храната без консултация с ветеринарен лекар, в случай, че котката Ви все още расте и се развива.

През годините съм имала няколко котки и никога не бих се поколебала дали да ги кастрирам. Смятам, че ползите далеч надвишават рисковете от тяхна гледна точка, както и от моя. Също така е важно да запомните, че в света има много нежелани домашни любимци, а котките могат да бъдат плодовити, разплодни животни. Нежеланите котила страдат повече, ако не им бъдат намерени домове. Имайки предвид всичко това, мога спокойно да кажа, че като ветеринарен лекар и собственик на кривогледа, нежелана котка от неизвестна порода, наречена Стела, силно бих препоръчала да кастрирате Вашите котки или котенца.

При проявен интерес от Ваша страна имаме и други статии относно ползите от кастрацията на кучета, как да помогнете на домашния Ви любимец в процеса и какви промени можете да наблюдавате след това.

Contributor Bio

Emma Milne

Emma Milne

 

Д-р Ема Милне се квалифицира като ветеринарен лекар през 1996 година. В продължение на 12 години работи в малка ветеринарна клиника и седем години като консултант по клинично хранене. Известна е с работата си, свързана с благосъстоянието на животните, и е написала десет книги за домашните любимци.

 

Свързани статии

 • Planning a Safe Holiday for Your Cat

  Learn more about keeping your cat safe and healthy during the holidays.
 • Бълхи и глисти

  Научете повече за често срещаните паразити, които могат да засегнат вашата котка, как да ги предотвратите и как да ги лекувате.
 • Котките и коледните празници

  Коледните празници може да се окажат предизвикателство, ако имате котка вкъщи. Трябва да се погрижите за нейната безопасност, да не я пренебрегвате в хаоса на празничните приготовления и да не допускате да се стресира от празненствата.
 • Правила за възпитание на котка

  Притеснява Ви лошото поведение на Вашата котка? Разберете как ефективно да възпитавате Вашата котка с този полезен списък от съвети какво да правите и какво да не правите.

Свързани продукти

 • Заболяване на долния уринарен тракт при котките (FLUTD) е общ термин и включва, например, камъни в бъбреците и други причини за раздразнение на пикочния мехур.
  Buy Now »
 • Learn about kidney conditions in cats, what the signs are, and how the right cat food can help support your pet.
  Buy Now »