Тревожите се, че кастрацията ще промени Вашия домашен любимец?

Публикувано от Emma Milne
четиво за минути - Време за четене

Когато слушате хората да обсъждат кастрацията на котки и кучета, разбирате колко много неща всъщност тревожат стопаните. Може да сте чули, че кастрирането на котки и кучета причинява промени в поведението, напълняване, смяна на козината и дори причиняване на инконтиненция. Затова, нека разгледаме тези въпроси и да видим дали те действително са проблем или не.

Поведение

Веднъж имах клиентка, която беше издърпана в приемния ми кабинет от огромния си некастриран боксер. Кучето миришеше отвратително, уринира из цялата ми стая и беше абсолютно извън контрол. Попитах я дали някога е мислила за кастрация, а тя каза „О, не бихме искали да променяме характера му!“ А какви промени в поведението можем да наблюдаваме?

 • Мъжките и женските котки и кучета са склонни към по-малко агресия след кастрация.

 • Мъжките животни, по-специално, много по-малко искат да скитат в търсене на половинка и търсят повече уюта на дома си. Това означава също така че по-малко ще се нараняват или особено при котките, по-малко ще разпространяват болести.

 • Котараците и котките, които не са кастрирани, ще уринират на много места, за да маркират територията си. Това вероятно не е особено желано, ако е у дома ви или у дома на други хора.

Мисля, че ще се съгласите, че тези промени в поведението са възможно най-благоприятните!

Напълняване и прекалена пълнота

Промяната в нивата на хормоните след кастрация забавя леко метаболизма. Това означава, че телата изгарят по-малко калории и затова, всъщност, домашните любимци напълняват, ако не сме внимателни. НО голямата новина е, че това не бива да Ви притеснява. Ето и няколко съвета как да го избегнете.

 • Редовни проверки на теглото. Кастрацията обикновено се случва на около 4-6 месечна възраст. Тъй като домашните Ви любимци растат бързо е важно редовно да проверявате теглото им. Можете да следите растежа им, а ветеринарният лекар да се уверява, че те са здрави и в добра форма. Уверявайки се предварително в идеалното тегло преди кастрация, Вие сте една крачка напред в играта.

 • Не забравяйте, че Вашият домашен любимец ще надебелее след кастрацията, ако все още се развива и расте. Обърнете се към ветеринарен лекар, за да Ви покаже как да извършвате оценката за състоянието на тялото (BCS). Това ще Ви помогне да видите дали повишението на теглото им е здравословно.

 • Бъдете готови да промените храната им. Може да е опасно просто да намалите порциите храна, защото това би могло да доведе до недостиг на протеини, витамини и минерали. Освен това Вашият домашен любимец ще огладнява повече и ще е по-склонен да се моли за храна и дори да я краде. Разговаряйте с ветеринарния си лекар и относно по-ниската енергийна стойност и по-едрата храна като за кастрирана котка или куче. Не правете промени без да говорите с ветеринарен лекар, защото ако Вашият домашен любимец расте, трябва да сте сигурни, че е пораснал достатъчно, за да промените храната.

 • Разделянето на храната на Вашия домашен любимец по-малки, но по-чести порции може да му помогне да се почувства по-сит през деня. 3-4 хранения за кучетата и до 6-8 хранения за котките са идеални. Автоматичните хранилки са идеален начин да го направите, ако сте на работа. Мократа храна има по-високо съдържание на вода от сухата храна, така че може да помогне Вашата животинка да се чувства по-сита. Опитайте мокри храни или вижте дали домашният Ви любимец ще яде гранулираната си храна с добавена вода. Това ще го поддържа доволен.

Промяна в козината

Някои собственици наистина се тревожат за това. Всъщност доста рядко се срещат промени в козината след кастрация. Някои породи спаниели особено изглеждат по-пухкави. На някои светло космести котки като сиамските, може да започне да расте тъмна козина на определени участъци, където са пристягани за операцията. Тези промени са редки, те са само естетически и изобщо не представляват проблем за котките или кучетата.

Инконтиненция

Женските хормони спомагат за поддържане на здрав и работещ пикочен мехур при кучетата. Тъй като при кастрацията се отстраняват хормоните, ние виждаме уринарната инконтинеция по-късно в живота. Това обикновено се проявява като изпускане на урина, когато кучетата са заспали или сменят позицията си. Тя засяга само около 5% от женските кучета и има тенденция за влошаване при по-едрите, по-закръглени или по-стари животни. Съществуват лекарства, които наистина могат да помогнат и осъзнавам, че намаляването на риска от рак след кастрацията все още си заслужава.

Самата аз като стопанин, но и като ветеринарен лекар, осъзнавам, че ползите от кастрацията за здравето са далеч повече от тези малки тревоги. Можете да прочетете повече за ползите за здравето в нашите статии за кастрация на кучета и котки.

Contributor Bio

Emma Milne

Emma Milne

 

Д-р Ема Милне се квалифицира като ветеринарен лекар през 1996 година. В продължение на 12 години работи в малка ветеринарна клиника и седем години като консултант по клинично хранене. Известна е с работата си, свързана с благосъстоянието на животните, и е написала десет книги за домашните любимци.

 

Свързани статии

Свързани продукти

 • В следващите минути трябва да получите имейл, съдържащ връзка за нулиране на паролата ви.
 • Забравихте паролата си?
 • Забравихте паролата си?
 • Тук ще намерите отговори на най-честите потребителски въпроси за храните на Hill's™. Ако не откриете това, което търсите, не се колебайте да се свържете с нас за отговор.