Хранителни нужди от ранна до зряла възраст на кучето

Когато сте осиновили първото си куче, Вие сте отделили време да направите проучвания и да говорите с ветеринарен лекар за хранителните му нужди, преди да изберете с какво да го храните. Вие знаете, че никога не трябва да му давате остатъците от масата, но знаете ли, че с възрастта хранителните нужди на Вашето куче се променят? За всеки етап от живота на кучето е подходяща различна храна и затова е важно да разберете от какво се нуждае Вашият космат член на семейството от ранните до късните си години..

Какви са хранителните нужди на кучетата?

Хранителните вещества са субстанции, които се извличат от храната и служат като източник на енергия. Кучетата обичат да играят със стопаните си, а за това им трябва енергия! Хранителните вещества са жизненоважни за растежа на животните и на тях може да се гледа като на инструменти за поддържане на оптималното здравословно състояние на кучето Ви. Точно както колата Ви се нуждае от бензин (и други видове поддръжка), за да върви, така и кучето Ви се нуждае от храна.

Диетата на кучето трябва да включва различни видове хранителни вещества: протеини, мазнини, въглехидрати, витамини, минерали и вода. С избора на балансирана храна, която включва тези хранителни вещества, ще подпомогнете растежа на малките кученца и ще поддържате здравето на по-възрастните.

Новородени кученца

След раждането на кучетата и през първите няколко седмици хранителните им нужди се задоволяват изцяло от майчиното мляко. Но ако майката е болна или кученцата са осиротели, те трябва да бъдат хранени с натурален заместител на млякото. Вашият ветеринарен лекар ще ви обясни как да изберете изкуствено мляко и как да храните новородените кученца, които не получават мляко от майка си.

В един момент кученцата ще започнат да се отбиват от майчиното мляко—или изкуственото мляко—и ще започнат да приемат твърда храна. За да започнете отбиването, отделяйте майката от малките за кратки периоди от време. В отсъствието на майката сервирайте на кученцата храна за малки кученца в купичка. Постепенно увеличавайте времето, през което кученцата имат достъп до храната, насърчавайте ги да я ядат, но не ги насилвайте.

Млади кучета

След отбиването на кученцата хранителните им нужди ще се задоволяват изцяло от кучешката храна, затова гледайте да изберете такава, която е не само вкусна, но и здравословна. Кученцата изразходват и се нуждаят от много енергия, което означава, че за покриването на хранителните нужди на едно младо куче, е необходим повече протеин, който да ги зарежда и да ги държи в отлична форма. Може би отначало ще трябва да им давате три–четири по-малки порции на ден и постепенно да преминете към две големи порции дневно. Обсъдете с Вашия ветеринарен лекар какъв би бил най-добрият хранителен режим за Вашето кученце, за да получава то адекватен дневен прием на хранителни вещества..

EНе се изненадвайте, ако отначало кученцата си играят с храната. Яденето може да започне като игра, но младите кучета ще харесат вкуса и с нетърпение ще очакват да изпитат вкусовите усещания при дъвченето. Може да овлажните малко сухата храна, за да улесните дъвченето.

Jack Russell Terrier puppy eating out of a silver dog food bowl.

Кучета в зряла възраст

Повечето кучета достигат зрялост на около една година и е важно тогава да преминат към храна за възрастни кучета. Храната за кучета в зряла вуъзраст се базира на техния размер и ниво на активност. Ако имате въпроси за количеството храна, е най-добре да попитате Вашия ветеринарен лекар, но никога не прехранвайте кучето си. В този етап от живота кучетата се нуждаят от храна за поддържане на организма. Така че изключително активните животни ще имат различни хранителни нужди от по-малко активните. Големите кучета се нуждаят от повече храна, отколкото дребните породи. След като сте избрали вида храна, която ще предложите на кучето си, 

не забравяйте, че други фактори, като например температурата, също ще влияят на промените в диетата на Вашето куче. В екстремни жега и в студ кучето ще изгаря повече калории енергия, която диетата му трябва да компенсира. Промяната в активността, например започване на тренировъчен режим, също води до промени в количеството или вида на храната.

Кучета в трета възраст

Кучето обикновено достига старост около 11-годишна възраст, но пак зависи от размера и породата. При по-едрите породи кучета този етап от живота обикновено настъпва по-бързо, отколкото при по-дребните, поради натоварването, което оказва на тялото големият размер. С навлизането в третата възраст хранителните нужди на кучето се променят още веднъж. Настъпват метаболитни и имунологични промени, които изискват промяна и в диетата. Всяко куче е различно, затова при годишния преглед попитайте Вашия ветеринарен лекар дали Вашето е достигнало или наближава етапа на старостта.

Храната за кучета в трета възраст съдържа специална формула за поддържане на нормалните телесни функции. Метаболизмът често се забавя значително, затова кучетата в трета възраст не се нуждаят от богата на калории храна. Проблеми със ставите и подвижността също се срещат често при остаряващите кучета, затова Hill’s прави храна, която е специално формулирана за поддържане на здравето на костите и ставите. Ако имате притеснения за здравето на кучето си, задължително се консултирайте с ветеринар, който ще ви помогне да изберете най-добрата кучешка храна за етапа на старостта.

Специални нужди

Не забравяйте, че хранителните нужди на кучето могат да се променят във всеки един етап от живота, независимо от възрастта, особено ако възникне проблем, например заболяване или недостиг на витамини или минерали. Ако Вашият ветеринарен лекар Ви препоръча промяна в диетата, спазвайте неговите инструкции и не забравяйте, че преходът от една храна към друга трябва да е постепенен, за да се избегнат храносмилателни проблеми

Избирайте храна за всеки етап от живота на кучето

Винаги оставяйте на кучето прясна, чиста вода заедно с храната.

И още една малка забележка за пълноценното хранене на кучетата. Когато обичате кучето си, Ви се иска да го глезите с лакомства и снаксове. Само не забравяйте да давате на кучето си здравословни кучешки лакомства, когато го тренирате. Кучешките лакомства не трябва да съставляват повече от пет процента от диетата на кучето.

Изборът на храна не би трябвало да е труден. Ако не можете да изберете от многото налични възможности, първо стеснете кръга съобразно възрастовата група. След това говорете с Вашия ветеринарен лекар какви са неговите съображения за храненето на Вашето куче. Ветеринарният лекар ще вземе предвид породата, размера и изразходването на енергия, за да Ви помогне с избора. Помислете за Hill’s® Science Plan® – пълна серия храни, която ще съпровожда кучето Ви през всички етапи от живота.

Биография на Автора Bio

Erin Ollila

Ерин Олила

Ерин Олила е любителка на домашните животни, която вярва в силата на думите и в това, че едно послание може да информира и дори да трансформира аудиторията, за която е предназначено. Нейни материали могат да бъдат намерени навсякъде в Интернет, както и в печатни издания. Свържете се с нея в Туитър @ReinventingErin или научете повече за нея на адрес http://erinollila.com.