Обучение на кученцето: Основно обучение в подчинение

Published by
Време за прочитане на материала минути

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Obedience trainingЗа успешно обучение практикувайте тези основни стъпки с Вашето кученце всеки ден. Тренировъчните сесии трябва да бъдат кратки. Кученцето ще гледа на всичко това като на игра, затова го стимулирайте, като променяте нещата за научаване. Тренирайте всяка команда около пет минути и се връщайте на нея при всяка възможност.

Упражнявайте командите на различни места – в хола, антрето или кухнята, и дори по време на разходка – за да привикне кученцето да реагира в най-различни ситуации. Може да използвате кликер и при други аксесоари за обучението, за да научите кученцето да стои мирно по време на груминг и да свикне да се вози в кола.

Кученцето ще се учи много бързо и ще реагира на любов и привързаност, както и на награди. Обучението в подчинение ще спомогне за изграждане на трайна връзка помежду Ви и ще бъдете възнаградени с щастливо, добре обучено куче.

Добри маниери при хранене

Не е добре да угаждате на всяко желание на кученцето. Колкото повече расте, толкова повече ще иска да се налага. Кученцата често избират времето за хранене като поле за битка. Но ще е грешка да се предадете. Трябва категорично да му покажете, че не  винаги ще получава това, което иска.

Кученцето трябва да научи, че хората около него, и особено малките деца, могат да бъдат малко непредвидими. Важно е да разбере обаче, че тяхното непредвидимо поведение не представлява заплаха. Можете да му помогнете, като имитирате детско поведение. Пристъпете бързо към купичката му, а после хвърлете в нея лакомство. Леко се бутнете в него, докато яде, или подхвърлете играчки наблизо, или извършете някакво друго разсейващо действие, но пуснете лакомство в купичката му, за да го наградите, задето е продължило да яде спокойно. Правете това от време на време, но не при всяко хранене. Ако кученцето замръзне с пълна уста, изръмжи или се втренчи във Вас, спрете и опитайте пак друг път. Ако продължава така, е най-добре да потърсите съвет от експерт по поведение на кучето или дресьор на кучета.

Как да разчитате езика на тялото на кучето

Кучетата общуват помежду си с езика на тялото. Това включва изражения на лицето, пози на тялото, шумове и миризми. Кучетата използват устата, очите, ушите и опашката си, за да изразяват емоции. Ако се научите да тълкувате езика на тялото на кученцето си, ще можете да тълкувате и неговите намерения.

Признаци на агресия или подчинение

Ако кученцето се чувства смело или агресивно, ще се опита да изглежда по-голямо, като застане изправено, с вирнати уши и опашка. Ще изпъчи гърди, а козината по шията и гърба му ще настръхне. Може също да ръмжи и да маха бавно с опашка.

От друга страна, покорното куче ще се опита да изглежда по-дребно и да се държи като малко кученце. Това е така, защото едно възрастно куче би „смъмрило“ малко кученце, но не би го нападнало. Кучето ще покаже подчинение, привеждайки се към земята, опашката е ниско и маха бавно. Може също да опита да оближе лицето на доминантното куче или на човека. Може дори да легне по гръб.

Опашката на кученцето

Повечето от нас знаят, че махането с опашка е знак за приятелско отношение и радост, но тя може да показва и други настроения.

Обичайният начин, по който кучето държи опашката си, е различен за различните породи, но общо казано, опашка, изправена на повече от 45 градуса спрямо гърба, изразява бдителност и интерес.

Ако кученцето маха с опашка бавно и сковано, това е израз на гняв. Ако опашката е подвита, значи е изплашено. Ако кучето е тревожно или нервно, опашката може да виси, но да маха сковано.

Очите на кученцето

Ако очите на кучето са притворени, това е знак за задоволство или подчинение, докато широко отворените очи може да означават агресия.

В природата кучетата се гледат в очите, докато едното отстъпи или предизвика другото, затова никога не се опитвайте да надделеете по този начин, особено когато кученцето е нервно.

Усмивката на кученцето

Покорните кучета и някои породи като лабрадорите често отварят уста в един вид крива „усмивка“ и това наистина е знак за приятелство. Но когато устните са опънати назад и зъбите са оголени, не си правете илюзии – това е признак на агресия.

Желание за игра

Ако кученцето иска да играе, ще вдигне лапа или ще се приведе и ще лае, за да привлече вниманието. Или ще Ви донесе играчка, или ще се залепи за друго куче, за да го накара да се гонят.

Как Ви вижда кучето

Кученцето ще наблюдава езика на тялото Ви повече, отколкото ще Ви слуша, и бързо ще научи какво чувствате и без да говорите.

Ако искате да подобрите комуникацията с кученцето си, трябва да подобрите езика на тялото си. Например, ако ходите приведено с разтворени ръце, е знак за приятелство, а да се наведете над него и да се втренчите – за заплаха.

Как кученцето учи

Кученцето се учи много бързо, затова е важно да се научи правилно от самото начало.

Кучетата се учат по асоциация, така че го възнаграждавайте, когато направи нещо хубаво. Така е много по-вероятно действието да бъде повторено. Но наградата трябва да е свързана с действието, кученцето трябва да я получи бързо, в рамките на една-две секунди. Самата награда може да е няколко гранули или похвала, или и двете.

Кученцето трябва да научи какво може и какво не може да прави. Някои безобидни поведения може да се игнорират, но потенциално опасните трябва да пресечете незабавно с рязко „не“, за да получите вниманието му – а когато спре и Ви обърне внимание, задължително го възнаградете. С викане или бой кученцето няма да се научи.

Какво означават лаят и воят

Лаене

Лаенето е съвсем естествена част от кучешкото поведение, но и Вие, а и Вашите съседи, ще сте по-доволни, ако можете да го контролирате.

Не е изненада, че много хора имат проблеми с лаенето на кучетата си, защото повечето кучета нямат представа дали лаят е нещо добро или лошо. Това е така, защото нашата реакция към лая е объркваща за кучето. От негова гледна точка, когато лае, понякога го игнорират, друг път му крещят да спре или пък го карат да лае, например, ако наблизо има подозрителен непознат.

За да разбере кучето кога лаят е допустим, трябва просто да го научите, че може да лае, докато не му се каже да спре. Командите „Стига“ или „Тихо“ трябва да се възприемат като команди за подчинение, а не като смъмряне.

Започнете обучението, като оставите кучето да излае два-три пъти, похвалете го, задето е вдигнало тревога, след което кажете „Стига“ или „Тихо“ (изберете кое ще ползвате) и му подайте лакомство. Кучето веднага ще спре, макар и само защото не може да подуши лакомството, докато лае. След няколко секунди тишина, му дайте наградата. Постепенно увеличавайте времето от спиране на лая до получаване на наградата.

Ако кучето лае прекалено и не можете да овладеете положението, трябва да потърсите съвет от ветеринарен лекар какви следващи стъпки да предприемете, например да Ви насочи към специализирано обучение или терапия.

Виене

Ако успокоявате кученцето всеки път, когато вие, нещата може да се влошат. Кученцето ще остане с впечатлението, че го хвалят за виенето и ще придобие навик да вие, за да получава внимание от Вас.

Можете да откажете кучето от виенето, като не се отзовавате, когато го прави. Като игнорирате кученцето и му давате внимание и похвали само когато спре да вие, то ще се научи, че с виене и скимтене няма да спечели одобрението Ви.

Свързани статии

 • Котката ми е с капризна | Hill's Pet

  154502253 Ако Вашата котка е капризна по отношение на храната, не се притеснявайте, защото котките имат репутация на изключително претенциозни животни, когато става въпрос за храна.
 • Какво да търсите на етикета на една храна за котки

  154502253 Дали защото току-що сте донесли ново котенце в дома си, или пък защото Вашата капризна котка изисква преразглеждане на храната за вечеря, важно е да знаете как да дешифрирате етикетите на храните за домашни любимци. Ако една храна е без зърнени продукти, значи ли това, че тя има и по-малко въглехидрати? Какво означава Гарантиран Анализ?
 • Колко е важно Вашата котка да пие вода

  154502253 Колко е важно Вашата котка да пие вода
 • Храни, които са опасни или отровни за котки

  Когато става въпрос за Вашата котка, искате да сте сигурни, че й осигурявате най-добрия вид котешка храна, подходяща за нейните хранителни нужди.

Свързани продукти

 • Често, когато едно обучено домашно куче започне да уринира из къщата, стопаните му вярват, че това е станало случайно. За съжаление, понякога това води до липса на доверие и обтяга отношенията дори и между най-привързаните стопани и тяхното любимо куче.
 • Полезна информация за алергии към храни и към фактори от околната среда, които могат да засегнат кучетата, обичайни причинители, разпознаване на симптомите и съвети за справяне с проблема.
 • Learn about kidney conditions in dogs, what the signs are, and how the right dog food can help support your pet.