Помощ! Кучето ми има стомашно разстройство!

Публикувано от
минути: Време за четене минути

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Забелязали ли сте, че кучето ви има кървави изпражнения или продължава да му се гади? Много кучета страдат от стомашно разстройство от време на време. Въпреки че конкретните подробности понякога превръщат четенето в не толкова приятно, важно е да знаете какво да очаквате и как да действате. Повръщането и диарията не са забавни за нашите домашни любимци или за нас като собственици, но периодичното гадене или течните, воднисти изпражнения са неразделна част от живота на нашите домашни любимци.

Оглеждайте се за знаците

Ако чуете кучето Ви да издава звуци, сякаш ще повръща, действайте бързо и поставете вестник, стара купа или поднос пред него. По този начин избягвате да го местите, ако се чувства неудобно, но свеждате бъркотията до минимум. По същия начин куче, което драска по вратата, за да бъде пуснато навън за ходене по голяма нужда, може да няма същия контрол върху червата си, както обикновено. Някои кучета могат да изглеждат неспокойни, обикалят наоколо и дори могат да започнат да копаят дупки, ако ги боли корема, или може просто да се свият и да изглеждат нещастни. Други признаци, за които трябва да внимавате, включват загуба на тегло, промени в апетита, натрупване на газове, къркорене в стомаха или напрежение при движение.

Какво ги задейства?

През повечето време стомашните неразположения се причиняват от преяждане, ядене на погрешната храна (като развалена храна), ядене на нещо, към което имат реакция, или отказ от храната. С малко помощ повечето кучета преодоляват тези видове разстройства относително бързо, така че още на ранен етап се обърнете към Вашия ветеринарен лекар за съвет.

Някои кучета обаче имат по-дълготрайни разстройства, които изглежда никога не преминават напълно или се появяват по различно време. Обикновено ветеринарният лекар ще трябва да извърши различни тестове, за да установи причината за коремните неразположения, които са по-продължителни. За да помогнете за установяване на диагноза, водете дневник кога кучето има проблеми, признаците, които показва и какво е яло в дните, в които има неразположения.

Най-добрите съвети

 • Ако кучето ви повръща, незабавно прекратете достъпа му до храна и се уверете, че има прясна вода.
 • Ако кучето изглежда не е добре, продължава да повръща или има кръв в повърнатото или диария, свържете се с Вашия ветеринарен лекар.
 • Попитайте вашия ветеринарен лекар кога можете да започнете да предлагате малки количества лесно смилаема храна за кучета. Терапевтичната храна за кучета, предлагана от ветеринарните практики, често се препоръчва за домашни любимци след стомашно разстройство.
 • Продължете да храните с препоръчаната храна за домашни любимци за около 5 дни или според указанията на Вашия ветеринарен лекар.
 • След това бавно добавяйте малко от нормалната храна на вашето куче, като постепенно увеличавайте количеството ѝ, а намалявайте количеството на терапевтичната храна през следващите 7 дни, докато кучето ви започне да се храни нормално.

Винаги търсете съвет от вашия ветеринарен лекар, ако сте загрижени за здравето на вашия домашен любимец.

Свързани статии

 • Как да разбирате и да се грижите за Вашето миниатюрно куче от дребна порода

  Dogs running Научете как нуждите на кучетата от дребни породи се различават от тези на останалите кучета и получете полезни съвети как да се погрижите за техните нужди.
 • Присвива ли се стомахът на Вашето куче от лошите му навици?

  Кучетата са любопитни по природа. Това може да означава, че те надушват всякакви неща, които не трябва – развалена храна, разлагащи се трупове и изхвърлени човешки закуски, а понякога дори отхапват една-две хапки, само за да видят какъв вкус може да има това странно, миришещо нещо.
 • Защо и кога да кастрирате Вашето куче или кутре

  Dogs running Кастриране на мъжки и женски кучета - кога се прави, какъв ефект има върху тях, какви са ползите от гледна точка на поведението им и какви са рисковете от операцията.
 • Как да намалите стреса у кучето по време на празниците

  Идват празници и всички се готвят за големи купони и семейни събирания. За вас празненствата са вълнуващи, но за кучето Ви могат да бъдат доста стресиращи. Шумното парти може да разстрои дори най-приятелски настроените кучета. Когато посрещате празниците с куче, трябва да се погрижите то да се чувства в безопасност, да се държи добре и да остане доволно.

Свързани продукти

 • Често, когато едно обучено домашно куче започне да уринира из къщата, стопаните му вярват, че това е станало случайно. За съжаление, понякога това води до липса на доверие и обтяга отношенията дори и между най-привързаните стопани и тяхното любимо куче.
 • Полезна информация за алергии към храни и към фактори от околната среда, които могат да засегнат кучетата, обичайни причинители, разпознаване на симптомите и съвети за справяне с проблема.
 • Learn about kidney conditions in dogs, what the signs are, and how the right dog food can help support your pet.