Защо са важни фибрите в храната за котки?

Публикувано от
минути: Време за четене

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Храната за котки с високо съдържание на фибри е станала основна за котки със стомашно-чревни неразположения. Но защо точно фибрите са важни за Вашата котка?

В много от случаите, храната за котки включва фибри, които подпомагат храносмилателните функции и ходенето по голяма нужда при котките, които вероятно иначе биха имали храносмилателни разстройства. Храните с високо съдържание на фибри могат да са полезни в случаите на запек (констипация), диария и дори при наднормено тегло.

Микробиомът и неговото взаимодействие с храната за котки с фибри

Чревният  микробиом включва милиони микроорганизми (бактерии, протозоа, гъбички, вируси), които живеят в храносмилателните системи на котките (както и на кучетата, хората и другите живи същества).

Тази екосистема от живи организми е от фундаментално значение за доброто храносмилане. Бактериите в дебелото черво на домашните любимци спомагат за разграждане на несмилаемите вещества и произвеждат полезни съставки като витамините. Никъде тази първоначална функция не е по-очевидна, отколкото когато става въпрос за разграждане на влакнините. Бактериите често си взаимодействат с фибрите в процес, наречен ферментация.

Въпреки че са месоядни, котките могат значително да се възползват от консумацията на котешка храна с фибри.

Brown tabby cat eating from metal bowl.

Класифициране на фибрите в храната за котки

Един начин за класифициране на фибрите е на базата на тяхната разтворимост. Разтворимите фибри се разтварят в храносмилателните сокове и вода в червата, а някои разтворими фибри се превръщат в гел, който задържа водата и улеснява преминаването на изпражненията. Неразтворимите фибри добавят обем към изядената храна, за да спомогнат за регулиране на преминаването на храната през червата и могат да допълнят консистенцията на изпражненията.  И разтворимите, и неразтворимите фибри, могат да ферментират. Това означава, че бактериите в червата могат да разградят тези фибри и да произведат нови съединения, които например такива, които подхранват клетките на дебелото черво.

Пребиотици в храната за котки с фибри

Храната за котки с фибри обикновено включва смес от разтворими и неразтворими фибри, за да помогне за подобряване на състоянието на червата и доброто качество на изпражненията. Някои от тези фибри се наричат още пребиотици, които обикновено са ферментиращи влакнини, които подпомагат растежа на „добрите бактерии“, които живеят в червата. Някои храни за котки с високо съдържание на фибри влияят по специалин начин, като подпомагат храненето на полезните бактерии и изграждат балансиран микробиом.

Много храносмилателни нарушения могат да причинят бактериален дисбаланс, включително хронична диария, колит и констипация (запек).

Други основания за високото съдържание на фибри в храната за котки

Котките с диабет, обикновено, се хранят с диети с високо съдържание на протеин и ниско съдържание на въглехидрати, но могат също да се възползват и от храна за котки с високо съдържание на фибри, ако имат склонност към наднормено тегло или имат определени видове стомашно-чревни заболявания.

Някои фибри забавят усвояването на хранителните вещества, позволявайки на захарите от нишестетата да се абсорбират по-бавно и следователно да стабилизират нивата на кръвната захар. Котките с наднормено тегло или онези, склонни към напълняване, също могат да се възползват от храна с високо съдържание на фибри, тъй като тя може да ги накара да се чувстват по-сити в сравнение с обикновената храна, а загубата на тегло може да подпомогне контролирането на диабета.

Освен това храната за котки с фибри може също да помогне на котки, които страдат от стомашно-чревни заболявания, които засягат дебелото черво. Фибрите подпомагат регулирането на подвижността в стомашно-чревния тракт и контрола на водния баланс за избягване на две крайни състояния: констипация и диария. Молекулите, наречени дълговерижни мастни киселини, могат да бъдат получени от разграждането на фибрите, за да подхранват дебелото черво.

Полезна ли е за котките храната за котки с високо съдържание на фибри?

Оставени на произвола, котките ядат много неща, които хората смятат за несмилаеми, като коса, кости, храсти, пера, рибени люспи и стомашното съдържание на плячката си. Противно, но естествено. Някои от изброените са смилаеми до известна степен, докато други могат да съдържат фибри, които са полезни за смилането.

Въпреки че има много аспекти на храненето на котките, които учените все още не са разбрали, те започват да осъзнават, че месоядните котки всъщност могат да се възползват от фибрите. Проучване върху хранителните навици на гепардите, публикувано от списание „Наука за животните“ установи, че тези, които ядат цялата плячка - козина, стомашно съдържание и всичко останало, имат по-благоприятен фекален профил от тези, които ядат просто месо. Това накара изследователите да стигнат до заключението, че храносмилателните системи на месоядните трябва да направят нещо полезно с цялата тази допълнителна, груба храна.

Ролята на храната за котки с ниско съдържание на фибри

Ами ако Вашият ветеринарен лекар препоръча храна за котки с ниско съдържание на фибри? Обикновено ветеринарните лекари препоръчват храна за котки с ниско съдържание на фибри при внезапна поява на стомашно-чревно разстройство, като интензивно повръщане или диария. Тези храни често имат по-високи нива на други хранителни вещества, като електролити и витамини от група В, за да подпомогнат възстановяването при тези котки. Винаги се консултирайте с ветеринарен лекар при избора на храна за Вашата котка. Ако котката Ви е на режим на хранене с високо съдържание на фибри, ветеринарният лекар трябва да я наблюдава, за да се увери, че реагиращото ѝ на фибри състояние се контролира добре.

За автора

Dr. Patty Khuly

Д-р Пати Хули

Д-р Пати Хули е ветеринарен лекар, носител на награди. Тя е известна със своето независимо мислене, енергичната ѝ защита на домашните любимци, страстта ѝ към ветеринарната професия и прочутото ѝ писане за здравето на домашните любимци.

Д-р Хули е завършила с отличие както колежа Уелсли, така и Факултета по ветеринарна медицина на Университета на Пенсилвания. Тя има магистърска степен по бизнес администрация от The Wharton School of Business като част от престижната дуална програма VMD/MBA. В момента притежава Sunset Animal Clinic, ветеринарна практика в Маями, Флорида.

Но това не е всичко. Д-р Хули е ненаситен читател, страстен плетач, последовател на горещата йога, музикален фен, борбен бегач и неуморен любител на храната. Тя живее в южен Маями с три кучета, безброй котки, две спасени кози и шумен рояк кокошки.

Можете да я следвате и четете на DrPattyKhuly.com и sunsetvets.com.

Свързани статии

Свързани продукти