Хора с алергии и кучета

Published by
четиво за Време за прочитане на материала

Dog and peopleИскате куче, но се притеснявате, че Вие или някой от семейството може да се окаже алергичен. Или вече имате куче и сте установили, че алергията е проблем. Добрата новина е, че хора с алергии могат да съжителстват с кучета!

Алергиите към кучета представляват реакция към определени протеини, които се откриват в мазнините, отделяни от кожата на кучето, и в слюнката му – алергиите не се причиняват от козината. Когато козината на кучето пада или кожата му се бели, тези протеини се пренасят в околната среда, откъдето могат да причинят алергична реакция.

Не разчитайте на имунитет

Някой хора твърдят, че са развили имунитет към кучето си, че са надраснали алергията. Със сигурност е така за някои, но не разчитайте на това, ако ще си взимате куче. Възможно е алергията да се влоши при по-интензивен контакт.

Противно на това, което сте чували, не съществуват истински „хипоалергенни“ кучета. Предполага се, че козината на някои породи – например пуделите – пречи на алергените да попаднат в околната среда, но при много хора алергичната реакция към тези кучета е също толкова силна. Малките кучета може да провокират по-слаба алергична реакция от големите просто защото имат по-малко кожа и козина.

Вземете ли куче, трябва да станете особено стриктни, за да се справите с алергиите. Мийте си ръцете след всеки контакт с него, никога не докосвайте лицето или очите си, след като сте го пипали. Най-редовно бършете прах и минавайте с прахосмукачка. Използвайте стерилизатори за въздух и прахосмукачка с филтри. Перете често постелките на кучето.

Ограничете достъпа

Може би трябва да ограничите достъпа на кучето до определени зони в дома си и задължително да го държите настрана от леглото и спалнята на алергичните хора.

Когато избирате до кои стаи да допускате кучето, имайте предвид, че подовете с паркет задържат по-малко козина и люспи от кожата и се чистят по-лесно от мокети и килими. Опитайте се да държите кучето извън стаите, в които има мокет или килими. Тапицираните мебели също ще задържат много пърхот, така че гледайте да държите кучето настрана от тях и извън стаите с такива мебели.

Колкото повече решите кучето, толкова по-добре за намаляване на алергичните реакции, защото падналите косми няма да попадат във въздуха. Добре е да го правите поне веднъж седмично, а още по-добре и по-често.

Грумингът през пролетта е задължителен, тогава кучето сменя козината си. По възможност грумингът трябва да се прави от някой, който не е алергичен към кучета, в идеалния случай на открито.

Консултирайте се с ветеринарен лекар какви противоалергични лекарства бихте могли да пиете и какви други начини има за овладяване на проблема.

 

Свързани статии

 • Какво да търсите на етикета на една храна за котки

  154502253 Дали защото току-що сте донесли ново котенце в дома си, или пък защото Вашата капризна котка изисква преразглеждане на храната за вечеря, важно е да знаете как да дешифрирате етикетите на храните за домашни любимци. Ако една храна е без зърнени продукти, значи ли това, че тя има и по-малко въглехидрати? Какво означава Гарантиран Анализ?
 • Котката ми е с капризна | Hill's Pet

  154502253 Ако Вашата котка е капризна по отношение на храната, не се притеснявайте, защото котките имат репутация на изключително претенциозни животни, когато става въпрос за храна.
 • Колко е важно Вашата котка да пие вода

  154502253 Колко е важно Вашата котка да пие вода
 • Храни за малки котенца

  Важно е да давате на Вашето малко котенце подходящото количество храна на правилните интервали, но това може да не се окаже лесно -- изискванията при хранене се различават значително от едно котенце до друго. Упътванията за хранене върху консервата или торбичката с храна са само началото.

Свързани продукти

 • В следващите минути трябва да получите имейл, съдържащ връзка за нулиране на паролата ви.
 • Забравихте паролата си?
 • Забравихте паролата си?
 • Тук ще намерите отговори на най-честите потребителски въпроси за храните на Hill's™. Ако не откриете това, което търсите, не се колебайте да се свържете с нас за отговор.