Хора с алергии и кучета

Published by
Време за прочитане на материала минути

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Dog and peopleИскате куче, но се притеснявате, че Вие или някой от семейството може да се окаже алергичен. Или вече имате куче и сте установили, че алергията е проблем. Добрата новина е, че хора с алергии могат да съжителстват с кучета!

Алергиите към кучета представляват реакция към определени протеини, които се откриват в мазнините, отделяни от кожата на кучето, и в слюнката му – алергиите не се причиняват от козината. Когато козината на кучето пада или кожата му се бели, тези протеини се пренасят в околната среда, откъдето могат да причинят алергична реакция.

Не разчитайте на имунитет

Някой хора твърдят, че са развили имунитет към кучето си, че са надраснали алергията. Със сигурност е така за някои, но не разчитайте на това, ако ще си взимате куче. Възможно е алергията да се влоши при по-интензивен контакт.

Противно на това, което сте чували, не съществуват истински „хипоалергенни“ кучета. Предполага се, че козината на някои породи – например пуделите – пречи на алергените да попаднат в околната среда, но при много хора алергичната реакция към тези кучета е също толкова силна. Малките кучета може да провокират по-слаба алергична реакция от големите просто защото имат по-малко кожа и козина.

Вземете ли куче, трябва да станете особено стриктни, за да се справите с алергиите. Мийте си ръцете след всеки контакт с него, никога не докосвайте лицето или очите си, след като сте го пипали. Най-редовно бършете прах и минавайте с прахосмукачка. Използвайте стерилизатори за въздух и прахосмукачка с филтри. Перете често постелките на кучето.

Ограничете достъпа

Може би трябва да ограничите достъпа на кучето до определени зони в дома си и задължително да го държите настрана от леглото и спалнята на алергичните хора.

Когато избирате до кои стаи да допускате кучето, имайте предвид, че подовете с паркет задържат по-малко козина и люспи от кожата и се чистят по-лесно от мокети и килими. Опитайте се да държите кучето извън стаите, в които има мокет или килими. Тапицираните мебели също ще задържат много пърхот, така че гледайте да държите кучето настрана от тях и извън стаите с такива мебели.

Колкото повече решите кучето, толкова по-добре за намаляване на алергичните реакции, защото падналите косми няма да попадат във въздуха. Добре е да го правите поне веднъж седмично, а още по-добре и по-често.

Грумингът през пролетта е задължителен, тогава кучето сменя козината си. По възможност грумингът трябва да се прави от някой, който не е алергичен към кучета, в идеалния случай на открито.

Консултирайте се с ветеринарен лекар какви противоалергични лекарства бихте могли да пиете и какви други начини има за овладяване на проблема.

 

Свързани статии

 • Котката ми е с капризна | Hill's Pet

  154502253 Ако Вашата котка е капризна по отношение на храната, не се притеснявайте, защото котките имат репутация на изключително претенциозни животни, когато става въпрос за храна.
 • Какво да търсите на етикета на една храна за котки

  154502253 Дали защото току-що сте донесли ново котенце в дома си, или пък защото Вашата капризна котка изисква преразглеждане на храната за вечеря, важно е да знаете как да дешифрирате етикетите на храните за домашни любимци. Ако една храна е без зърнени продукти, значи ли това, че тя има и по-малко въглехидрати? Какво означава Гарантиран Анализ?
 • Колко е важно Вашата котка да пие вода

  154502253 Колко е важно Вашата котка да пие вода
 • Храни, които са опасни или отровни за котки

  Когато става въпрос за Вашата котка, искате да сте сигурни, че й осигурявате най-добрия вид котешка храна, подходяща за нейните хранителни нужди.

Свързани продукти

 • Често, когато едно обучено домашно куче започне да уринира из къщата, стопаните му вярват, че това е станало случайно. За съжаление, понякога това води до липса на доверие и обтяга отношенията дори и между най-привързаните стопани и тяхното любимо куче.
 • Полезна информация за алергии към храни и към фактори от околната среда, които могат да засегнат кучетата, обичайни причинители, разпознаване на симптомите и съвети за справяне с проблема.
 • Learn about kidney conditions in dogs, what the signs are, and how the right dog food can help support your pet.