Хора с алергии и кучета

Published by
Време за прочитане на материала

Dog and peopleИскате куче, но се притеснявате, че Вие или някой от семейството може да се окаже алергичен. Или вече имате куче и сте установили, че алергията е проблем. Добрата новина е, че хора с алергии могат да съжителстват с кучета!

Алергиите към кучета представляват реакция към определени протеини, които се откриват в мазнините, отделяни от кожата на кучето, и в слюнката му – алергиите не се причиняват от козината. Когато козината на кучето пада или кожата му се бели, тези протеини се пренасят в околната среда, откъдето могат да причинят алергична реакция.

Не разчитайте на имунитет

Някой хора твърдят, че са развили имунитет към кучето си, че са надраснали алергията. Със сигурност е така за някои, но не разчитайте на това, ако ще си взимате куче. Възможно е алергията да се влоши при по-интензивен контакт.

Противно на това, което сте чували, не съществуват истински „хипоалергенни“ кучета. Предполага се, че козината на някои породи – например пуделите – пречи на алергените да попаднат в околната среда, но при много хора алергичната реакция към тези кучета е също толкова силна. Малките кучета може да провокират по-слаба алергична реакция от големите просто защото имат по-малко кожа и козина.

Вземете ли куче, трябва да станете особено стриктни, за да се справите с алергиите. Мийте си ръцете след всеки контакт с него, никога не докосвайте лицето или очите си, след като сте го пипали. Най-редовно бършете прах и минавайте с прахосмукачка. Използвайте стерилизатори за въздух и прахосмукачка с филтри. Перете често постелките на кучето.

Ограничете достъпа

Може би трябва да ограничите достъпа на кучето до определени зони в дома си и задължително да го държите настрана от леглото и спалнята на алергичните хора.

Когато избирате до кои стаи да допускате кучето, имайте предвид, че подовете с паркет задържат по-малко козина и люспи от кожата и се чистят по-лесно от мокети и килими. Опитайте се да държите кучето извън стаите, в които има мокет или килими. Тапицираните мебели също ще задържат много пърхот, така че гледайте да държите кучето настрана от тях и извън стаите с такива мебели.

Колкото повече решите кучето, толкова по-добре за намаляване на алергичните реакции, защото падналите косми няма да попадат във въздуха. Добре е да го правите поне веднъж седмично, а още по-добре и по-често.

Грумингът през пролетта е задължителен, тогава кучето сменя козината си. По възможност грумингът трябва да се прави от някой, който не е алергичен към кучета, в идеалния случай на открито.

Консултирайте се с ветеринарен лекар какви противоалергични лекарства бихте могли да пиете и какви други начини има за овладяване на проблема.

 

Свързани статии