Грижа за новородено кученце: 5 неща, които трябва да знаете

Публикувано от Джийн Мари Баухаус
минути: Време за четене

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Макар че малко неща са по-възхитителни от котило новородени кученца, перспективата да се грижите за всички тези новодошли, мънички животинки, може да бъде обезсърчаваща. Но не се притеснявайте. Вижте това ръководство за грижа за новородено кученце, което ще Ви каже какво трябва да знаете, за да отгледате здраво, щастливо котило.

1. Чиста околна среда

Новородени шпиц- померански кученца, които спят заедно в кошница.Новородените кученца ще прекарат първите няколко седмици от живота си в кутията или кошарата, в която са се родили, така че е важно да изберете разумно място, когато се подготвяте за пристигането им. Пространството трябва да предлага достатъчно място на майката, за да легне и да се протяга удобно, без да смачква кученцата, и тя трябва да може да влиза и излиза свободно, като същевременно събира кученцата на едно място. Мястото също така трябва да бъде лесно достъпно, така че да можете да сменяте постелките всеки ден.

През първите дни майката ще почиства отпадъците на малките си, но ако това е голямо котило тя може да се нуждае от помощ, за да поддържа чистотата. Към края на втората седмица или началото на третата, кученцата ще отворят очите си и ще станат по-активни. След като започнат да се движат, можете да ги преместите в по-голяма кошара с място, където да играят, а почистването след като са се изходили ще изисква повече внимание от Ваша страна.

2. Топлина

Според Kennel Club кученцата не могат да регулират собствената си телесна температура, докато не станат на три-четириседмична възраст, така че може да се нуждаят от малко помощ. Въпреки че кученцата ще се гушат до майка си и помежду си, за да се стоплят, най-добре е да използвате топлинна лампа или загряващи подложки през първия месец от живота им.

Топлинната лампа трябва да се постави достатъчно високо над кутията, за да се предотврати всякакъв риск от изгаряне на майката или нейните малки, а също така трябва да обособите по-хладно място, до което малките могат да пълзят, ако им стане твърде топло. Първоначално Kennel Club препоръчва да се поддържа температура в кутията от 29°C до 32°C. Намалявайте температурата постепенно всяка седмица, докато кутията накрая достигне стайна температура.

3. Кърмене и хранене

През първите няколко седмици кученцата разчитат изключително на майка си за хранителните си нужди. Въпреки че тя може да бъде по-малко активна през това време, кърменето използва много от енергията на майката и ежедневните ѝ калорични изисквания ще бъдат по-високи от нормалното, пише Kennel Club. За да се уверите, че както майката, така и кученцата получават адекватно хранене през целия етап на кърмене, майката трябва да се храни с няколко порции качествена храна за кученца през целия ден. Вашият ветеринарен лекар може да препоръча вида и количеството храна, с което да храните кърмещата майка.

Важно е да следите теглото на кученцата през този период. Ако забележите, че някое от кученцата е недохранено, може да се наложи да ги наблюдавате, когато стане време за кърмене и да се уверите, че по-слабите кученца захващат най-пълните зърна при хранене. Кученцата, които плачат или скимтят често, също може да са гладни и да се нуждаят от повече внимание по време на хранене.

Ако по-малките кученца все още не показват признаци на здравословен растеж или наддаване на тегло, говорете с вашия ветеринарен лекар. Може да се наложи да поемете нещата под ваш контрол и да ги храните с бутилка. PDSA(Диспансер за болни животни) пише, че е важно също да се наблюдава майката за признаци на мастит, инфекция на млечните жлези, която може да пречи на производството на кърма. Признаците на мастит включват червени и подути зърна и нежелание за кърмене. Майката може дори да захапе кученцата, когато се опитват да сучат. Ако забележите тези знаци, незабавно се свържете с вашия ветеринарен лекар.

До четвъртата или петата седмица зъбите на кученцата ще изникнат и процесът на отбиване ще започне, докато производството на кърма на майката се забавя. Щом забележите, че кученцата започват да пробват от храната на мама, е време да им осигурите собствено ястие от храната за кученца. Като начало може първо да накиснете гранулите в малко топла вода, за да ги омекотите за тези нови, малки зъбки.

4. Здраве

Малките кученца са податливи на болести и инфекции, така че ще трябва да ги наблюдавате внимателно. Грижите за новородените кученца трябва да включват редовни проверки, които да следят за признаци на инфекция или влошено здраве. Свържете се с Вашия ветеринарен лекар при нещо необичайно, като повръщане, диария или ако кученцето не може да се изправи или да яде.

Малките кученца също са особено уязвими към бълхи и други паразити пише Blue Cross, така че говорете с Вашия ветеринарен лекар за подходящ контрол на паразитите. Въпреки че антителата, които кученцата получават от кърмата ще им помогнат да се предпазят от заболяване през първите седмици, тези антитела спират да действат след около шест до осем седмици, когато те ще трябва да получат първия си кръг от ваксини. Уверете се, че Вие и всички членове на семейството и посетители старателно измиват ръцете си преди да си взаимодействат с кученцата, за да намалите риска те да се разболеят от вредни бактерии, които може да са попаднали по ръцете Ви и да дебнат в очакване. Също така е добра идея да наложите политика на “без обувки” в къщата или най-малкото само чисти/увити обувки, за да се намали разпространението на всякакви вредни бактерии или вируси, които могат да бъдат внесени отвън.

Новородени кученца сучат мляко от майка си.

5. Социализация

До четвъртата седмица кученцата са готови да започнат да се социализират с хора и други кучета. Периодът от четвърта до дванадесета седмица е изключително решителен, защото кученцата научават за света, в който ще живеят, така че да се превърнат в добре приспособени и щастливи кучета, пише PDSA. Кученцата, които са слабо социализирани са склонни да израснат в тревожност и могат да имат поведенчески проблеми. Така че, независимо дали планирате да запазите кученцата или да им намерите добър дом, важно е да ги гушкате и да си играете с тях, да им позволите да изследват средата и играят и да ги излагате на възможно най-много нови преживявания.

Грижите за новородените кученца изискват много усилия, но тези първи няколко седмици минават неусетно. Ако кученцата Ви в крайна сметка бъдат осиновени, времето да се сбогувате с тях ще дойте много бързо, това събитие, често минава със смесени чувства. Наслаждавайте се на малките кученца, докато са при вас, и когато е време да бъдат осиновени ще бъдете удовлетворени от това, че сте им дали възможно най-доброто начало.

За автора

Jean Marie Bauhaus

Джийн Мари Баухаус

Джийн Мари Баухаус е стопанин на домашен любимец, поддържа блог за домашни любимци и пише романи. Тя е от Тулса, Оклахома, където обикновено пише под надзора на шепа космати сладурчета.

 

Проверено от д-р Хайн Майер, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

 

Свързани статии

 • Куче Уринарни

  Често, когато едно обучено домашно куче започне да уринира из къщата, стопаните му вярват, че това е станало случайно. За съжаление, понякога това води до липса на доверие и обтяга отношенията дори и между най-привързаните стопани и тяхното любимо куче.
 • Алергии към храни и към фактори от околната среда при кучета

  Полезна информация за алергии към храни и към фактори от околната среда, които могат да засегнат кучетата, обичайни причинители, разпознаване на симптомите и съвети за справяне с проблема.
 • Chronic Kidney Disease in Dogs | Hill's Pet

  Learn about kidney conditions in dogs, what the signs are, and how the right dog food can help support your pet.

Свързани продукти

 • Често, когато едно обучено домашно куче започне да уринира из къщата, стопаните му вярват, че това е станало случайно. За съжаление, понякога това води до липса на доверие и обтяга отношенията дори и между най-привързаните стопани и тяхното любимо куче.
  Buy Now »
 • Полезна информация за алергии към храни и към фактори от околната среда, които могат да засегнат кучетата, обичайни причинители, разпознаване на симптомите и съвети за справяне с проблема.
  Buy Now »
 • Learn about kidney conditions in dogs, what the signs are, and how the right dog food can help support your pet.
  Buy Now »