Етерични масла за котки: Безопасни ли са?

Публикувано от
минути: Време за четене

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Етеричните масла са важни и се появяват във всичко – от почистващи продукти и продукти за лична употреба до медицински процедури и много други. Но какво ще кажете за продуктите за котки? Има ли продукти с етерични масла за котки? А подходящи ли са етеричните масла за котки? Ето какво трябва да знаят собствениците на котки.

Етерични масла: Какво са те?

Етеричните масла са екстракти от растения, като роза и тамян, известни със своите ароматни и/или лечебни свойства и продукти, използвани за лична употреба и в домакинството. Обърнете внимание, че те се различават от есенциалните мастни киселини, които са важни хранителни вещества, намиращи се в храната на Вашата котка.

Етеричните масла, обикновено, се използват в ароматерапията, практиката на вдишване на разпръснато масло или нанасянето му локално върху кожата, като например по време на масаж. Liverpool University Hospitals NHS Trust пояснява, че ароматите и химикалите в маслата могат да „произведат различни емоционални и физиологични реакции“, които могат да бъдат полезни за намаляване на болката, облекчаване на напрежението и подобряване на настроението.

Лична употреба и употреба в домакинството

С нарастването на онлайн търговците на дребно и подновения интерес към естествените грижи за здравето, етеричните масла са по-достъпни от всякога. Хората ги включват в ежедневната си употреба по много различни начини – почистващи спрейове, дезинфектанти за ръце, аромати, перилни препарати и овлажнители за кожата, са само някои.

Чернобяла котка седи в цветна леха
Какво общо има всичко това с котките? Когато имате котки за съквартиранти, вие искате да създадете безопасно домакинство за тях, което означава да държите вредни вещества, като етеричните масла, извън техния обсег.

Етерични масла, които са токсични за котките

Подобно на някои обикновени стайни растения, които са токсични за котките, Cats Protection предупреждава, че повечето етерични масла са вредни за Вашата котка. Това е особено валидно, когато маслата са много концентрирани, но дори малки количества могат да бъдат токсични. Според PDSA особено опасни могат да бъдат:

 • Канела;
 • Цитрусови масла;
 • Карамфил;
 • Евкалипт;
 • Лавандула;
 • Пенироял;
 • Мента;
 • Бор;
 • Сладка бреза;
 • Чаено дърво;
 • Гаултерия;
 • Иланг иланг.

Етеричните масла могат да бъдат закупени поотделно, но те често се появяват и в други домакински продукти, като например средство против насекоми и разредител за бои/минерален терпентин (терпентинът е етерично масло). Продукти като тези могат да бъдат изключително токсични за котките, отбелязват от International Cat Care.

Масло от чаено дърво: Специално предупреждение

Маслото от чаено дърво е изключително опасно за котките. Спреят с масло от чаено дърво често се рекламира като „естествено“ лекарство срещу бълхи за домашни любимци, но Veterinary Nurse предупреждава, че маслото от чаено дърво може да причини кожни проблеми, сериозни неврологични странични ефекти и дори смърт както при котки, така и при кучета. Рискът е особено висок, когато маслото се използва неразредено, и както се съобщава, само няколко капки причиняват странични ефекти. За да сте сигурни, никога не използвайте масло от чаено дърво върху Вашата котка (или Вашето куче!).

Безопасни ли са етеричните масла за котките?

Накратко, няма безопасни етерични масла за котки. Cats Protection обяснява, че излагането на етерични масла може да причини увреждане на органи, чернодробна недостатъчност, гърчове и смърт при котките. Това може да се случи чрез:

 • Излагане на кожата, напр. втриване или пръскане на масло върху козината/кожата на котката.
 • Поглъщане, напр. котката облизва маслото от козината/кожата/лапите си или яде/ближе нещо, съдържащо масла.
 • Вдишване, напр. котката вдишва масла от спрей или почистващ продукт.

Съществуват обаче предпазни мерки, които можете да предприемете, ако искате да използвате етерични масла в дома. PDSA и Cats Protection предупреждават, че продукти, които разпръскват етерични масла във въздуха, като тръстикови пръчици, устройства за включване в контакт, пулверизатори и ултразвукови дифузери, могат да бъдат рискови, тъй като Вашата котка може да вдиша маслата. Капчици разпръснати масла също могат да попаднат върху козината на Вашата котка, и така тя да погълне масло, докато се почиства. Ако все пак използвате продукти с дифузьор, PDSA препоръчва да ги използвате само в помещения, където котката Ви може да не бъде допускана, и да се уверите, че помещението е добре проветрено, преди да я пуснете обратно.

Опитайте се да използвате почистващи и лични продукти без етерични масла, когато е възможно. Ако все пак използвате етерични масла, не забравяйте да ги разредите, за да сведете до минимум риска, и след това измийте добре ръцете си, преди да докосвате котката си. Котките се справят чудесно при изкачването на високи повърхности и в малки пространства, така че не забравяйте да съхранявате етеричните масла (и всички продукти, които ги съдържат) извън обсега на Вашата котка.

И накрая, никога не използвайте етерични масла като средство срещу бълхи или лечение за Вашата котка. Вместо това попитайте Вашия ветеринарен лекар за препоръка или продукт с рецепта. Ако се съмнявате относно безопасното използване на етерични масла, се обърнете към Вашия ветеринарен лекар за съвет.

Кога да посетите ветеринарен лекар

Според PDSA симптомите на отравяне с етерично масло включват:

 • Лигавене и повишено слюноотделяне;
 • Повръщане;
 • Треска и треперене;
 • Нестабилно ходене;
 • Сънливост;
 • Затруднено дишане или хрипове;
 • Припадъци;
 • Гърчове.

Свържете се незабавно с Вашия ветеринарен лекар или клиника за спешна помощ, ако подозирате, че котката Ви е погълнала етерично масло и преустановете употребата на всеки продукт с етерично масло, който смятате, че може да причини симптомите.

За автора

Кристин О'Брайън

Кристин О'Брайън

Кристин О'Брайън е писател, майка, и от дълго време собственик на котки, чийто дом се контролира от две руски сини котки. Статиите ѝ се появяват в Care.com, What to Expect и Fit Pregnancy, където тя пише за домашните любимци, бременността и семейния живот. Открийте я и я последвайте в Instagram и Twitter @brovelliobrien.

Свързани статии

Свързани продукти

 • Заболяване на долния уринарен тракт при котките (FLUTD) е общ термин и включва, например, камъни в бъбреците и други причини за раздразнение на пикочния мехур.
 • Learn about kidney conditions in cats, what the signs are, and how the right cat food can help support your pet.