10 съвета за подготовка преди да осиновите куче

Published by
Време за прочитане на материала минути

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Осиновяването на куче може да е трудно, ако не знаете от къде да започнете, но също така е забавно и вълнуващо! Още оттук започва изграждането на привързаност между Вас и новия Ви приятел. Ето десет неща, които да направите, за да облекчите стреса и да улесните прехода за всички.

1. Осигурете всичко необходимо

Осигурете всичко необходимо за неговата безопасност и удобство още преди да го доведете вкъщи. Освен основното – нашийник и каишка, купички за храна и вода, ще Ви трябват и легло за кучето, играчки, лакомства, материали за груминг. Също така е добра идея да си вземете хигиенни подложки и почистващ препарат с ензими, в случай на инциденти, докато все още се учи на хигиенни навици.

2. Подгответе дома си

Подобно на обезопасяването на дома за бебета би било разумно да подготвите пространството, преди идването на кучето. Приберете всички неща, които биха могли да навредят на малките и твърде любопитните кученца, както и всичко, което искате да предпазите от надъвкване.

Трябва да подготвите и останалата част от семейството: Решете кой ще отговаря за храненето, разходките и обучението. Ако в дома Ви вече живеят и други животни, подновете ваксините им, за да осигурите безопасността на всички у дома. Ако имате котки, трябва да им осигурите „свободна от кучета зона“, където да могат да се оттеглят и на спокойствие да свикнат с новия член на семейството. Всичко това може да Ви изглежда прекалено, но тази подготовка ще осигури безопасността на кучето и ще улесни приемствеността му в новия дом.

3. Осигурете му безопасно място

Както го правите за настоящите си домашни любимци, така осигурете лично пространство и за новодошлия. Някои стопани не одобряват клетките за кучета, но според благотворителната организация Best Friends, кучетата ги възприемат като лично пространство за почивка, един вид бърлога. Те служат и за място, където да се чувстват в безопасност, докато се адаптират. Разбира се, ако не искате да ползвате клетка, използвайте кучешка преграда, за да отделите една стая само за него. Можете да го посещавате там, за да подпомогнете процеса на сближаване, но в началото дръжте децата и другите животни настрана.

4. Планирайте как (и кога) да го доведете у дома си

По възможност вземете няколко дни отпуск или планирайте взимането на кучето през уикенда, когато имате свободно време. Но не го взимайте в началото на дълъг отпуск – ако свикне постоянно да сте вкъщи, може да развие тревожност от раздялата, когато се върнете на работа. Вземете някого със себе си, за да шофира вместо Вас, или да успокоява кучето, докато Вие шофирате. Не забравяйте да вземете нашийника и каишката и се приберете с кучето направо вкъщи, без да спирате по пътя.

5. Разведете кучето из къщата

Дръжте го на каишка и му позволете да изследва и подуши дома. Покажете му храната, леглото и играчките и му дайте да разбере кое е забранено с кратки, но твърди команди като „не“ или „пусни“.

6. Обиколете двора на каишка

Осиновените кучета се нуждаят от много време и спокойствие да подушат новата обстановка. Ако сте отделили място за „тоалетна“ в двора си, заведете го дотам и го възнаграждавайте с лакомство винаги, когато я използва успешно.

7. Запознайте го със семейството

Бостънският съюз за защита на животните (Animal Rescue League of Boston) препоръчва членовете на семейството и другите кучета, които се отглеждат в същия дом, да излизат навън един по един с новодошлото куче, за да се запознаят с него/нея. Дръжте другите кучета на каишка и надзиравайте ситуацията – имайте предвид, че по-грубото запознанство може да събуди у тях чувство за териториалност спрямо новодошлия. Не позволявайте на децата (или на възрастните) да целуват и прегръщат кучето (независимо колко сладко е то) – нека се сприятелят с него, като го оставят да ги подуши и му дадат лакомство.

8. Сменяйте храната на кучето бавно

Ако е възможно, ползвайте малко от храната, която кучето е получавало в спасителния център за бездомни животни или развъдника, от който сте го взели и постепенно сменете храната с избраната от Вас марка и вид, за да избегнете стомашни проблеми, поради рязка промяна.

9. Започнете обучението веднага

Всички кучета, дори тези, в зряла възраст, които вече са научени на хигиенни навици, ще се нуждаят от малко обучение, за да им покажете правилата във Вашия дом. Ако планирате да ползвате клетка, веднага му я покажете и го тренирайте да остава в нея – с играчка – за кратки периоди, докато Вие сте навън, за да се адаптира. Интересувате ли се от формално обучение в послушание? Трябва да започнете да работите с него още от първия ден, за да установите правилата.

10. Заведете го на ветеринарен лекар

През първата седмица от пристигането на кучето трябва да го заведете на ветеринарен лекар, за да го прегледа и да му сложи всички ваксини и да обезпаразити кучето външно и вътрешно.

Осиновяването на куче е голяма промяна както за кучето, така и за цялото семейство. Погрижете се за основните неща и новото Ви куче ще се чувства безопасно в новата си среда, а Вие по-лесно ще се сближите с него.

Биография на автора

Jean Marie Bauhaus Contributor Photo

Жан-Мари Баухаус

Жан-Мари Баухаус е белетрист, писател на свободна практика и редактор от Тълса, Оклахома. Тя често пише за домашните любимци и тяхното здраве от домашния си офис, асистирана от своите пухкави опашатковци.

Свързани статии

 • Котката ми е с капризна | Hill's Pet

  154502253 Ако Вашата котка е капризна по отношение на храната, не се притеснявайте, защото котките имат репутация на изключително претенциозни животни, когато става въпрос за храна.
 • Какво да търсите на етикета на една храна за котки

  154502253 Дали защото току-що сте донесли ново котенце в дома си, или пък защото Вашата капризна котка изисква преразглеждане на храната за вечеря, важно е да знаете как да дешифрирате етикетите на храните за домашни любимци. Ако една храна е без зърнени продукти, значи ли това, че тя има и по-малко въглехидрати? Какво означава Гарантиран Анализ?
 • Колко е важно Вашата котка да пие вода

  154502253 Колко е важно Вашата котка да пие вода
 • Храни, които са опасни или отровни за котки

  Когато става въпрос за Вашата котка, искате да сте сигурни, че й осигурявате най-добрия вид котешка храна, подходяща за нейните хранителни нужди.

Свързани продукти

 • Често, когато едно обучено домашно куче започне да уринира из къщата, стопаните му вярват, че това е станало случайно. За съжаление, понякога това води до липса на доверие и обтяга отношенията дори и между най-привързаните стопани и тяхното любимо куче.
 • Полезна информация за алергии към храни и към фактори от околната среда, които могат да засегнат кучетата, обичайни причинители, разпознаване на симптомите и съвети за справяне с проблема.
 • Learn about kidney conditions in dogs, what the signs are, and how the right dog food can help support your pet.