Ваксини, които Вашето коте трябва да има

Published by
Време за прочитане на материала

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Осиновяването на ново коте означава да преминете заедно през много важни етапи, включително да заведете котката си вкъщи за първи път, да я обучите как да използва своята тоалетна, да я запознаете с други животни. Други важни първи стъпки ще се извършват в кабинета на Вашия ветеринарен лекар. От ваксинации до кастрацията, да бъдеш нов стопанин на домашен любимец означава и нови отговорности.

За да ви помогнем да се подготвите, ето списък с най-често срещаните ваксини за котенца, които ветеринарните лекари препоръчват и защо те са важни за Вашия нов член на семейството. Първо се образовайте и след това работете с Вашия ветеринарен лекар, за да създадете график за ваксинации, удобен за Вашето семейство.

Кога се правят ваксините на котенцата?

Знаете ли, че способността на котенцето да се бори с болестта започва със здравето на майката-котка? Според Американското дружество за превенция на жестокостта към животните (ASPCA), котенцата приемат антитела за борба с болестите от млякото на майката котка, когато сучат. Повечето котенца се отбиват на около 8 седмична възраст и получават първите си ваксини на възраст от 8-ма до 9-та седмица. Втората ваксина се препоръчва 3 до 4 седмици по-късно и някои ветеринарни лекари ще препоръчат трета бустерна ваксина на възраст от 16-та до 20-та седмица.

Ако осиновите котка, която е на възраст по-голяма от посочените, Вашият ветеринарен лекар ще Ви помогне да определите какви ваксини се препоръчват, на каква възраст трябва да започнете и на колко време ще трябва да се прилагат.

Veterinarian vaccinating kitten

Възможни ваксини за котенца, които можете да поставите на Вашата котка

 • Bordetella: Bordetella (често наричана развъдна кашлица при кучета или коклюш) е силно заразно респираторно заболяване, поради което много ветеринарни лекари ще препоръчат поставянето на ваксина срещу него. Може да се предава чрез кихане и кашляне и е особено проблем в семейства с много котки. Все пак, не забравяйте, че Вашето коте може да се зарази преди осиновяването, особено ако е отглеждано на място с други котенца или възрастни котки.
 • Котешки калицивирус: Cмятана за една от основните ваксини за котенца, Вашият ветеринарен лекар може да Ви предложи да защитите котката си от котешки калицивирус. Това е едно от най-честите респираторни заболявания и малките котенца са особено податливи на него. Признаците на това заболяване включват подуване на лицето и ставите, загуба на козина и струпеи или язви по кожата. Котешкият калицивирус може също да атакува вътрешни органи, като белите дробове, панкреаса и черния дроб.
 • Котешка левкемия: Според ASPCA котешка левкемия е „една от най-често диагностицираните причини за заболяване... при домашни котки“. Дори ако прецените, че Вашето коте няма да бъде ваксинирано срещу него, говорете с Вашия лекар за тестване за него, преди да го занесете у дома. Това заболяване често уврежда котката Ви без никакви външни симптоми, което означава, че новото Ви коте може да го има и да го донесе в дома Ви без Ваше знание. Котешка левкемия отслабва имунната система и предразполага котката към много други заболявания, като анемия, бъбречно заболяване и лимфосарком, според ASPCA.
 • Котешки херпесвирус тип 1: Котешкият херпесвирус причинява конюнктивит и проблеми с горните дихателни пътища при котки, поради което се счита за основна ваксина за Вашето коте. Наричано още вирусен ринотрахеит, това заболяване може да зарази котки от всички възрасти. Въпреки това, както всеки херпесвирус, той е специфичен за вида, така че тази вариация може да засегне само Вашето коте - не може да засегне Вас ​​или други видове домашни любимци, като кучета, птици или риби.
 • Chlamydophila felis: Инфекцията с хламидия обикновено се предава при близък контакт с други котки. За разлика от други респираторни заболявания при котки, хламидията обикновено не е фатална. Най-често се проявява със зачервени, подути или течащи очи, според Европейския консултативен съвет по болести на котките и може да изисква антибиотично лечение. Ваксината срещу хламидия не е основна инжекция за котенца, но Вашият ветеринарен лекар може да я препоръча.
 • Панлевкопения: Ваксината срещу панлевкопения, известна още като котешки инфекциозен ентерит, е друга препоръчителна ваксинация. Разболяването на котенцата е едновременно силно заразно и често фатално. Често се предава от нелекувана майка-котка на нейните котенца. Вирусът действа върху белите кръвни клетки и клетките в чревната лигавица и е често срещана причина за синдрома на "избледняващо коте". Признаците на синдрома на избледняващото коте при много малко коте може да включва невъзможност за кърмене или ниска телесна температура.
 • Бяс: Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията, вирусът на бяс се разпространява чрез слюнката на болно животно и може да засегне бозайници, вариращи от кучета и котки до прилепи и лисици. Неоткритият бяс е изключително опасен за хората. Ваксинацията срещу бяс е задължително законово изискване за котки, пътуващи в чужбина.

White kitten lying on back in human's lap.

Слушайте Вашия ветеринарен лекар

Може да е трудно да вземете решение коя от тези ваксини за котенца е подходяща за Вашия нов домашен любимец, поради което винаги трябва да се консултирате с Вашия ветеринарен лекар за съвет. Вашият ветеринарен лекар ще зададе въпроси за начина на живот на Вашето коте и каква е средата във Вашия дом. Някои често срещани въпроси включват:

 • Откъде взехте котето си? От приют, развъдник или от улицата?
 • Вашето коте отглеждано ли е с други животни преди? Ако е така, с какви?
 • Какви други животни имате в дома си?
 • Планирате ли да пътувате с котето си?

Не забравяйте да отговаряте честно на всички въпроси, дори ако не сте сигурни в отговора. Колкото повече информация предоставите на ветеринарния си лекар, толкова по-добре той ще може да Ви помогне да решите кои ваксини да поставите.

Contributor Bio

Ерин Олила

Ерин Олила вярва в силата на думите и как едно съобщение може да информира – и дори да трансформира – целевата си аудитория. Нейните писания могат да бъдат намерени навсякъде в интернет и в печатен вид и включват интервюта, публикации в блогове и творческа документална литература. Ерин е маниак на тема SEO и всички социални медии. Завършила е университета Феърфийлд с магистърска степен в творческо писане. Свържете се с нея в Twitter @ReinventingErin или научете повече за нея на http://erinollila.com.

Свързани статии

Свързани продукти