Правила за възпитание на котка

Публикувано от Erin Ollila
Време за четене: минути

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Обичате котката си, но Вашият космат приятел определено има лека склонност към независимост и на моменти може да бъде доста непокорен. Трябва да знаете как да възпитавате котка, но може да не знаете откъде да започнете. Ефективното възпитание на котка може да включва известни опити и грешки. Както всички хора са различни, така и всички животни са различни. Докато една котка може да реагира положително на определен стил на коригиране на лошото ѝ поведение, друга може да отхвърли Вашите опити и поведението ѝ може само да се влоши. Освен това има някои методи, които в никакъв случай не трябва да използвате в опитите си да възпитате котка.

Истината е, че е трудно да разберете как се възпитава котка, ако никога преди не сте го правили или ако предишните Ви котки сякаш са привикнали към нещата сами. За да стартирате правилно, важно е да знаете какво трябва и какво не трябва да правите, възпитавайки котка в дома си. След като Вашето коте — или по-възрастна котка — разбере какво поведение е подходящо, ще има и по-малка нужда от коригиране на лошото поведение. В крайна сметка котките са много умни.

Какво не трябва да правите при възпитанието на котка

Не сравнявайте котката си с кучето си. Ако вече сте обучавали куче, може да смятате, че възпитанието на котка е същото. Спрете точно тук! Котките и кучетата са много различни животни и те не учат по един и същи начин. Докато кучето Ви може да участва в процеса на обучение, обръщайки внимание на командите Ви, котката Ви няма да се вслуша в молбите Ви да седне и да се задържи на едно място. Като първа стъпка към успеха и за двама Ви, знайте, че към котката си трябва да подходите по различен начин.


Не възпитавайте котката си физически. Обучението на домашен любимец може да бъде разочароващо когато се обучавате заедно, но е излишно да се споменава, че не бива да наранявате котката, докато я възпитавате. Котките по презумпция не понасят човешките форми на наказание, а упражняването на физическо насилие над котката направо ще разруши връзката Ви с нея. Никога не задържайте, не разтърсвайте и не удряйте Вашата котка. Физическото нараняване на Вашата котка, всъщност, може да влоши ситуацията и да я накара да напада или да се отдръпне. Освен това котките трудно правят връзка между физическото наказание и лошото поведение, така че Вие, всъщност, не ги обучавате да спрат. Ако обучението на Вашето животно Ви затруднява твърде много, потърсете подкрепа у членовете на семейството или дори от професионален треньор. Това не е поражение — това е помощ!Раираната котка от породата таби хапе пръста на собственика си

Не викайте, за да се наложите. Вие не говорите езика на Вашата котка, така че не се заблуждавайте, че тя ще ви разбере по-добре, когато повишите тон. Разбира се, котката Ви може да разбере, че промяната в силата на звука означава, че има нещо различно, но викането също така може да я изплаши или да насочи твърде много внимание към негативното поведение. Викането може да накара котката Ви да се почувства стресирана и тревожна, което може да влоши поведението ѝ.

Не търкайте нослето на котката си при инцидент. Единственото нещо, което ще постигнете, търкайки носа на котката си при инцидент, е да я разтревожите. Не можете изведнъж да разберете мотивите ѝ да не използва котешката тоалетна, а и тя няма да обещае повече никога да не прави това. Натриването на носа на котката Ви при инцидент привлича повече внимание към мястото на инцидента и може дори да затвърди у котката Ви усещането, че няма проблем да ходи до тоалетната, където ѝ скимне. Най-добрият начин на действие е просто да почистите старателно района и да продължите да работите върху привикването към котешката тоалетна.

Не позволявайте агресивна игра. Може би смятате, че Вашето сладко, малко котенце не знае по-добре кога удря силно или хапе пръстите Ви по време на игра. Все пак знайте, че хапането и драскането не са нещо, което бихте искали по-възрастна котка да прави в дома Ви. С всяко ново животно у дома, от Вас зависят ранните поведенчески рутини. Ако Вашата котка започне да драска или хапе по време на игра — дори невинно — незабавно спрете играта, така че Вашето коте да разбере какво е позволено и какво не. Това особено важи при играта с деца. Ако при игра им позволявате да хапят пръста Ви, те може да решат, че е добре да го правят и с децата. Това може да накара децата да се страхуват от Вашата котка — един неблагоприятен ефект, който вероятно желаете да избегнете.

Не използвайте бутилка със спрей. Съществува стар мит за използването на бутилка със спрей за пренасочване на лошото поведение на котка, но истината е, че котките вероятно не свързват пръскането с лошото поведение. Те по-скоро ще спрат да правят това, което правят, избягвайки пръскането, отколкото да разберат, че дисциплината е обвързана с тяхното поведение. Този метод може също така да накара котката Ви да се отдръпне дори само при вида на бутилка със спрей, а това не е нещо, което искате да направите.

Как се възпитава котка

Подкрепяйте доброто поведение. Котките не се учат от наказание, но когато ги хвалите и им давате здравословни лакомства, можете да ги научите да разпознават кога правят нещо правилно. Уверете се, че възнаграждавате котката си при добро поведение, за да може тя да направи връзката между поведението си и положителното насърчаване.

При „лошо“ поведение спрете незабавно. Възпитанието на Вашата котка не винаги трябва да е активно. Всъщност, отвличането на вниманието от Вашата котка може да бъде един от най-ефективните методи за изразяване на гледната Ви точка и спиране на лошото поведение като хапане, дъвчене и блъскане. Пренасочването на вниманието им към нещо друго е чудесен начин за затвърждаване на доброто поведение и спиране на лошото поведение. Например, ако котката Ви реши да започне да драска по дивана Ви, насочете я обратно към нейното място за драскане.

Помислете за здравето на Вашата котка. Котката Ви използва ли друго място за тоалетна, различно от котешката й такава? Докато на котенцата може да им отнеме известно време да научат правилното място за изхождане, по-възрастните котки трябва да знаят къде да отидат. Ако Вашата котка внезапно започне да уринира или дефекира в други части на дома Ви, уговорете си среща с ветеринарен лекар. Тази промяна в поведението може да е симптоматична за промяна в здравословното състояние и Вашият ветеринарен лекар ще може да Ви даде информация дали здравето на Вашата котка е на ниво. Със сигурност никога не бихте искали да наказвате котката си за нещо, за което тя не може да отговаря. Обсъдете притесненията си с Вашия ветеринарен лекар, за да разкриете основната причина за инцидентите у дома. Ако са свързани със здравето, ветеринарните лекари могат да Ви осигурят опции, които да Ви помогнат в оздравяването на котката Ви. Ако проблемът е поведенчески, те могат да Ви дадат някои допълнителни съвети за коригиране на поведението въз основа на взаимоотношенията, които сте имали с Вашата котка в миналото.

Правете промени в средата. Ако се опитвате да спрете котката Ви да драска по кожения Ви диван или да скача по масите Ви, можете да направите промени в заобикалящата среда, за да ги спрете. Например, поставена на ръба на масата тава за печене ще падне с трясък на земята, когато котката Ви я удари, докато скача. Поставено върху кожения Ви диван меко плъзгащо се одеяло ще накара котката Ви да се пързаля надолу, докато се опитва да се катери по възглавниците. Никога не правете промени, които потенциално биха могли да навредят на котката Ви, а и в интернет има много безопасни методи, които да Ви помогнат в откриването на начини за промяна на поведението на Вашата котка.

Най-важният съвет, който трябва да запомните, когато се учите да възпитавате котка, е да прекарвате време с нея, да се занимавате с нея и да я хвалите за доброто ѝ поведение. Въпреки че котката Ви може да е независима, тя все пак иска любяща връзка с Вас.

За автора

Ерин Олила

Ерин Олила вярва в силата на думите и как посланието може да информира и дори трансформира своята целева аудитория. Статиите ѝ могат да бъдат открити из цялото интернет пространство, както и в печатна форма, и включват интервюта, съавторство, блог публикации и креативно писане. Ерин е запалена по SEO и всичко свързано със социалните медии. Завършила е Университета Феърфийлд с магистърска степен по творческо писане. Свържете се с нея чрез Twitter @ReinventingErin или научете повече за нея на http://erinollila.com.

Свързани статии

Свързани продукти

  • Заболяване на долния уринарен тракт при котките (FLUTD) е общ термин и включва, например, камъни в бъбреците и други причини за раздразнение на пикочния мехур.
    Buy Now »
  • Learn about kidney conditions in cats, what the signs are, and how the right cat food can help support your pet.
    Buy Now »