Как да научим котето да ползва котешка тоалетна

Published by
Време за прочитане на материала

Как да научим котето да ползва котешка тоалетна

Котките по природа са много чисти животни и Вашето коте вероятно вече се е научило как да ползва котешката тоалетна от майка си. Вие трябва само да купите пластмасова тава, която е достатъчно голяма, за да се движи котето из нея, и да я напълните с достатъчно пълнеж, така че да покрие дъното (по възможност използвайте същия пълнеж като този в дома, от който сте взели котето – то ще оцени познатата миризма и текстура). Покажете на котето къде стои тоалетната му и го слагайте в нея след хранене. Правете го и когато го видите да души наоколо, да прикляква и изобщо да се държи, сякаш му се „ходи“ до тоалетна!

Правилата на котешката тоалетна

Сложете котешката тоалетна далече от леглото и храната на котето и по възможност на уединено място.

Редовно изпразвайте тоалетната – котето ще откаже да я ползва, ако е мръсна. Някои дезинфектанти и белината са токсични за котките, затова е най-добре да използвате само гореща вода и миещ препарат. Ако сте бременна, някой друг трябва да почиства котешката тоалетна. Ако това е невъзможно, използвайте ръкавици и след това щателно измивайте ръцете си. Така се намалява рискът от токсоплазмоза, която за щастие е рядко срещана, но все пак може да причини сериозни проблеми у плода.

Когато котето порасне достатъчно, за да излиза навън, бихте могли да се откажете от котешката тоалетна. Но не бързайте да я изхвърляте. Котето може да откаже да излиза навън, когато е много студено!

Случват се и инциденти

Дори и най-умното коте понякога ще има инциденти. Само не го наказвайте. Похвалете го, когато ползва тоалетната, и евентуално му дайте малка награда, и скоро всичко ще е както преди.

Свързани статии