Как да научим котето да ползва котешка тоалетна

Published by
Време за прочитане на материала минути

Как да научим котето да ползва котешка тоалетна

Котките по природа са много чисти животни и Вашето коте вероятно вече се е научило как да ползва котешката тоалетна от майка си. Вие трябва само да купите пластмасова тава, която е достатъчно голяма, за да се движи котето из нея, и да я напълните с достатъчно пълнеж, така че да покрие дъното (по възможност използвайте същия пълнеж като този в дома, от който сте взели котето – то ще оцени познатата миризма и текстура). Покажете на котето къде стои тоалетната му и го слагайте в нея след хранене. Правете го и когато го видите да души наоколо, да прикляква и изобщо да се държи, сякаш му се „ходи“ до тоалетна!

Правилата на котешката тоалетна

Сложете котешката тоалетна далече от леглото и храната на котето и по възможност на уединено място.

Редовно изпразвайте тоалетната – котето ще откаже да я ползва, ако е мръсна. Някои дезинфектанти и белината са токсични за котките, затова е най-добре да използвате само гореща вода и миещ препарат. Ако сте бременна, някой друг трябва да почиства котешката тоалетна. Ако това е невъзможно, използвайте ръкавици и след това щателно измивайте ръцете си. Така се намалява рискът от токсоплазмоза, която за щастие е рядко срещана, но все пак може да причини сериозни проблеми у плода.

Когато котето порасне достатъчно, за да излиза навън, бихте могли да се откажете от котешката тоалетна. Но не бързайте да я изхвърляте. Котето може да откаже да излиза навън, когато е много студено!

Случват се и инциденти

Дори и най-умното коте понякога ще има инциденти. Само не го наказвайте. Похвалете го, когато ползва тоалетната, и евентуално му дайте малка награда, и скоро всичко ще е както преди.

Свързани статии

 • Какво да търсите на етикета на една храна за котки

  154502253 Дали защото току-що сте донесли ново котенце в дома си, или пък защото Вашата капризна котка изисква преразглеждане на храната за вечеря, важно е да знаете как да дешифрирате етикетите на храните за домашни любимци. Ако една храна е без зърнени продукти, значи ли това, че тя има и по-малко въглехидрати? Какво означава Гарантиран Анализ?
 • Котката ми е с капризна | Hill's Pet

  154502253 Ако Вашата котка е капризна по отношение на храната, не се притеснявайте, защото котките имат репутация на изключително претенциозни животни, когато става въпрос за храна.
 • Колко е важно Вашата котка да пие вода

  154502253 Колко е важно Вашата котка да пие вода
 • Храни за малки котенца

  Важно е да давате на Вашето малко котенце подходящото количество храна на правилните интервали, но това може да не се окаже лесно -- изискванията при хранене се различават значително от едно котенце до друго. Упътванията за хранене върху консервата или торбичката с храна са само началото.

Свързани продукти

 • Заболяване на долния уринарен тракт при котките (FLUTD) е общ термин и включва, например, камъни в бъбреците и други причини за раздразнение на пикочния мехур.