Обучение

Прегледайте тези статии, за да разберете как се тренира котка. 

0 РЕЗУЛТАТА, ПОДРЕДЕНИ ПО:

Съответствие

Как да тренирате котката си 

Докато кучетата обичат да угаждат на своя „водач“, не трябва да забравяме, че котките се различни. Те са по-заинтересовани да угаждат на себе си! Ако искате котката Ви да спре да драска мебелите, да не скача по кухненските плотове или да не хапе на игра, трябва да подходите с много търпение и уважение, и да прилагате похвали и награди.  

cat walking on bed

Основни принципи на обучението

На първо място котките не разбират наказанието. Насърчаването на доброто поведение е много по-ефективно. Звучи сложно, нали? Но не е задължително да бъде такова. Просто й кажете „не“ нежно и твърдо, ако направи нещо, което не одобрявате. А когато направи нещо хубаво, я възнаградете с много любов и внимание. Лакомствата също винаги действат много мотивиращо, така че се запасете и ги дръжте под ръка. (Но внимавайте да не й дадете твърде много.)

Ползване на котешка тоалетна - обучение

Котките са чисти животни по природа, така че тя вероятно вече знае как да ползва тоалетната. Пригответе котешката тоалетна още преди нейното пристигане. Ако в дома Ви има достатъчно място, осигурете й повече от една котешка тоалетна. Поставете ги на тихи и спокойни места, и не забравяйте да ги почиствате ежедневно.

cat lying on bed

СОЦИАЛИЗИРАНЕ НА КОТЕТО

Котките имат много кратък период на социализация. Всъщност, най-критичното време за тяхното възпитание и социално развитие, е от 4-тата до 16-ата седмица на живота им. Преди да дойде при Вас, котката Ви вероятно вече е общувала с хора, особено ако е била приютена в център за бездомни животни. Запознайте котката и с децата. Но първо ги инструктирайте да се държат добре. Като цяло запознанствата трябва да траят кратко, докато котката свикне с новите хора. Ако я принудите да общува повече, отколкото й се нрави, тя може да стане страхлива или затворена и дори да развие здравословни проблеми от стрес.