8 често срещани здравословни проблеми при възрастните кучета

Публикувано от
Време за четене:

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Без значение колко порастват, ние обичаме да мислим за нашите кучета като за вечни кутрета, които ще бъдат с нас завинаги. Колкото и да искате да отричате, че кучето Ви остарява, важно е да следите здравословното му състояние, за да можете да помогнете за подобряване на качеството му на живот. Продължете да четете, за да научите за често срещаните здравословни проблеми при възрастните кучета, които един ден могат да засегнат и Вашия домашен любимец.

Кога едно куче се счита за възрастно?

Възрастно куче лежи в тревата в задния двор и се усмихва на камерата
Обикновено кучето се счита за по-възрастно, когато навърши седем години, казват от Dogs Trust, въпреки че наистина зависи от размера и породата на кучето. Едрите породи остаряват много по-бързо от малките породи. Докато немският дог би се считал за възрастен на шестгодишна възраст, малкото чихуахуа може да не достигне този статус до осем или девет годишна възраст. Разбира се, други фактори, като условията на околната среда, могат да повлияят на възрастта на отделното куче. След като кучето Ви започне да показва признаци на здравословни проблеми, свързани с възрастта, то може да се счита за по-възрастно, независимо от истинската му възраст.

Ето и осем често срещани здравословни проблема при възрастните кучета.

1. Загуба на слух и зрение

По-възрастните кучета могат да имат влошено зрение и слух според Кралското дружество за превенция на жестокостта към животните (RSPCA). Възрастните кучета също са предразположени към развитие на катаракта, която Националния диспансер за болни животни (PDSA) определя като необичайно замъгляване на окото, причинено от промени в структурата на лещата, което може да доведе до частична или пълна слепота. Дори и без операция за отстраняване на катаракта, кучетата все още могат да се придвижват добре, благодарение на доброто си обоняние и отличен слух. Редица проблеми, от генетичните до хроничните ушни инфекции, могат да причинят загуба на слуха и глухота. Докато глухите кучета, вероятно, няма да могат да Ви чуят, когато говорите, то те ще могат да усетят вибрациите на пода, когато се приближавате. Можете също да използвате сигнали с ръце, за да общувате с тях. Винаги взимайте предпазни мерки, когато сте навън с куче, което не чува или не вижда добре. Вероятно не искате то да се лута и да попадне в беда.

2. Ставни проблеми

Остеоартритът е много честа причина за болки в ставите и скованост при кучета според Националния диспансер за болни животни (PDSA). Това е прогресивно, дегенеративно заболяване, което причинява загуба на смазването и износване на хрущяла в ставите. Въпреки че няма лечение, има редица процедури, които могат да помогнат за намаляване на болката и забавяне на развитието на това заболяване. Храненето, особено омега-3 мастните киселини, играе важна роля в грижата за кучета със ставни проблеми. Попитайте Вашия ветеринарен лекар за храни, които поддържат здравето на ставите и дали диетична храна би била полезна за Вашето куче.

3. Деменция/Когнитивна дисфункция

Подобно на хората, кучетата могат да загубят когнитивни умения с напредването на възрастта, което води до симптоми, подобни на тези на сенилността или болестта на Алцхаймер при хората, казва Британският киноложки клуб. Объркване и дезориентация, скимтене или лай без видима причина, загубване в позната среда и злополуки в банята могат да бъдат признаци на когнитивна дисфункция. Тези симптоми могат да показват и други състояния, така че е най-добре да говорите с Вашия ветеринарен лекар, ако забележите подобно поведение при Вашето куче. Подобно на остеоартритата, няма лек за деменцията, но често може да се помогне с определени лекарства и богати на антиоксиданти храни.

4. Рак

По-възрастните кучета са склонни да получават бучки и подутини и за щастие не всички от тях са злокачествени. Но с възрастта се увеличава и риска от рак при кучетата, така че е най-добре тези бучки да се изследват, казва Британският киноложки клуб. Редовните прегледи и скринингите за раково заболяване могат да помогнат за улавяне на тумори, които не се виждат или усещат лесно.

5. Здравословни проблеми

Сърдечните заболявания също могат да се развият с напредване възрастта на кучето. Според Националния диспансер за болни животни (PDSA) най-честите сърдечни заболявания, открити при кучета, включват заболяване на митралната клапа, кардиомиопатия (заболяване на сърдечния мускул) и аритмия (неравномерен сърдечен ритъм). Сърдечните заболявания могат да доведат до претоварена сърдечна дейност, която се появява, когато сърцето не е в състояние да изпомпва ефективно кръвта, и течността се връща обратно в сърцето, белите дробове и гръдната кухина. Кашлица, затруднено дишане, непоносимост към упражнения, загуба на съзнание и необяснимо повръщане са признаци на възможно сърдечно заболяване и трябва незабавно животното да бъде прегледано от ветеринарн лекар.

По-възрастен боксер от смесени породи с бяло отред, носещ ортопедична скоба и плуващ в басейн.

6. Наднормено тегло и затлъстяване

С остаряването, кучетата обичайно започват да губят тегло, поради загуба на мускулна маса. Въпреки това, някои по-възрастни кучета все още може да са изложени на риск от напълняване и затлъстяване. Това може да окаже значително влияние върху здравето им, особено с напредване на възрастта и по-малката активност. Британският киноложки клуб предупреждава, че кучетата с наднормено тегло са по-податливи на състояния като диабет, високо кръвно налягане, сърдечни и бъбречни заболявания. Освен осигуряване на толкова упражнения, колкото Вашето по-възрастно куче може безопасно да понесе, важно е да храните кучето си с подходящи за възрастта храни, за да сте сигурни, че получава правилния баланс от хранителни вещества, както и правилното количество дневни калории.

7. Стомашно-чревни проблеми и инконтиненция

Редица проблеми могат да причинят стомашно-чревни (GI) проблеми при Вашето застаряващо куче. Въпреки че не винаги са сериозни, стомашно-чревните проблеми могат да са знак за бъбречно заболяване, така че ако повръщането или диарията не отшумят бързо, най-добре е да говорите с Вашия ветеринарен лекар. Също така, по-възрастните кучета понякога се изпускат, тъй като мускулите, контролиращи пикочния мехур, отслабват. Инконтиненцията може да е и признак на по-голям проблем като инфекция на пикочните пътища или възможна деменция. Ако тези проблеми не са еднократни, най-добре е да говорите с Вашия ветеринарен лекар.

8. Проблеми с бъбреците

Стареещите бъбреци са склонни да губят функционалността си, когато кучетата остаряват. Докато хроничното бъбречно заболяване прогресира и не може да бъде излекувано, отбелязва Blue Cross, то може да бъде контролирано с подходящо лечение, удължавайки живота на Вашето куче и подобрявайки качеството му на живот. Рутинните кръвни изследвания за Вашия възрастен домашен любимец могат да разкрият бъбречно заболяване в ранните етапи и да подобрят шансовете на кучето Ви. Ако имате някакви притеснения относно храната, с която храните по-възрастното си куче, не забравяйте да се консултирате с Вашия ветеринарен лекар.

Остаряването е толкова трудно за Вашето възрастно куче, колкото е и за Вас. Едно от най-добрите неща, които можете да направите за застаряващото си куче, е да го водите на редовни профилактични прегледи на всеки шест месеца, за да проверявате за тези често срещани здравословни проблеми. Наблюдението им у дома и съобщаването на всяко необичайно поведение на Вашия ветеринарен лекар също може да помогне за ранното откриване на тези заболявания, като по този начин се подобряват шансовете на Вашето куче за дълъг и здравословен живот. То вече може да не е кутре, но винаги ще бъде Вашето куче!

За автора

Джийн Мари Баухаус

Джийн Мари Баухаус

Джийн Мари Баухаус е стопанин на домашен любимец, поддържа блог за домашни любимци и пише романи. Тя е от Тулса, Оклахома, където обикновено пише под надзора на шепа космати сладурчета.

 

Проверено от д-р Хайн Майер, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Свързани статии

 • Куче Уринарни

  Често, когато едно обучено домашно куче започне да уринира из къщата, стопаните му вярват, че това е станало случайно. За съжаление, понякога това води до липса на доверие и обтяга отношенията дори и между най-привързаните стопани и тяхното любимо куче.
 • Алергии към храни и към фактори от околната среда при кучета

  Полезна информация за алергии към храни и към фактори от околната среда, които могат да засегнат кучетата, обичайни причинители, разпознаване на симптомите и съвети за справяне с проблема.
 • Chronic Kidney Disease in Dogs | Hill's Pet

  Learn about kidney conditions in dogs, what the signs are, and how the right dog food can help support your pet.

Свързани продукти

 • Често, когато едно обучено домашно куче започне да уринира из къщата, стопаните му вярват, че това е станало случайно. За съжаление, понякога това води до липса на доверие и обтяга отношенията дори и между най-привързаните стопани и тяхното любимо куче.
  Buy Now »
 • Полезна информация за алергии към храни и към фактори от околната среда, които могат да засегнат кучетата, обичайни причинители, разпознаване на симптомите и съвети за справяне с проблема.
  Buy Now »
 • Learn about kidney conditions in dogs, what the signs are, and how the right dog food can help support your pet.
  Buy Now »