Котка и бебе

Published by
Време за прочитане на материала минути

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Как ще реагира котката на новия член на семейството и как да гарантирате, че котката и бебето ще се разбират? Ветеринарният лекар и бихейвиорист Франческа Ричомини дава съвети как да подготвите котката си за новия член на семейството.

За много стопани котката е член на семейството и като такъв тя има достъп до всички ресурси на дома. За котката това включва и вниманието на хората, което тя често търси винаги, когато някой е вкъщи. И така, могат ли котката и бебето да съжителстват успешно?
 

Център на вниманието


Не е необичайно хората да обгрижват и дори да глезят домашния си любимец, превръщайки го в „бебето“ на семейството. Това не е проблем, ако съвпада с характера на котката и на всички останали, но може да възникнат проблеми, ако се появи истинско бебе.

Проблемите могат да бъдат сериозни, ако котката е в зряла възраст и е имала малък или отрицателен опит с бебета и малки деца, особено през важния период на социализацията й (между двуседмична и седемседмичната им възраст). Много от нас се сдобиват с котки, които отдавна са преминали през този етап, или пък нямаме възможност да запознаем малките котета с малки деца. Въпреки че не е невъзможно да компенсираме тази липса на ранен опит в по-късния живот, е най-добре да направим планове и подготовка много преди раждането на бебето.

Различните реакции на различните котки

Как дадена котка ще реагира на нов член на семейството зависи от гена (породата и родословието, както и биологичния вид), характера и опита й. Трябва да признаем, че понякога тези характеристики не предразполагат към хармонично и безопасно съжителство с бебета и малки деца. Някои стопани, след внимателно обмисляне на всички аспекти, решават, че не могат да поемат риска да задържат определен домашен любимец, когато имат деца, и съответно му намират нов дом, който е по-подходящ за неговите нужди. За съжаление, към раздяла с котката не винаги се подхожда адекватно и нерядко котките се изоставят безогледно, след като са проявили агресия към деца или са започнали да вършат биологичните си нужди извън котешката тоалетна (възможна реакция към появата на бебе, ако липсва съответна подготовка). Този тъжен изход не винаги може да се предотврати с превантивни действия, но често това е възможно с внимателно планиране.

Живот в хармония

За да живее цялото семейство щастливо заедно, трябва да се съобразят два аспекта: средата и домашният любимец. Котката трябва да си има собствено легло, купички за храна и вода, играчки, котешка тоалетна и т.н. Вещите на котката трябва да стоят на места, които са удобни не само за хората, но и за котката – котешката тоалетна трябва да стои далече от храната, на уединено място, което е без голямо движение (затова кухнята или антрето не са подходящи); драскалката трябва да стои близо до външната врата или там, където котката сама е избрала да маркира територия чрез драскане. По възможност, нека мястото за хранене и това за почивка да бъдат на по-високо място или такова, което може да бъде оградено с детска преграда. Така ще дадете на котката шанс да избяга от набезите на малките деца. Ако сегашното местоположение на леглото на котката и нейната тоалетна се окажат неподходящи за периода, когато бебето се появи, то трябва да направите промените още сега. Важно е промените да стават постепенно, особено за котките в по-напреднала 


Осигурете скривалище

Запомнете, че котката се справя с притесненията и потенциалните заплахи най-вече като се крие, за предпочитане на високо, тъмно, уединено място, откъдето има добра видимост и може на спокойствие да прецени ситуацията. Можете лесно да осигурите такива убежища, като сложите кашони, обърнати настрани, или легла тип иглу върху някоя подходяща мебел или здрави рафтове. Осигурете множество подобни убежища на различни места в къщата, най-вече там, където ще прекарвате време с бебето, и насърчавайте котката да ги ползва, като слагате в тях любимите й одеялца или лакомства. 

Вход забранен

Често детската стая е стая, до която котката е имала свободен достъп досега. Препоръчително е този достъп да бъде спрян много преди появата на бебето. За да намалите отрицателната реакция към промяната, напръскайте затворената врата и рамката й с препарат, който облъсква котки или я обтрийте с мокри кърпички. Не забравяйте, че домашните котки, които живеят само на закрито и не излизат в дворни пространства, ще бъдат по-силно засегнати дори от най-малките промени в тяхната среда, територия и начин на живот в сравнение с котките, които излизат и навън.


Промени в територията

Котките имат много чувствително обоняние и миризмата е важно средство за комуникация с домашната Ви котка. Затова, всяка промяна в миризмите на територията, която котката обитава, може да даде голямо отражение върху нея и сериозно да я стресира. Този факт често се пропуска, но той обяснява защо нещата за бебето, купени преди неговата поява, често стават обект на препикаване - така котката се опитва да си върне увереността, като „маркира“ вещите със собствената си миризма. Феромонните препарати могат да бъдат успешно приложени върху предмети като бебешката количка, кошарка и столче. Също така можете да вземете от приятели и роднини налични при тях бебешки неща, така че котката да свикне предварително с разнообразните, непознати, често остри миризми, с които ще се сблъска впоследствие! За нашето слабо обоняние тези миризми са несъществени, но котката може да ги възприеме като стресиращо нахлуване в нейното пространство. Внасяйте вещите за бебето в дома постепенно и контролирано, давайки възможност на котката да се адаптира бавно към присъствието им, и така не само ще намалите негативните асоциации, но и ще можете да създадете положителни асоциации – например, като предлагате вкусна храна или любима игра, когато донасяте нова вещ.


Похвала, игра, храна

Важно е да помните основното „правило“ – никога да не затвърждавате безпокойството или страха на домашния любимец, това само ще влоши нещата. С похвали, галене, игри или храна помогнете на котката да остане спокойна, когато е изправена пред потенциален източник на стрес. Слухът на котките е много по-силен от нашия, затова е добре да пускате бебешки звуци (плач, гукане, пищене и т.н.), отначало по-тихо. Награждавайте доброто поведение и усилвайте звука постепенно, докато видите, че котката може да го понесе. 

Първи срещи

Разбира се, добре е бебета и малки деца да гостуват в къщата Ви, но подбирайте последните внимателно. На котката ще й дойде в повече, ако трябва да се справя с набезите на буйни деца. Винаги надзиравайте срещите и се погрижете децата да третират котката внимателно и адекватно. Не позволявайте на децата да се опитват да вдигат котка, особено ако нямат сила да я държат удобно в ръцете си. Трябва да им покажете как да държат котката с ръка през корема й, така че да поемат цялата й тежест и тя никога да не увисва на предните си крака. Запомнете също, че някои старателни деца, като им се каже да не оставят котето да падне, започват да го стискат твърде силно и така, със своите добри намерения, вредят на животното точно толкова, колкото и невнимателните и груби деца. Най-добре е детето изобщо да не пипа котката, а да си играе с нея с въдица, топки или фенерче по стената, да поседи спокойно близо до котката и евентуално да я погали нежно, ако конкретната котка приема това. И пак да повторим - трябва да направите преживяването приятно с похвали или лакомство, за да затвърдите положителните асоциации на котката към присъствието на децата. Никога не позволявайте на никого, включително и на децата, да оставят котка или малко коте да си играе директно с пръсти на ръцете или краката, или която и да е друга част от човешкото тяло. В бъдеще това може да доведе до травми, а понякога и до проблеми с агресивно поведение. 

Постепенна промяна

Ако сте много близки с котката си, може да е трудно да запазите същото ниво на привързаност след появата на бебето. Затова за котката ще е по-добре да внесете известна дистанция в отношенията Ви по-рано. Помислете какъв ще бъде новият Ви график и установете нов режим за котката, за който сте относително сигурни, че ще можете да спазвате в бъдеще. Въвеждайте промените постепенно, за да смекчите "удара" максимално. Ако котката Ви е свикнала да получава цялото Ви внимание през повечето време, започнете да се оттегляте първоначално за кратки периоди и възможно най-отрано, преди появата на бебето. Постепенно увеличавайте периодите на отдръпване, като се съобразявате с възможностите на котката да се справи. Наложете определено време за организирана игра или груминг, съобразно новия си график и нуждите на котката, но ако тя изглежда превъзбудена или стресирана, не й налагайте вниманието си, защото само ще се разстрои повече и може дори да Ви нападне.

Поведенчески проблеми

Ако котката Ви има проблеми с поведението, с които досега Ви е било трудно да приемете, но сте се примирявали, сега е времето да ги решите, защото вероятно само ще се влошат от предстоящите, големи промени, свързани с появата на малкото бебе. След появата на бебето, заделете време за котката и се придържайте към досегашния й режим. Предвидимостта е много важна за котките. Ако сте твърде заети и не можете да се справите и с бебе, и с котка, може да каните приятели или роднини да се позанимават с котката. Ако котката се опитва да бяга от децата Ви, никога не й пречете. Бягството е естествената реакция на котките към всичко чуждо. Ако се опитате да я ограничавате, ще я стресирате, а страхът може да прерасне в агресия, ако тя се почувства в капан и загубила контрол над ситуацията.

Бебето пристига вкъщи

Първият ден на бебето у дома е особено важен. Ако сте се подготвили, както говорихме досега, може да се надяваме, че котката няма да е твърде отрицателно настроена към новодошлия член на семейството. Може да си помогнете допълнително, като използвате уреди и миризми за отблъскване на котката от различни точки на дома, особено на местата, свързани с бебето. Благоволението на котката може да спечелите и като й предложите нейна любима храна, която обикновено не е на разположение. Някои котки се притесняват повече от проходилите деца, отколкото от бебетата. Дете, което пълзи или ходи, може да изненада котката, както и да я изплаши с писъците и виковете си. На този етап е още по-важно да осигурите убежища за котката. И накрая, никога не оставяйте децата с впечатлението, че домашните любимци са играчки. Още от самото начало трябва да ги научите да уважават котката, да подхождат към нея внимателно и да я третират добре, защото да растеш в един дом с добре приспособен домашен любимец носи толкова много радости и предимства. По материали на: Feline Advisory Board – www.fabcats.org

Свързани статии

 • Котката ми е с капризна | Hill's Pet

  154502253 Ако Вашата котка е капризна по отношение на храната, не се притеснявайте, защото котките имат репутация на изключително претенциозни животни, когато става въпрос за храна.
 • Какво да търсите на етикета на една храна за котки

  154502253 Дали защото току-що сте донесли ново котенце в дома си, или пък защото Вашата капризна котка изисква преразглеждане на храната за вечеря, важно е да знаете как да дешифрирате етикетите на храните за домашни любимци. Ако една храна е без зърнени продукти, значи ли това, че тя има и по-малко въглехидрати? Какво означава Гарантиран Анализ?
 • Колко е важно Вашата котка да пие вода

  154502253 Колко е важно Вашата котка да пие вода
 • Храни, които са опасни или отровни за котки

  Когато става въпрос за Вашата котка, искате да сте сигурни, че й осигурявате най-добрия вид котешка храна, подходяща за нейните хранителни нужди.

Свързани продукти

 • Заболяване на долния уринарен тракт при котките (FLUTD) е общ термин и включва, например, камъни в бъбреците и други причини за раздразнение на пикочния мехур.
 • Learn about kidney conditions in cats, what the signs are, and how the right cat food can help support your pet.