Отровен ли е шоколадът за кучетата?

Published by
четиво за Време за прочитане на материала
133889996

Възможно ли е да е вярно? Отровен ли е шоколадът за кучетата? Отговорът е да. Опасността за Вашето куче, обаче, зависи от вида на шоколада, от консумираното количество и от размера на кучето.

Съставката на шоколада, която е отровна за кучетата, се нарича теобромин. Докато хората лесно преработват теобромина, кучетата го правят много по-бавно, което му позволява да се натрупа до токсични нива в организма им..

Размерът има значение

Едно голямо куче може да консумира много повече шоколад, отколкото едно малко куче, преди да прояви някакви симптоми. Важно е също да не се забравя, че различните видове шоколад съдържат различен процент теобромин. Какаото, шоколадът за готвене и тъмният шоколад съдържат най-голям процент от него, докато млечният и белият шоколад съдържат най-малък процент.

Малкото количество шоколад най-вероятно ще предизвика разстроен стомах при Вашето куче. То може да повърне или да получи диария. По-големите количества, обаче, ще имат по-сериозни последствия. В значителни количества теоброминът може да предизвика мускулни тремори, гърчове, аритмия, вътрешен кръвоизлив или сърдечен удар.

За какво да внимавате

Първият симптом при отравяне с теобромин обикновено е огромна хиперактивност.

Не се притеснявайте, ако кучето Ви е изяло едно единствено шоколадче или е успяло да се домогне до последното парченце от Вашия шоколад, защото това не представлява достатъчно голяма доза теобромин, за да му навреди. Ако имате обаче малко куче и то е изяло кутия с бонбони, трябва веднага да го заведете на ветеринарен лекар. Но бъдете особено внимателни, ако си имате работа с каквото и да е количество тъмен или горчив шоколад. Високият процент на теобромин в тъмния шоколад означава, че е необходимо съвсем малко количество, за да се отрови едно куче; само 25 грама може да се окажат достатъчни да отровят едно 20-килограмово куче.

Обичайната процедура при отравяне с теобромин е да се предизвика повръщане в рамките на два часа от поглъщането. Ако се притеснявате, че Вашето куче може да е изяло голямо количество шоколад, не се колебайте да се обадите на Вашия ветеринарен лекар. Времето ще е от съществено значение.

Свързани статии