Отровен ли е шоколадът за кучетата?

Published by
Време за прочитане на материала минути

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

133889996

Възможно ли е да е вярно? Отровен ли е шоколадът за кучетата? Отговорът е да. Опасността за Вашето куче, обаче, зависи от вида на шоколада, от консумираното количество и от размера на кучето.

Съставката на шоколада, която е отровна за кучетата, се нарича теобромин. Докато хората лесно преработват теобромина, кучетата го правят много по-бавно, което му позволява да се натрупа до токсични нива в организма им..

Размерът има значение

Едно голямо куче може да консумира много повече шоколад, отколкото едно малко куче, преди да прояви някакви симптоми. Важно е също да не се забравя, че различните видове шоколад съдържат различен процент теобромин. Какаото, шоколадът за готвене и тъмният шоколад съдържат най-голям процент от него, докато млечният и белият шоколад съдържат най-малък процент.

Малкото количество шоколад най-вероятно ще предизвика разстроен стомах при Вашето куче. То може да повърне или да получи диария. По-големите количества обаче ще имат по-сериозни последствия. В значителни количества теоброминът може да предизвика мускулни тремори, гърчове, аритмия или вътрешен кръвоизлив.

За какво да внимавате

Първият симптом при отравяне с теобромин обикновено е огромна хиперактивност.

Не се притеснявайте, ако кучето Ви е изяло едно единствено шоколадче или е успяло да се домогне до последното парченце от Вашия шоколад, защото това не представлява достатъчно голяма доза теобромин, за да му навреди. Ако имате обаче малко куче и то е изяло кутия с бонбони, трябва веднага да го заведете на ветеринарен лекар. Но бъдете особено внимателни, ако си имате работа с каквото и да е количество тъмен или горчив шоколад. Високият процент на теобромин в тъмния шоколад означава, че е необходимо съвсем малко количество, за да се отрови едно куче; само 25 грама може да се окажат достатъчни да отровят едно 20-килограмово куче.

Обичайната процедура при отравяне с теобромин е да се предизвика повръщане в рамките на два часа от поглъщането. Ако се притеснявате, че Вашето куче може да е изяло голямо количество шоколад, не се колебайте да се обадите на Вашия ветеринарен лекар. Времето ще е от съществено значение.

Свързани статии

 • Котката ми е с капризна | Hill's Pet

  154502253 Ако Вашата котка е капризна по отношение на храната, не се притеснявайте, защото котките имат репутация на изключително претенциозни животни, когато става въпрос за храна.
 • Какво да търсите на етикета на една храна за котки

  154502253 Дали защото току-що сте донесли ново котенце в дома си, или пък защото Вашата капризна котка изисква преразглеждане на храната за вечеря, важно е да знаете как да дешифрирате етикетите на храните за домашни любимци. Ако една храна е без зърнени продукти, значи ли това, че тя има и по-малко въглехидрати? Какво означава Гарантиран Анализ?
 • Колко е важно Вашата котка да пие вода

  154502253 Колко е важно Вашата котка да пие вода
 • Храни, които са опасни или отровни за котки

  Когато става въпрос за Вашата котка, искате да сте сигурни, че й осигурявате най-добрия вид котешка храна, подходяща за нейните хранителни нужди.

Свързани продукти

 • Често, когато едно обучено домашно куче започне да уринира из къщата, стопаните му вярват, че това е станало случайно. За съжаление, понякога това води до липса на доверие и обтяга отношенията дори и между най-привързаните стопани и тяхното любимо куче.
 • Полезна информация за алергии към храни и към фактори от околната среда, които могат да засегнат кучетата, обичайни причинители, разпознаване на симптомите и съвети за справяне с проблема.
 • Learn about kidney conditions in dogs, what the signs are, and how the right dog food can help support your pet.