Породите кучета и техните характери: Открийте подходящата за вас порода

Published by
Време за прочитане на материала минути

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Характерът е всичко. Това е точно толкова вярно за кучетата, колкото и за хората. Ако смятате да си вземете куче, може би сте си харесали определена порода, но дали тя е подходяща за Вас? Характерът на кучето определя до голяма степен дали то е подходящо за Вашия дом. Изборът на порода става много по-лесен, ако знаете кои черти и характеристики са съвместими с Вашите собствени потребности. Следвайте тези съвети, за да изберете подходящото куче за Вашия характер и начин на живот.

Вашите дом и семейство

Two young blonde boys and a baby snuggle with a larger brown dog in bed.Сам/а ли сте или имате голямо семейство? Имате ли и други животни, малки или по-големи деца? Освен за членовете на семейството помислете и за самото жилище. Пространството има значение – дали живеете в къща или в апартамент, имате ли голям заграден двор или само малка тревна площ, кварталът става ли за разходки или трябва да пътувате до някой парк – вземете предвид всичко това, когато избирате порода и размер куче.

Тези въпроси ще ви помогнат да стесните търсенето. Например, ако живеете в апартамент и наблизо няма парк или друго място за разходки, вероятно трябва да изберете малка порода, която не изисква толкова пространство за раздвижване. Ако пък имате малки деца, би трябвало да избегнете миниатюрните породи, които са крехки и стават нервни, когато наоколо има много малки деца. Вместо това е препоръчително да се фокусирате върху онези екземпляри от по-големите породи кучета, които са известни с положителното си отношение към малките деца. А ако пък ви привличат много големите кучета, като немския дог или санбернара, трябва да разполагате с достатъчно пространство и в къщата, и в двора, за да отглеждате спокойно толкова голямо куче.

Вашият начин на живот

Работите ли много, пътувате ли често? Обичате ли приключенията или сте повече домошар?

Ако водите активен начин на живот, има смисъл да вземете куче от активна порода, което ще може да следва темпото Ви. Териерите и спортните породи обичат много движение и упражнения. От друга страна, ако предпочитате да прекарвате съботите на дивана, активната порода няма да е най-доброто попадение. Ако не сте вкъщи през голяма част от времето и не можете да взимате кучето със себе си, трябва да потърсите порода куче, което е в състояние да остава само през по-голямата част от деня.

Помислете защо искате куче

Добре е да сте наясно какво очаквате да получите от едно куче. Просто си търсите компания или Ви трябва куче пазач? Искате някой мъник да се гушка в скута Ви или пък голям партньор за джогинг? Някои хора търсят куче-бавачка да пази децата, докато си играят, а други търсят нов най-добър приятел за семейството. Ако бъдете напълно откровени със себе си защо искате куче и какво се надявате да прави то за Вас и семейството Ви, ще стесните много кръга от възможности и ще стигнете до най-подходящата порода.

Вашето време и бюджет

Преценете правилно колко време и финансови средства можете да отделяте на едно куче. Имайте предвид, че осиновяването на куче е много подобно на осиновяване на много малко дете, което си остава малко. Трябва да осигурите не само правилно хранене, легло, играчки и различни аксесоари, но и адекватни упражнения, груминг и здравни грижи. Някои кучета се нуждаят от тези неща повече от други. Например, колкото и да харесвате малтийските болонки, ако нямате време и средства за редовно им разресване и подстригване, то те не са подходящи за Вас. Също така, някои породи имат генетично предразположение към заболявания, лечението на които излизат скъпо и като време, и като финансови средства. Решете предварително колко време и финанси можете да отделяте за грижите за куче през целия му живот.

Малко или възрастно куче

little sleeping French bulldog puppies lying on a beautiful green grassВъзрастта е друг важен фактор, който трябва да съобразите. Много хора предпочитат да осиновяват малки кученца по много причини, не на последно място, защото са сладки и неустоими. Някои хора вярват, че отглеждането на куче още от малко кутре създава по-силна връзка между кучето и стопанина. Обучението и грижите за едно кученце са трудна задача обаче, защото то редовно ще подлага търпението Ви на изпитание. Кучетата в зряла възраст, от друга страна, в общия случай вече имат хигиенни навици и са социализирани, а и са преминали фазата „да сдъвчем всичко наоколо“. Освен, ако не са имали травматично преживяване (което се преодолява), кучетата в зряла възраст обикновено нямат проблем да изградят силна връзка с новото си семейство.

Избор на порода или вид куче

След като сте направили списък с идеалните черти на характера на Вашето бъдещо куче, е време да проучите породите или видовете кучета. Чудесно място, където можете да направите това като  начало е в спасителен център за бездомни животни, където ще видите различни видове и породи кучета, които може би ще Ви заинтересуват. За Ваше улеснение можете да потърсите информация и в киноложките организации. Ако нямате представа откъде да започнете, може би ще е по-лесно да разгледате кучетата по групи. Породите в групата на териерите, например, са самоуверени и енергични, за обучението им трябва твърда ръка и много търпение. Кучетата от работните породи са интелигентни и относително лесни за обучение, и са най-щастливи, когато имат възложена задача. Може би ще се улесните, ако започнете от групите кучета.

След като стесните избора, би било полезно да говорите с хора, които вече имат опит с породите, които Ви интересуват. Ако не познавате такива хора лично, потърсете в Интернет и ще намерите много форуми и общности, фокусирани върху конкретни породи. Също е добре да говорите с ветеринарен лекар, който не само ще ви посъветва за характерите на породите, но и ще Ви каже дали избраната от Вас порода няма генетични предразположения, за които трябва да знаете. Ветеринарният лекар също така ще може да Ви препоръча надежден развъдник, приют или спасителен център за бездомни животни. 

Чистокръвна или смесена порода

Въпреки че в центровете за бездомни животни се намират и чистокръвни кучета, нуждаещи се от любящо семейство, вероятно ще намерите голям избор от смесени породи. Може би си мислите, че характерът на смесената порода е по-трудно предвидим от тези, които са селектирани по конкретен стандарт, но ако знаете от кои породи произлиза смесената порода, няма да е толкова трудно. По принцип при кучетата от смесени породи има баланс от доминантните черти на родителите им. Често, техните характери са един вид междинни и не се наблюдават крайностите, които понякога се получават с чистокръвните породи. Също така, според американската организация Humane Society of the United States, смесените породи са по-малко предразположени към генетични заболявания, които понякога произтичат от прекомерната селекция на чистокръвни кучета. Ако си мислите да вземете куче от спасителен център за бездомни животни, говорете с хората там, които ги гледат за характера, който търсите. Те ще ви помогнат да намерите най-подходящото за Вас куче.

С всички тези въпроси сигурно вече Ви се струва, че намирането на правилното куче е толкова сложно, колкото намирането на сродната душа. Едва ли е така, но трябва да се приеме на сериозно. В крайна сметка, кучето вероятно ще заема голяма част от живота Ви през следващите 10 – 15 години. Длъжни сте – и заради себе си, и заради него, да направите подходящ избор.

Биография на автора

$authorImageAlt

Жан-Мари Баухаус

Жан-Мари Баухаус отглежда домашни любимци и води блог на тази тема; тя живее в Тълса, Оклахома, където пише под надзора на своите пухкави опашатковци.

 

Свързани статии

 • Котката ми е с капризна | Hill's Pet

  154502253 Ако Вашата котка е капризна по отношение на храната, не се притеснявайте, защото котките имат репутация на изключително претенциозни животни, когато става въпрос за храна.
 • Какво да търсите на етикета на една храна за котки

  154502253 Дали защото току-що сте донесли ново котенце в дома си, или пък защото Вашата капризна котка изисква преразглеждане на храната за вечеря, важно е да знаете как да дешифрирате етикетите на храните за домашни любимци. Ако една храна е без зърнени продукти, значи ли това, че тя има и по-малко въглехидрати? Какво означава Гарантиран Анализ?
 • Колко е важно Вашата котка да пие вода

  154502253 Колко е важно Вашата котка да пие вода
 • Храни, които са опасни или отровни за котки

  Когато става въпрос за Вашата котка, искате да сте сигурни, че й осигурявате най-добрия вид котешка храна, подходяща за нейните хранителни нужди.

Свързани продукти

 • Често, когато едно обучено домашно куче започне да уринира из къщата, стопаните му вярват, че това е станало случайно. За съжаление, понякога това води до липса на доверие и обтяга отношенията дори и между най-привързаните стопани и тяхното любимо куче.
 • Полезна информация за алергии към храни и към фактори от околната среда, които могат да засегнат кучетата, обичайни причинители, разпознаване на симптомите и съвети за справяне с проблема.
 • Learn about kidney conditions in dogs, what the signs are, and how the right dog food can help support your pet.