Мастноклетъчни тумори при кучетата: Причини, външен вид, лечение и още

Публикувано от
минути: Време за четене

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Мастноклетъчните тумори при кучета са най-често срещаните кожни тумори при кучета, според Animal Trust. Но какво точно представлява мастноклетъчния тумор, какви са признаците за мастноклетъчни тумори при кучета и могат ли тези тумори да бъдат лекувани?

Причини за мастноклетъчните тумори при кучетата

Млада жена играе с кучето си у дома

Самите мастоцитни клетки не са ракови клетки. Както разяснява Animal Trust, те са вид бели кръвни клетки. Произхождат от костния мозък и се намират в различни тъкани на тялото, където играят редица роли. Ролите включват възпалителни реакции, алергични реакции, реакции при присъствие на паразити и дори разграждане на мъртви тъкани.

За съжаление понякога нещата се объркват. Поради причини, които учените в областта на ветеринарната медицина все още не разбират – мастоцитните клетки понякога мутират и се размножават в образувания, противоречайки на нормалния жизнен цикъл на клетките, който поддържа техния брой под контрол. Този нерегулиран растеж води до мастноклетъчен тумор. Тези тумори могат да се появят при кучета от всички породи и възрасти, въпреки че PDSA отбелязва, че те са по-чести при кучета на средна възраст и определени породи, като боксери или бигъли.

Клинични признаци на мастноклетъчни тумори при кучетата

Animal Trust съветва да следите за следните симптоми на мастноклетъчните тумори:

  • Потърсете едно или повече образувания по цялото тяло на Вашето куче. Те могат да бъдат видими върху (или точно под) кожата, муцуната, устата или гениталиите.

  • Мастноклетъчните тумори при кучетата обикновено се появяват под формата на бучка, но изглеждат като възли, петна, отоци или язви. Обикновено са с диаметър 2-3 см.

  • Образованието може да изтича или да кърви и да има зачервяване, възпаление, подуване, възли или обрив около засегнатата област.

  • Вашето куче може да има загуба на апетит, загуба на тегло, стомашно-чревни симптоми (напр. повръщане, диария) или черни/кървави изпражнения.

Когато галите или преглеждате кучето си, внимавайте за участъци от кожата, които изглеждат или на пипане се усещат различно. Не забравяйте, че раковото образувание може да се усеща твърдо и плътно прилепнало към тялото на Вашето куче, но може също така да е меко и подвижно под кожата. Може да нарасне бързо по размер или да остане със същия размер, но може да изглежда и намаляващо – това не означава непременно, че не е опасно, така че е важно да посетите Вашия ветеринарен лекар, за да разберете дали е безопасно.

Диагностициране на мастноклетъчни тумори при кучетата

На бучки, неравна, повдигната, плоска, хлабава, мека, твърда, голяма или малка – всяка една бучка по Вашето куче трябва да бъде оценена от ветеринарен лекар.

Може да се наложи Вашият ветеринарен лекар да извърши диагностичен тест, наречен аспирация с тънка игла, за да вземе малка проба от клетки от бучката. За щастие, този тест е бърз и минимално инвазивен и обикновено може да се направи след първоначалния преглед. Въпреки това, туморът може да не отдели много клетки по време на този тест или пробата може да не е представителна за цялата лезия. Така че, въпреки че този тест е чудесна отправна точка, Вашият ветеринарен лекар може да препоръча кожна биопсия, тъй като тя позволява по-цялостно изследване на структурата на образуванието. С биопсия, микроскопско изследване на тъканта се изпраща в специализирана хистопатологична лаборатория за оценка от ветеринарен патолог.

След диагностициране на мастноклетъчния тумор, Вашият ветеринарен лекар може да препоръча допълнителна диагностика, като кръвни изследвания, рентгенография, компютърна томография и ултразвук, за да определи дали туморът се е разпространил на други места (известни като метастази). Може също да се препоръча аспирация с тънка игла от лимфен възел, близо до тумора.

Лабрадор ретривър лежи на пода у дома.

Лечение на мастноклетъчен тумор

Лечението на рак при кучета се определя от ветеринарен онколог с помощта на ветеринарен патолог, който ще прегледа резултатите от диагностичните тестове и ще оцени степента или размера на рака. Мастоцитните клетки се наричат „нискостепенни“ или „високостепенни“, в зависимост от това колко са напреднали и дали са се разпространили. В зависимост от откритията, патологът ще може да начертае подходящ план за лечение.

Също така може да препоръча операция за отстраняване на раковото образование. Целта е да се премахне цялата ракова тъкан, заедно с граница от здрава тъкан около краищата, за да сте сигурни, че не са останали ракови клетки. Това се нарича постигане на „чисти маржове“. След това патологът ще прегледа хирургично отстранената тъкан, за да се увери, че целта е постигната, въпреки че не винаги е възможно.

Хирургията сама по себе си може да е достатъчна за лечение на мастноклетъчен тумор, но в някои случаи може да се извърши заедно с химиотерапия или лъчетерапия. Animal Trust казва, че за намаляване на размера или забавяне на растежа на тумора в неуспешни или напреднали случаи може да се препоръчат перорални лекарства. За намаляване на възпалителните ефекти, причинени от тумора, могат да се дават и стероиди.

Въпреки че тези подходи са препоръчителни, особено в по-напреднали етапи, имайте предвид, че можете да изберете и фокусиране върху по-нежни методи или по-голямо обгрижване на всеки един етап. Вашият ветеринарен лекар и/или ветеринарен онколог ще се радват да обсъдят тези възможности с Вас.

Очаквана продължителност на живота на кучета с мастноклетъчни тумори

Трудно е да се предвиди продължителността на живота на кучета, които развиват мастноклетъчни тумори, тъй като тя варира в зависимост от много фактори. Ако туморът е ограничен до кожата, без данни за метастази и е отстранен с чисти маржове, прогнозата може да бъде доста положителна. Въпреки това, за тумори с по-висока степен или такива на места като устата или гениталиите, прогнозата може да не е толкова оптимистична.

Добрата новина е, че ранната диагностика и лечение подобряват прогнозата на мастноклетъчните тумори, така че е важно редовно да преглеждате кучето си у дома. Това може да се извършва чрез съпроводено с наблюдение галене и целенасочени прегледи у дома. Не забравяйте да планирате посещение при ветеринарен лекар, ако откриете нови образувания по кучето си.

За автора

Д-р Лейси Шейбъл

Д-р Лейси Шейбъл

Д-р Лейси Шейбъл е ветеринарен лекар за малки животни, предприемач, автор и лектор. Възпитаник на Тексаския университетски колеж по ветеринарна медицина AM и Юридическия факултет на университета Уейк Форест, д-р Шейбл е запалена по прогресивните промени във ветеринарната индустрия и изпълнява ролята на съветник в редица съвети в областта.