Колко струва реално осиновяването на куче или котка?

$authorText
$readingTime минути

Лесно е да мислите за всички хубави моменти, които можете да прекарате с едно ново куче, но е също толкова лесно да забравите за грижите и вниманието, от които то има нужда.

Някои разходи са еднократни такси, докато други могат да бъдат ежегодни или ежемесечни разходи, които трябва да добавите към бюджета си. По-долу сме направили разбивка на основните неща и на тези, които е „добре да имате“, за да видите колко наистина струва да се грижите за вашия нов четириног приятел.

Основното

Такси за осиновяване 0-100 лв. (еднократно)
Преди да можете да заведете новия си приятел у дома, може да се наложи да платите такса на на приюта за осиновяването. Тази цена покрива най-вече медицинския преглед, ваксинациите и други медицински процедури, за да сте сигурни, че вашият домашен любимец е готов за здравословен живот у дома с вас. Някои приюти може да отменят тази такса по време на определени специални събития, така че най-добре се обадете предварително, за да разберете какво да очаквате.

Съдове за храна и вода 10-100 лв. (еднократно)
Чистите, миещи се купички за храна и вода на вашето куче може да са нещо, което вече имате у дома си. Разбира се, винаги можете да включите функции като автоматични хранилки, водни филтри и други, ако сте готови да похарчите повече.

Храна за домашни любимци 25-200 лв. (ежемесечно)
Точно като човешката храна, намирането на евтини опции не е трудно, но е добре да търсите качествена храна за кучета. Изборът на подходящата храна може да ви помогне да избегнете потенциални здравословни проблеми по-нататък в живота, така че не пестете от качеството и се консултирайте с вашия ветеринарен лекар за препоръка.

Жена храни с храна за домашни любимци на Хил в кухнята на мършав вид Джак Ръсел териер.

Нашийник/нагръдник 10-100 лв.  (еднократно)
От основна функция до бляскава мода, най-важното за един нашийник или нагръдник е да бъде достатъчно здрав за ежедневно носене. Найлоновият нашийник е най-достъпният вариант, но хубавият кожен нашийник винаги изглежда добре. Така или иначе, катарамите и закопчалките работят еднакво добре. Ако вашето куче се дърпа, нагръдникът през тялото или главата може да помогне. Нашийниците и нагръдниците обикновено се купуват еднократно, но може да се наложи да купите нови, ако се повредят или кучето ви порасне.

Куче на кожена каишка се разхожда по пътека в парка с кожена яка.

Повод 20-100 лв. (еднократно)
Точно както при нашийниците, няма горна граница за сумата, която можете да похарчите тук, но основното е едно и също. За малките кучета са необходими по-малки поводи, а за големите кучета – по-големи. Някои дори имат GPS тракери за допълнителна сигурност.

Етикет за идентифициране 15-30 лв. (еднократно)
Благодарение на модерното производство, в наши дни получаването на персонализиран етикет за идентифициране за вашето куче може да бъде сравнително евтино. Имате избор от различни стилове онлайн или дори можете да отпечатате информацията върху самия нашийник – само бъдете сигурни, че е точна. Обикновено е добре да включите поне името, на което кучето ви отговаря, и телефонен номер, в случай че бъде изгубено и намерено.

Легло за домашен любимец 15-300 лв. (еднократно)
Наскоро осиновеният домашен любимец от приют може да е съвсем доволен от легло тип „Направи си сам“. С течение на времето обаче може да поискате да поглезите четириногия си приятел с негово собствено специално легло за спокоен сън. Винаги можете да поглезите малко кучето си, като му осигурите персонално диванче.

Четка за поддържане на козината 10-100 лв.(еднократно)
Ако искате електрическа машинка за подстригване – чудесно, но за да поддържате добре козината на кучето, ще ви трябва поне една четка със здрави косми. Ако предпочитате някой друг да подстриже кучето ви, професионалният груминг ще струва около 40-150лв  на посещение, в зависимост от породата, размера и темперамента на вашето куче.

Нокторезачки 10-50 лв. (еднократно)
Рязането на ноктите на вашето куче в началото може да бъде малко изнервящо, но срещу малко по-голяма сума можете да изберете „пила за нокти“ на батерия, която безопасно (и бавно) пили ноктите на кучето. Това е услуга, която може да бъде извършена и ако заведете кучето си на ветеринарен лекар или професионален фризьор за домашни любимци.

Играчки 50-500 лв. (годишно)
Играчките са задължителни за енергичните малки кученца, но дори и по-възрастно куче ще иска любима играчка, която да държи около себе си за комфорт. Вашето куче ще реши какво ще бъде „играчка“ за него. Вие може да инвестирате дори в нещо като автоматична изстрелвачка за тенис топки, но кучето ви може да предпочете някоя импровизирана домашна играчка.


кученце, което играе с червена топка в тревата.

Четка за зъби и подходяща за кучета паста за зъби 15-30 лв. (ежемесечно)
Добре е да миете зъбите на кучето си. Вече са налични дори електрически варианти за кучето ви. При всяко положение е важно да започнете редовна рутина за миене на зъбите. Препоръчваме да сменяте четката за зъби на кучето на всеки 1-3 месеца.

Ветеринарни грижи 50-…. лв. (годишно)
Има различни начини, по които можете да спестите пари покрай вашия домашен любимец, но няма как да пренебрегнете нуждата да водите кучето си при ветеринарния лекар. Малките кученца се нуждаят от много ваксинации, израсналите кучета трябва да бъдат повторно ваксинирани, а възрастните кучета може да имат хронични здравословни проблеми, които изискват специфични грижи. Разбира се, тези суми могат да варират значително в зависимост от здравните нужди на вашето куче. Застраховката за домашни любимци може да е добър вариант за вас (вижте по-долу).

Кафявото куче се преглежда от ветеринарен лекар.

Превенция против бълхи, кърлежи и паразити 200-400 лв. (годишно)
Кърлежите могат да разпространят редица патогени, бълхите могат да предизвикат сърбеж и дерматит, а комарите могат да пренасят смъртоносни дирофиларии. От локални средства до нашийници, има различни превантивни средства. Освен тях задъжително трябва да правите профилактика срещу вътрешни паразити, според препоръките на ветеринарния ви лекар.

Препоръчано

Тези артикули може да се считат за незадължителни, но всеки от тях може да бъде безценен, когато е необходимо, и да ви спести значителни пари за предотвратяване на по-големи проблеми. Изберете тези, които сметнете за необходими.

Микрочип около 50 лв.(еднократно)
Ако се случи немислимото и кучето ви изчезне, имплантираният микрочип може да бъде единственият вариант, ако то бъде спасено и заведено при ветеринарен лекар или в приют. Имайте предвид, че в някои страни микрочипирането е задължително.

Транспортна клетка 30-500 лв. (еднократно)
Макар че технически е незадължителна, хубавата транспортна клетка е практически задължителна при обучение за тоалетни навици или за дълги пътувания. Цените варират в зависимост от размера на вашето куче. Уверете се, че домашният ви любимец може да се обръща или да легне в клетката. Можете да вземете обикновена клетка за носене или да бъдете разточителни с опция, която можете да носите навсякъде.

Застраховка за домашни любимци 120-200лв. (годишно)
Застраховката за домашни любимци обикновено се предлага в два вида: „Само злополука“ и „Злополука и болест“. Преди да изберете план е най-добре да знаете дали вашето куче има някакви вече съществуващи медицински проблеми. Винаги се уверявайте, че планът ви е съвместим с вашия ветеринарен лекар.

Тренировъчни лакомства 20-100лв. (ежемесечно)
И малките кученца, и старите кучета обичат хубавата награда, независимо дали е нискокалорична дреболия или лакомство, специално направено за техните диетични нужди. Не забравяйте, че дори допълнително парче от обичайната им кучешка храна понякога може да им се стори като лакомство.

Комплект за първа помощ за домашни любимци 50-100 (еднократно)
Случват се злополуки и ако сте активни с кучето си със сигурност ще бъдете свидетели на случайно нараняване. Тогава комплектът за първа помощ може да е особено важен.

Съдове за пътуване 20-100 (еднократно)
Ако планирате да пътувате или да ходите на преход с кучето си, добре е да вземете малко храна и вода за него. Има различни решения, от които да избирате, но колкото по-често използвате съда, толкова по-лек трябва да е той.

Услуга за разхождане на кучета 100+ лв. (ежемесечно)
Ако ще бъдете далеч от кучето си през по-голямата част от деня, наемането на човек, който да му осигурява необходимата разходка, може да е по-скоро необходимост, отколкото лукс. Цените често варират в зависимост от човека, когото наемате, района, в който живеете, броя кучета, които се нуждаят от разходка, и колко често и колко дълго се разхождат.

Треньор 900-1500 лв. (еднократно)
Колкото и да искаме нашето любимо куче да се държи добре още от първия ден, някои четириноги приятели се нуждаят от малко повече помощ. Някои тренировъчни курсове изглеждат скъпички, но спокойното, добре възпитано куче може да промени начина, по който се разбирате с него.

Пансион за домашни любимци 35-50 лв. (ежедневно)
Да имате куче не означава да се сбогувате с дългите пътувания или почивки. Но ако нямате приятел или член на семейството, който може да се грижи за вашия домашен любимец, добре е да инвестирате в услуга, която ще осигури грижи, внимание и физическа активност на кучето ви, когато ви няма.

GPS тракер 150-300 лв. (еднократно с възможен абонамент)
За щастие през последните години GPS локаторите поевтиняха, но все пак трябва да знаете за какво плащате, преди да направите тази инвестиция. Колкото повече планирате да изследвате света с вашия домашен любимец, толкова по-безценно може да бъде това устройство.

Лесно е да мислите за всички хубави моменти, които можете да прекарате с една нова котка, но е също толкова лесно да забравите за грижите и вниманието, от които тя има нужда.

Някои разходи са еднократни такси, докато други могат да бъдат ежегодни или ежемесечни разходи, които трябва да добавите към бюджета си. По-долу сме направили разбивка на основните неща и на тези, които е „добре да имате“, за да видите колко наистина струва да се грижите за вашия нов четириног приятел.

Основното

Такси за осиновяване 0-100 лв. (еднократно)
Преди да можете да заведете новия си приятел у дома, може да се наложи да платите такса на на приюта за осиновяването. Тази цена покрива най-вече медицинския преглед, ваксинациите и други медицински процедури, за да сте сигурни, че вашият домашен любимец е готов за здравословен живот у дома с вас. Някои приюти може да отменят тази такса по време на определени специални събития, така че най-добре се обадете предварително, за да разберете какво да очаквате.

Нашийник 5-20лв. (еднократно)
От основна функция до бляскава мода, най-важното за един нашийник е да бъде достатъчно здрав за ежедневно носене. Найлоновият нашийник е най-достъпният вариант, но хубавият кожен нашийник винаги изглежда добре. Така или иначе, уверете се, че нашийникът на вашата котка може да се свали с дръпване, за да избегнете затруднения, ако се закачи някъде.

Етикет за идентифициране 15-30 лв. (еднократно)
Благодарение на модерното производство, в наши дни получаването на персонализиран етикет за идентифициране за вашата котка може да бъде сравнително евтино. Имате избор от различни стилове онлайн или дори можете да отпечатате информацията върху самия нашийник – само бъдете сигурни, че е точна. Обикновено е добре да включите поне името, на което котката ви отговаря, и телефонен номер, в случай че бъде изгубена и намерена.

Съдове за храна и вода 10-30лв. (еднократно)
Чистите, миещи се купички за храна и вода на вашата котка може вече да са нещо, с което разполагате у дома. Разбира се, винаги можете да включите функции като автоматични хранилки, водни филтри и други, ако сте готови да похарчите повече.

Храна за домашни любимци 20-40лв. (ежемесечно)
Точно като човешката храна, намирането на евтини опции не е трудно, но е добре да търсите качествена храна за котки. Изборът на подходящата храна може да ви помогне да избегнете потенциални здравословни проблеми по-нататък в живота, така че не пестете от качеството и се консултирайте с вашия ветеринарен лекар за препоръка.

Пясък/силокон 10-20 лв. (ежемесечно), лопатка и котешка тоалетна 15-70лв. (еднократно) 
За да не маркира котката ви различни части от къщата, пригответе поне две различни места (котешки тоалетни), на които може да си свърши работата, и ги поддържайте чисти.

Драскалка 10-300 лв. (еднократно)
Котките трябва да драскат – а с добра драскалка можете да спестите много пари от нови мебели. Можете сами да си направите стълб за драскане или пък да купите от голямо разнообразие онлайн.

Нокторезачки 10-30лв. (еднократно)
Рязането на ноктите на вашата котка в началото може да бъде малко изнервящо, но срещу малко по-голяма сума можете да изберете „пила за нокти“ на батерия, която безопасно (и бавно) пили ноктите на котката. Също така можете да се възползвате от тази услуга при вашия ветеринарен лекар или професионален фризьор за домашни любимци, ако ви е некомфортно да го правите сами.

Играчки 10+ лв. (годишно)
Играчките са задължителни за енергичните малки котета, но дори и по-възрастната котка ще иска любима играчка, която да държи около себе си за комфорт. Вашата котка ще реши какво ще бъде „играчка“ за нея. Вие може да инвестирате дори в нещо като голяма катерушка за котки, но котката ви може да предпочете някоя импровизирана домашна играчка.

Транспортна клетка 15-50лв.  (еднократно)
Рано или късно ще се случи да пътувате в кола с котката си, а транспортната клетка е най-добрият начин да поддържате безопасността и комфорта ѝ, независимо дали става въпрос за кратка разходка до ветеринарния лекар или околосветско пътешествие.

Ветеринарни грижи 50+ лв. (годишно)
Има различни начини, по които можете да спестите пари покрай вашия домашен любимец, но няма как да пренебрегнете нуждата да водите котката си при ветеринарния лекар. Малките котета се нуждаят от много ваксинации, а възрастните котки може да имат хронични здравословни проблеми, които изискват специфични грижи. Разбира се, тези суми могат да варират значително в зависимост от здравните нужди на котката ви. Застраховката за домашни любимци може да е добър вариант за вас (вижте по-долу).

orange cat gets examined by female veterinarian

Превенция против бълхи, кърлежи и паразити 200-300 лв. (годишно)
Кърлежите могат да разпространят редица патогени, бълхите могат да предизвикат сърбеж и дерматит, а комарите могат да пренасят смъртоносни дирофиларии. Ако котката ви успява да излиза навън (или тези паразити намерят път до дома ви), правилната превенция може да спаси живота ѝ. Освен тях задъжително трябва да правите профилактика срещу вътрешни паразити, според препоръките на ветеринарния ви лекар.

Четка за зъби и подходяща за котки паста за зъби 10-15лв. (ежемесечно)
Добре е да миете зъбите на котката си. Вече са налични дори електрически варианти за котката ви. Препоръчваме да сменяте четката за зъби на котката ви на всеки 1-3 месеца, за да я поддържате свежа и функционална.

Препоръчано

Тези артикули може да се считат за незадължителни, но всеки от тях може да бъде безценен, когато е необходимо, и да ви спести значителни пари за предотвратяване на по-големи проблеми. Изберете тези, които сметнете за необходими.

Легло за домашен любимец 15-50 лв. (еднократно)
Котките могат да спят почти навсякъде, но с течение на времето е добре да осигурите на своята котка подходящо легло за добър нощен сън.

Small kitten lying on its back on a white furry rug.

Четка за поддържане на козината 10-50 лв. (еднократно)
Котките доста добре се поддържат сами, но разресването на вашата пухкава приятелка може да бъде приятно време, прекарано заедно, а и същевременно не пуска излишната козина из дома ви.

Woman pets cat while lying on a bed together

Застраховка за домашни любимци 120-200 лв. (годишно)
Застраховката за домашни любимци обикновено се предлага в два вида: „Само злополука“ и „Злополука и болест“. Преди да изберете застрахователен план е най-добре да знаете дали котката ви има някакви вече съществуващи медицински проблеми. Винаги се уверявайте, че планът ви е съвместим с вашия ветеринарен лекар.

Комплект за първа помощ за домашни любимци 15-30 лв. (еднократно)
Случват се злополуки и ако котката ви е любопитна, със сигурност ще бъдете свидетели на случайно нараняване. Тогава комплектът за първа помощ може да е особено важен.

GPS тракер 150-300 лв. (еднократно с възможен абонамент)
През последните години GPS локаторите поевтиняха и станаха по-малки, но все пак трябва да знаете за какво плащате, преди да направите тази инвестиция. Колкото повече време вашата котка прекарва извън къщата, толкова по-безценно може да бъде това устройство.

Нагръдник за пътуване 10-30лв.(еднократно)
Забавлявайте се заедно – можете да сложите нагръдник на котката си и да я вземете със себе си на приключения.

Пансион за домашни любимци 30-50 лв.  (ежедневно)
Да имате котка не означава да се сбогувате с дългите и кратки пътувания. Но ако нямате приятел или член на семейството, който да може да се грижи за вашия домашен любимец, добре е да инвестирате в услуга, която ще осигури грижи, внимание и физическа активност на котето ви, когато ви няма.

Микрочип около 50лв. (еднократно)
Ако се случи немислимото и котката ви излезе от дома и изчезне, имплантираният микрочип може да бъде последният начин да я намерите, ако тя бъде спасена и заведена при ветеринарен лекар или в приют. Имайте предвид, че в някои страни микрочипирането е задължително.

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец