Диаграма на развитието на Вашето коте

Публикувано от Джийн Мари Баухаус
Време за четене: минути

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Много неща се случват през първата година на котето. Трудно е да се повярва, че едно мъничко, мяукащо котенце, което се побира в дланта Ви, може да порасне до една пълноценна възрастна котка само за дванадесет месеца. Типична диаграма за растеж на котето показва, че повечето от промените — и най-невероятните дори — се случват през първите осем седмици. Вижте развитието на това котенце във времето, за да разберете кога да очаквате определени моменти от пътя му до възрастна котка.

1 – 3 седмици: Котенцата отварят очите и ушите си

Дългокосместа котка спи с лапичка около новороденото си котенце.Котките се появяват на бял свят със затворени очи и уши и прекарват първата седмица от живота си слепи и глухи. Очите и ушити им започват да се отварят през втората седмица, казват Cats Protection, но зрението и слухът им все още не са много добри. Добра идея е да ги държите далеч от ярки светлини и силни шумове в този момент. Сините очи, с които котенцата се раждат, може да започнат да променят цвета си от третата седмица, когато и ушите им започват да се изправят и да сочат нагоре, въвеждайки ги в един изцяло нов, изпълнен със звуци свят.

Котенцата ще започнат да издават слаби, „мяукащи“ звуци няколко дни след раждането, за да уведомяват майка си, че са гладни или притеснени, казват Cats Protection, като мъркането обикновено започва няколко седмици по-късно. Котенцата са склонни да стават по-гласовити, когато започнат да ходят, да играят и да изследват заобикалящата ги среда.

3 – 7 седмици: Разхождане, отбиване и използване на котешка тоалетна

На около триседмична възраст котенцата обикновено започват да правят първите си нестабилни стъпки. Започват клатушкайки се, но когато балансът им около четвъртата седмица се подобри, те стават по-уверени и нетърпеливи да изследват заобикалящата ги среда. До петата или шестата седмица, когато котенцата са достатъчно уверени в своята новооткрита подвижност, ще видите как енергичната, игрива и любопитна природа на Вашето коте започва да се проявява! Под Вашия близък надзор можете да го оставяте да изследва заобикалящата го среда и да се наслаждава на нови гледки, звуци и миризми. Това е добър момент да започнете да предпазвате дома си от котенцето, ако все още не сте го направили.

През четвъртата и петата седмица от развитието на котенцето балансът му се подобрява. Това е добър момент да го запознаете с котешката тоалетна, казват Cats Protection. Котенцата обикновено се научават какво да правят, гледайки майка си, така че всичко, което наистина трябва да направите, е да им покажете котешката тоалетна. Само имайте предвид, че те все още се учат и са възможни инциденти.

Котенцата могат да бъдат запознати с твърда храна от третата си седмица, но отбиването е плавен процес, който може да отнеме няколко седмици. Асоциацията на производителите на храни за домашни любимци (PFMA) препоръчва хранене на кърмещата майка и нейните котенца с една и съща пълноценна храна за котенца по време на ранния етап на отбиване, за да се подпомогне прехода. Въпреки че могат да ядат една и съща храна, на котенцата трябва да се предлага овлажнена храна или накиснати сухи храни, когато започва процесът на отбиване.

До 6-8 седмици Вашите котенца ще са завършили прехода към твърда храна и трябва да бъдат хранени само с висококачествена храна за котенца. За насоки, относно количеството храна, PFMA препоръчва да се следват указанията на производителя, отпечатани върху опаковката, и да се претегля храната на котенцата с прецизна кухненска везна, за да сте сигурни, че те получават точното количество енергия и хранителни вещества. Повечето котенца ще искат да бъдат хранени „по малко и на често“, така че може да искате да разделите дневния им прием на храна на по-малки порции през целия ден. Всяко коте, обаче, е уникално, така че наблюдавайте развитието и състоянието на тялото на Вашето коте, коригирайте адекватно режима му на хранене и говорете с Вашия ветеринарен лекар, ако имате някакви притеснения.

8 – 12 седмици: Социализиране и първи ваксини

Знаехте ли, че котенцата ще имат два набора от зъби, докато порастват, точно както хората? Котешките млечни зъби започват да се появяват още през втората седмица и Вашето коте трябва да има всички млечни зъби до около осемседмична възраст. До четири месеца постоянните им зъби ще започнат да се появяват и котетата ще имат всичките си постоянни зъби до шест месеца.

Вашето коте трябва да бъде заведено на първото си посещение при ветеринарен лекар през този период. То ще се нуждае от първите си ваксинации на около осемседмична възраст, последвани от реваксинации на възраст от около 12 седмици. RSPCA казва, че котенцата обикновено се ваксинират срещу вирус на котешки херпес, котешки калицивирус, котешки инфекциозен ентерит и вирус на котешка левкемия. Вашият ветеринарен лекар може да Ви информира и за други състояния, при които може да се наложи ваксинация на Вашето коте.

Това е идеалният период, през който да започнете да социализирате Вашето коте. Подстригването, гушкането и играта с Вашето коте не само ще подпомогнат неговото развитие и ще изградят връзката Ви, но ще създадат у Вашето коте и навик да бъде взимано и държано. RSPCA казва, че това е подходящият момент да запознаете Вашето коте с други хора и деца, както и с други здрави, напълно ваксинирани котки и кучета. Това не само ще ги подготви за бъдещия им дом, но също така ще им помогне да израснат и да се превърнат в емоционално здрави, добре приспособени възрастни котки.

Малко котенце от порода калико е приклекнало под плетен стол.

3 – 6 месеца: Готови за осиновяване и кастрация

Котенцата не трябва да се отделят от майка си и котилото, докато не бъдат напълно отбити и социализирани. Котенцата продължават да възприемат нормалното котешко поведение от майка си до десетата седмица, така че, за да има всяко коте най-добрия шанс да се превърне в добре адаптирана котка се препоръчва да изчакате поне десет седмици, преди да го дадете в нов дом. Можете също така да изчакате дванадесет седмици, за да имате време за следващия важен цикъл от ваксинации в периода на развитие на котенцето.

Повечето котенца са готови да бъдат стерилизирани или кастрирани от около четири месеца нататък, въпреки че ветеринарният лекар може да извърши процедурата по-рано, ако прецени, че котето може безопасно да бъде подложено на обща анестезия.

Една година: Вече не е котенце

Когато котката достигне първия си рожден ден, вече не се счита за коте, а за пораснала котка. Въпреки че то все още може да се държи като котенце и все още може да има нужда от допълнително отглеждане, Вашата новопораснала котка е готова да премине към храна с висококачествена формула за котки в зряла възраст. Следвайте препоръчителните указания за хранене върху новата котешка храна, за да определите необходимото количество и честота на хранене.

Въпреки че котката се счита за зряла котка, когато е на една година, от гледна точка на развитието ѝ, юношеството на котето обикновено продължава, докато достигне осемнадесет месеца или около тази възраст. През това време котката все още може да проявява енергичната игривост на котенце, както и типичното поведение на „тийнейджър“, което може да включва тестване на границите и актове на непокорство като драскане по мебелите или маркиране на територия. Но не се притеснявайте. Обикновено котките започват да съзряват и да улягат след осемнадесетия месец и до втория си рожден ден Вашата котка ще се е изградила напълно като възрастна личност.

Проследяването на растежа на едно коте от малко новородено до пораснала котка е удивително. Фактът, че знаете какво Ви очаква, докато Вашето коте расте, ще Ви даде възможност да му помогнете да израсне в здрав и щастлив Ваш спътник.

За автора

Джийн Мари Баухаус

Джийн Мари Баухаус

Джийн Мари Баухаус е стопанин на домашен любимец, поддържа блог за домашни любимци и пише романи. Тя е от Тулса, Оклахома, където обикновено пише под надзора на шепа космати сладурчета.

 

Проверено от д-р Хайн Майер, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA и д-р Беки Мулис DVM, DACVIM (Хранене)

Свързани статии

 • Имаме си ново коте у дома

  Ако отглеждането на котка е ново за вас, може би сте леко уплашени. Дори това ново котенце да не ви е първото, осиновяването на котка може да бъде едновременно и вълнуващо, и трудно.
 • Колко породи котки има?

  Научете каква е историята на различните регистри на породите котки, как всеки регистър се различава със своите класификации и дали се приемат нови породи.
 • Пет от най-приятелски настроените породи котки

  Ако търсите дружелюбна котка, която да приемете в дома си, научете за шест от най-милите и привързани породи котки, които познаваме.

Свързани продукти

 • Заболяване на долния уринарен тракт при котките (FLUTD) е общ термин и включва, например, камъни в бъбреците и други причини за раздразнение на пикочния мехур.
  Buy Now »
 • Learn about kidney conditions in cats, what the signs are, and how the right cat food can help support your pet.
  Buy Now »
 • Имаме си ново коте у дома

  Ако отглеждането на котка е ново за вас, може би сте леко уплашени. Дори това ново котенце да не ви е първото, осиновяването на котка може да бъде едновременно и вълнуващо, и трудно.
 • Колко породи котки има?

  Научете каква е историята на различните регистри на породите котки, как всеки регистър се различава със своите класификации и дали се приемат нови породи.
 • Пет от най-приятелски настроените породи котки

  Ако търсите дружелюбна котка, която да приемете в дома си, научете за шест от най-милите и привързани породи котки, които познаваме.
 • Диаграма на развитието на Вашето коте

  Следвайте времевата линия, за да научите седмичния и месечния напредък в развитието на Вашето коте, включително кога да очаквате неговото прохождане и нужда от ваксини.