Обезопасяване на дома за котката – 10 лесни съвета

В дома Ви пристига малко коте? Обезопасяването на дома е важно, за да не може новата Ви котка да надъвче, изяде или издраска това, което не трябва. Ако ще взимате котка в зряла възраст, тя вероятно няма да е толкова палава, но все пак е добре да вземете някои мерки за спасяването на вещите си. Ето някои съвети за обезопасяване на дома за малки или пораснали котки.

1. Обичат да „пипат“ и да дъвчат неща

Котенцата приличат много на бебетата – те изучават околния свят с помощта на своите очи, ръце (добре, де, лапи) и уста. Котките са игриви животни, независимо от възрастта си, и имат вродено желание да си играят с всичко, което намерят по земята. Това последното е важно – Вие си мислите, че пода на дома Ви е чист, но ако застанете на ръце и колене, вероятно ще откриете неща, които биха могли да създадат проблеми за котето.

Ето какво трябва да махнете изпод диваните и от рафтовете преди пристигането на котката:

  • връвчици
  • връзки
  • ластици за коса
  • панделки
  • гумени ластици
  • найлонови пликове
  • шевни материали
  • аксесоари за кукли/играчки
  • фигурки от настолни игри
  • гумички за триене

Дребните предмети са лесна плячка за котката и има риск да ги погълне, но в дома Ви има още много неща, които тя ще се опита да сдъвче, включително кабелите. Фиксирайте със скоч всички кабели, които няма как да бъдат премахнати от обсега на котката, дори да трябва да преместите съответните електроуреди. Когато използвате временно уреди като ютия, висящият кабел може да бъде също толкова изкушаващ за котката. Тя може да помисли кабела за играчка и да пострада сериозно, ако събори ютията от дъската за гладене.

Освен електрическите кабели трябва да фиксирате и телефонните кабели, връвчиците за завесите и щорите – все неща, които новата Ви котка смята за безобидни. Не забравяйте тези неща, когато обезопасявате дома за котката!

2. Не всички растения за безопасни

Домашните растения освежават дома Ви, но внимавайте до кои от тях котката има достъп. Филодендрон, лилии, имел и коледна звезда са някои от по-токсичните домашни растения, които биха могли да разболеят сериозно котката при постоянен контакт с тях. От обичайните градински растения токсични за котките са лилиите, азалиите и карамфилите. Същото важи и за букетите, които носите в дома си – и за тях трябва да сте сигурни, че са безопасни за котки.

3. Затваряйте капака

И малките, и големите котки винаги търсят вода, от която да си пийват през целия ден. Едно от лесните места за целта е тоалетната. Вие го намирате за отвратително, но не всички котки имат чувствителен вкус, а в тоалетната винаги има вода на разположение. Затова, задължително затваряйте капака на тоалетната чиния, ако имате котка. Ако капакът стои отворен, котето може да падне вътре и дори да се удави. Има ли и други контейнери в дома Ви, които трябва да бъдат затворени? Кофи за боклук, кошове за пране, пералнята и сушилнята. Сигурни сме, че не бихте искали котето да се заклещи вътре и да не може да излезе.

4. Горещите точки са опасни

Котките обичат топлината и от Вас зависи да бъдат в безопасност на тези уютни за тях места. Ако имате камина или печка на дърва, дайте на котката да разбере, че там не е място за дрямка. Ако е необходимо, контролирайте достъпа й, като преместите повърхностите за катерене или като я будите след определено време. Също така дръжте всички електроуреди изключени и прибрани, когато не се използват. Наглеждайте печките, когато са включени, за да предпазите цялото семейство от инциденти.

5. Обезопасяване на мебелите

И малките, и възрастните котки обичат да си острят ноктите, но няма да знаят къде не бива да го правят, докато не ги научите. Лесна мишена за тях са масивните мебели като дивани и маси. Килимите и мокетите също са им любими.
Small striped kitten playing with kitten toy standing on cat tree.

Когато обезопасявате дома си, не мислете само за нещата, които може да издраска; мислете и къде може да се покатери: завеси, дълги покривки за маса или рафтове. За да решите проблема, осигурете на котката драскалка или дърво за катерене и така тя ще знае кои вещи са нейни.

6. Заключете забранените предмети

Котките са любопитни по природа, така че затворените вратички на шкафа няма да я спрат. Може да монтирате детски обезопасители на всички шкафове, в които държите почистващи препарати и лекарства. Може да държите тези неща на най-горния рафт в килера, за да не може котката да ги достигне. Само не забравяйте, че котките се катерят, така че затваряйте вратата на килера.

Ако котката не трябва да влиза в някоя от стаите, дръжте вратата винаги затворена. Преградите за деца или кучета няма да спрат котката, защото тя може да скача пет пъти по-високо от собствения си ръст, според Mother Nature Network. Всички особено ценни вещи трябва да стоят заключени на сигурно място. Вашата баба ви е завещала специална семейна ваза? Увийте я и я приберете, докато домашните Ви любимци израснат достатъчно, за да могат да се контролират около подобни предмети.

7. Проверявайте малките пространства

Котките обичат да се сгушват в топли, малки пространства. Преди да затворите вратата на сушилнята, проверете дали котката не се е промъкнала вътре за следобедната си дрямка. Същото важи и за други тихи местенца като чекмеджетата на гардероба, кошовете в килера, хладилниците и фризерите.

8. Заключете мрежите на всички прозорци

Слънчевите места привличат котката и тя ще се „паркира“ на перваза, за да се наслаждава на тази естествена топлина. Когато обезопасявате дома за котката, проверете мрежите на всички прозорци и врати, дори да е зима. Не забравяйте да го направите и на пролет или през лятото, когато котката ви вече ще е свикнала със средата си. Ако мрежата не е добре затворена, котката може да се окаже в опасна ситуация. За още по-голяма сигурност купете здрави и устойчиви прозоречни мрежи, както и устойчиви щори, за да гарантирате по голяма безопасност на котката, в случай, че оставите прозореца отворен.

9. Запасете се с любимите й играчки

Колкото по-заето е котето, толкова по-малко ще се забърква в неприятности. Котенцата обичат да си играят, затова им купете играчки, за да се занимават, след като си подремнат. Както можете да си представите, котето обича изкуствените мишки и топките със звънчета, които издават точно толкова шум, колкото да знаете къде се намира из къщата. Очаквайте котето да редува игрите с Вас и подремването в скута Ви.

10. Бъдете търпеливи, когато обезопасявате дома

Независимо дали котката Ви е малка, или вече е помъдряла и е в зряла възраст и, за нея няма да бъде лесно да научи веднага всички правила в къщата Ви. Котето може да избягва всички кабели или дребни предмети по пода, но да проявява голям интерес към катеренето по завесите или скачането по рафтовете. Може да не харесва купичката си за вода и да пие от мивката. Погрижете се да направите прехода към новия й дом по-лесен за нея, като временно я държите в малка, обезопасена стая, докато се учи, и постепенно й давайте достъп до все по-голяма част от къщата, за да свиква постепенно с правилата. Когато я пускате да се скита и да изучава новата обстановка, винаги я наглеждайте.

Ако се насочи към зона, която би била неподходяща или опасна за нея, вземете мерки да я предпазите. Важно е да пренасочвате вниманието на котката със спокоен и любящ подход.

И накрая, никога не е добра идея да наказвате котка за лошо поведение. Тя все още учи правилата и вероятно просто не знае какво прави. Наказанието даже може да влоши нещата, като я стресира и я накара да се затвори в себе си. Правилното обучение и награждаването за добро поведение ще й помогнат да запомни какво е позволено. Ако забележите, че е малко опака, просто я пренасочете към играчките или драскалката. Котката Ви сега се учи и очаква Вие да я насочвате кое е правилно и кое не. Бъдете търпеливи, както с малко дете, което сега опознава света, и връзката Ви ще става все по-силна и по-силна.

Биография на автора

Erin Ollila

Ерин Олила

Ерин Олила е любител на животни и магистър по изящни изкуства със специалност „Творческо писане“ от Университета на Феърфийлд. Свържете се с нея в Twitter @ReinventingErin или на адрес http://erinollila.com.