Превърнете едно скучаещо куче в игриво куче с тези 6 игри

Published by
Време за прочитане на материала минути

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Притеснявате ли се, че кучето Ви скучае? Кучетата са енергични същества с огромно желание да играят и общуват. Когато не се движат дълго време, кучетата се отегчават, а едно скучаещо куче е нещастно куче. Да разпознавате признаците на скука у Вашето куче е важна част от грижата за кучето, а игрите с него са страхотен начин да го ободрите.

Създайте среда, която го обогатява

Стимулирането на животните е важно и хората, които се грижат за животни в зоологическите градини, знаят това най-добре. Осигуряването на стимулираща среда там се нарича 'обогатяващо преживяване'. Домашните кучета също се нуждаят от обогатяваща среда у дома.

Според Смитсоновия Институт по биология "Обогатяването на средата включва създаването на стимулиращи и близки до естествената среда условия, както и настаняването на подходящи социални групи в зоологическите градини и въвеждането на предмети, звуци, миризми и други стимули в околната среда на животното. Обогатяването на средата е не по-малко важно за благоденствието на животните в зоологическите градини от храненето и ветеринарните грижи. В Националната зоологическа градина осигуряването на пълноценна среда е неизменна част от ежедневната грижа за животинските видове, представени там."

Осигурявате ли нови стимули за Вашето куче? Разнообразявате ли игрите, които играете заедно? Дори и най-активните кучета могат да се отегчат, ако ежедневието им стане прекалено рутинно. Ето пет признака, че Вашето куче скучае, както и списък с игри, които ще Ви помогнат да го направите по-енергично.

Признаци за скучаещо куче и игри, които да го поддържат енергично и доволно.

Прекалено лаене

Ако забележите, че Вашето куче лае по-често от обикновено, това най-вероятно означава, че то скучае. Внезапното и безпричинно лаене е начин кучето да получи Вашето внимание, макар и Вие да не сте обектът на неговия лай. Гледайте на това като на намек, че не му обръщате достатъчно внимание.

Тренировката е чудесен начин да поиграете с Вашето куче. Може да си мислите, че кучето Ви не обича да бъде обучавано, но това не е вярно. Кучетата се радват да са ангажирани и да имат нещо за вършене. Задавайте на кучето си мини-мисии. Първо, научете го да стои на място. След това, докато то чака, хвърлете играчка и я оставете да падне на земята. След кратко изчакване, освободете кучето с командата, която обикновено използвате ("свободно" или "донеси"). Когато кучето стигне до играчката, накарайте го да Ви я донесе обратно. Упражнявайте това многократно и ще видите как Вашето скучаещо куче ще се превърне в едно уморено куче, готово да легне да спи.

Повишено дъвкане

Скучаещите кучета често проявяват деструктивно поведение. Ако Вашето доскоро "кучешко ангелче" започне да гризе дивана или обувките Ви, или без значение какво, време е да предприемете мерки и да спрете това, преди да се е превърнало в постоянен проблем.

Теглене на въже е чудесна игра с куче, което обича да държи нещо в устата си. Преди да играете игри, които включват дъвкане или захапване, обаче, уверете се, че сте обучили добре Вашето куче какво трябва или не трябва да се яде.

Игри, свързани с храна, са много подходящи за кучета, които обичат да дъвчат, но трябва да внимавате да не храните прекалено много Вашия любимец. Има много начини да играете с кучето си като използвате храна. Първо, може да си купите хранилка лабиринт, което ще накара кучето Ви да се потруди здраво, преди да стигне до лакомството. Също така, може да опитате да скриете малки парченца сухи лакомства в стаите и да оставите кучето да се превърне в детектив. Ако намери лакомството, негово е!

Бягане в кръг

Jack Russell terrier chases tail from an overhead view.

Забелязвате, че кучето Ви изведнъж започва да гони опашката си или обикаля из стаята в кръг. Един такъв "кръгов бегач" явно има много енергия за изгаряне.

Физическите упражнения са най-добрата форма на игра за едно енергично куче. Игра на фризби или подхвърляне на топка са много подходящи. Друг начин за изразходване на енергия са дългите разходки и дори бързото бягане. Всякакви игри, изискващи физическа активност, вършат работа, стига да поддържат активността.

Скимтене

Подобно на бебетата, кучетата проплакват и скимтят, когато искат да им обърнете повече внимание. И също както при бебетата, това може да бъде доста изнервящо за стопаните. Преди да започнете някаква игра в такъв случай, замислете се и анализирайте ситуацията. Да, скимтящото куче може да бъде изнервящо, но защо скимти? Просто е: то има нужда от Вас. Когато погледнете на случващото се от този ъгъл, скимтенето изведнъж става по-малко досадно и Вие сте готов да направите всичко, за да успокоите кучето си и да прогоните неговата скука.

Най хубавото в случая със скимтящо куче е, че каквато и игра да измислите, тя ще го развесели и успокои! Играта на криеница може да забавлява много Вашето куче. Ако имате деца, накарайте ги да се включат и те в играта. Един от Вас се скрива, след което насърчавате кучето да го търси и открие.

Върви непрекъснато след Вас

Знаете, че сте любимият му човек, но не мислите, че трябва да върви по петите Ви цяла вечер? Вашето куче иска да бъде дясната Ви ръка, Вашият най-предан асистент. Кучетата са животни, които живеят на глутници и в този случай Вие сте водачът. Това означава, че кучето ще Ви следва навсякъде, докато не му дадете да прави нещо друго.

За куче, което върви по петите Ви часове наред, може да опитате вариант на играта "Саймън каза". Започнете като застанете с кучето в единия край на градината в позиция 'на място'. След това Вие пресечете градината и подайте команда. Лесни команди са 'седни' или 'долу', но ако искате да бъде по-трудно, опитайте да извикате кучето при себе си с 'тук' или 'ела', последвано от 'спри на място' по средата на пътя. Както и при другите кучешки игри, не забравяйте да възнаградите любимеца си, ако той точно следва инструкциите Ви. Ако кучето не успее да изпълни някоя от командите Ви, накарайте го да се върне на стартовата позиция и повторете.

Някои от поведенческите проблеми, посочени по-горе, може да са отключили скрити здравословни проблеми. Ако имате такива притеснения, най-добре е да се обърнете за съвет към Вашия ветеринарен лекар.

В случаите, когато не разполагате с достатъчно време за игра с Вашето куче, осигурете му играчки. Не е нужно да имате нова играчка всеки път. Най-добре сменяйте играчките като скривате някои за известно време и по този начин старите, забравени играчки ще изглеждат като нови.

И запомнете, най-лесният начин да направите така, че Вашето куче да не скучае, е то да бъде ангажирано с нещо. Редовните разходки и игри ще го накарат да се чувства щастливо, а също така ще доставят радост и на Вас.

Автобиография на автора

Erin Ollila

Ерин Олила

Ерин Олила е ентусиазирана любителка на домашни животни, която вярва в силата на думите и е убедена, че посланието може да информира и дори да трансформира тези, към които е насочено. Написаното от нея може да се намери в интернет, както и в редица публикации. Свържете се с нея в Twitter @ReinventingErin или научете повече за нея на http://erinollila.com.

Related Articles

 • Куче Уринарни

  Често, когато едно обучено домашно куче започне да уринира из къщата, стопаните му вярват, че това е станало случайно. За съжаление, понякога това води до липса на доверие и обтяга отношенията дори и между най-привързаните стопани и тяхното любимо куче.
 • Алергии към храни и към фактори от околната среда при кучета

  Полезна информация за алергии към храни и към фактори от околната среда, които могат да засегнат кучетата, обичайни причинители, разпознаване на симптомите и съвети за справяне с проблема.
 • Chronic Kidney Disease in Dogs | Hill's Pet

  Learn about kidney conditions in dogs, what the signs are, and how the right dog food can help support your pet.

Related products

 • Често, когато едно обучено домашно куче започне да уринира из къщата, стопаните му вярват, че това е станало случайно. За съжаление, понякога това води до липса на доверие и обтяга отношенията дори и между най-привързаните стопани и тяхното любимо куче.
  Buy Now »
 • Полезна информация за алергии към храни и към фактори от околната среда, които могат да засегнат кучетата, обичайни причинители, разпознаване на симптомите и съвети за справяне с проблема.
  Buy Now »
 • Learn about kidney conditions in dogs, what the signs are, and how the right dog food can help support your pet.
  Buy Now »