Стомашно-чревни и храносмилателни разстройства при кучета: Видове и причини

Публикувано от
минути: Време за четене минути

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Какво представляват стомашно-чревните (GI) и храносмилателните разстройства?

Стомашно-чревните (GI) разстройства и заболявания засягат стомаха и червата на кучето, като обикновено водят до признаци като повръщане (гадене) и диария. Може да забележите кръв в изпражненията на Вашето куче или воднисти изпражнения. Всяко разстройство, което забавя храносмилането или усвояването на храната, или променя преминаването й през храносмилателния тракт, може да се нарече храносмилателно разстройство. Здравословното храносмилане е от съществено значение за Вашето куче, за да може да използва хранителните вещества от храната си за изграждане и възстановяване на тъкани и получаване на енергия. Стомашно-чревните нарушения могат да доведат до дехидратация, киселинно-алкален и електролитен дисбаланс и недохранване, така че е важно да разпознаете признаците и да се консултирате с Вашия ветеринарен лекар.

Представете си как храната се движи през тялото

Видове и причини за стомашно-чревни и храносмилателни разстройства при кучетата

Има много различни видове храносмилателни разстройства, така че Вашият ветеринарен лекар може да извърши тестове, за да определи точната причина за проблема на Вашето куче. Причините могат да варират от ядене на нещо различно от храна за кучета до нежелани хранителни реакции, инфекции или липса на храносмилателни ензими. Някои породи като немски догове, немски овчарки, златни ретривъри и коли са по-склонни към специфични храносмилателни проблеми. Често диагностицираните състояния включват:

 • Остър гастроентерит. Това е най-честата причина за „разстроен стомах“ при кучета. Обикновено се състои от повръщане и диария, които започват внезапно, но може да бъде и просто диария. Може да бъде причинен от много неща като ядене на нещо неприятно (всички знаем, че нашите кучета обичат да правят това!), паразити, вируси и чужди тела са само някои от възможностите.

 • Хронична ентеропатия или възпалително заболяване на червата. За разлика от внезапното разстройство, което току-що споменахме, хроничните ентеропатии се появяват по-бавно и са склонни да продължават дълго време. Диарията и загубата на тегло са често срещани признаци. Отново те могат да бъдат причинени от много различни неща, като неблагоприятни хранителни реакции и генетика

 • Колит. Колонът е част от дебелото черво и когато се възпали, се нарича колит. Обикновено е много характерен и повечето кучета показват едни и същи признаци – изглеждат така, сякаш спешно трябва да се изходят, може да се напрягат, но без голям резултат, а един от класическите признаци на колит е прясна кръв и/или слуз в изпражненията.. 

 • Панкреатит. Това е сериозно състояние при кучетата и може да бъде животозастрашаващо. Най-честите признаци на панкреатит са внезапна поява на повръщане, депресия и липса на апетит. Това също така е много болезнено състояние, така че вашето куче може да е неспокойно и да заеме позицията „поклон за игра“, за да се опита да облекчи болката. Ако имате някакви притеснения, че вашето куче може да има панкреатит, заведете го на ветеринарен лекар възможно най-скоро.

 • EPI - екзокринна панкреатична недостатъчност. Това сложно звучащо име описва състояние, при което на кучетата им липсват определени ензими, необходими за храносмилането. Панкреасът произвежда някои от тях и когато те липсват, храната преминава направо, без кучето да може да се възползва до хранителните вещества. Кучетата с EPI са склонни да бъдат неистово гладни, но въпреки това губят тегло и изглеждат в лошо състояние. Тъй като те не усвояват добре мазнините, изпражненията им може да са сивкави на цвят. Някои породи като немска овчарка са по-склонни към това състояние от други. Обикновено допълването на диетата с липсващите ензими дава добър резултат.

 • Хранителни алергии. Кучетата могат да реагират лошо на определени храни по редица причини и обобщено ги наричаме неблагоприятни хранителни реакции. Истинските хранителни алергии са по-редки, отколкото хората си мислят, и обикновено се причиняват от протеини в храни като говеждо и пилешко месо. Хранителните алергии могат да причинят повръщане и диария, както и кожни проблеми като сърбеж.

 • Констипация. Също както при хората, когато кучетата имат запек, ходенето по нужда ги затруднява и може да ходят до тоалетната много по-рядко. Запекът може да бъде причинен от много неща. Яденето на кости може да направи изпражненията твърди и трудни за преминаване, дехидратацията или бавно черво също ще означава, че изпражненията са сухи и трудни за придвижване.

Има ли кучето ми храносмилателно разстройство?

Най-честите признаци на храносмилателни разстройства са меки изпражнения или диария. Ако Вашето куче има проблеми с храносмилането, може също така да забележите някои или всички от следните признаци.

 • Повръщане
 • Регургитация
 • Акумулиране на газове
 • Слабост
 • Диария/Запек
Често срещани признаци

Хроничното стомашно-чревно разстройство може да бъде инвалидизиращ проблем за много кучета и изисква тестване и задълбочена диагноза от Вашия ветеринарен лекар.

ВАЖНО: Ако Вашето куче има диария или повръща, то може да се дехидратира сериозно. Консултирайте се с Вашия ветеринарен лекар, ако забележите някой от горните признаци.

Лечение: Важността на храненето

Храносмилателните разстройства са често срещани и повечето изчезват в рамките на няколко дни. Но някои кучета се нуждаят от дългосрочно лечение, защото имат регулярни или постоянни проблеми с храносмилането.

Храната на Вашето куче може да окаже значително влияние върху здравето на стомашно-чревния му тракт. Могат да се препоръчат редица хранителни подходи в зависимост от конкретната диагноза и признаците/симптомите. Основната цел е да облекчите симптомите на вашето куче като повръщане и/или диария. Ветеринарните лекари препоръчват хранене на кучета с това състояние с храна, която е лесно смилаема, за да се предотврати дразненето на чувствителния стомах и черва. Разтворимите и неразтворимите фибри, комбинирани с умерени нива на мазнини, също спомагат за правилното функциониране на червата на вашето куче. Също така е важно по време на фазата на възстановяване да наблюдавате хидратацията на кучето ви, за да помогнете да се коригира недостига на течности.

Тъй като някои от тези стомашно-чревни състояния може да са в ход, може да е необходимо дългосрочно лечение на хранителното разстройство. За точна диагноза и възможности за лечение винаги се консултирайте с вашия ветеринарен лекар за препоръка относно най-добрата храна за здравето на храносмилателния тракт на вашето куче.

Въпроси относно здравето на храносмилателния тракт към Вашия ветеринарен лекар:

 1. Има ли храни, които трябва да избягвам да давам на кучето си, за да осигуря здрава храносмилателна система?
  • Попитайте как храната за хора (като шоколад) може да повлияе на здравето на вашето куче.
 2. Бихте ли препоръчали лечебна храна за кучета за храносмилателното здраве на моето куче?
  • Попитайте за специалните хранителни нужди на Вашето куче.
  • Колко/Колко често трябва да храните кучето си с препоръчителната храна.
  • Обсъдете с какви лакомства можете да храните кучето си, заедно с препоръчителната храна.
 3. Колко бързо трябва да очаквам да видя признаци на подобрение в състоянието на моето куче?
 4. Можете ли да ми предоставите писмени инструкции или брошура, относно здравето на храносмилателната система?
 5. Кой е най-добрият начин (имейл/телефон) да се свържа с Вас или Вашата клиника, ако имам въпроси?
  • Попитайте дали има нужда от последваща среща.
  • Попитайте дали ще бъде изпратен напомнящ имейл или известие.

Свързани статии

Свързани продукти

 • Често, когато едно обучено домашно куче започне да уринира из къщата, стопаните му вярват, че това е станало случайно. За съжаление, понякога това води до липса на доверие и обтяга отношенията дори и между най-привързаните стопани и тяхното любимо куче.
 • Полезна информация за алергии към храни и към фактори от околната среда, които могат да засегнат кучетата, обичайни причинители, разпознаване на симптомите и съвети за справяне с проблема.
 • Learn about kidney conditions in dogs, what the signs are, and how the right dog food can help support your pet.