Топлинно изтощение при кучетата: Признаци, че кучето Ви прегрява

Прегряването при кучетата е сериозен проблем. Със затоплянето на времето е важно да помислите за това как топлината влияе на кучето Ви. Топлинното изтощение при кучетата може да доведе до сериозни и потенциално фатални състояния като топлинен удар и сърдечен удар. Тук ще научите как да пазите кучето си в горещините, как да разпознавате признаците на прегряване и най-вече как да го предотвратите; един бърз съвет – малко вода върши чудеса за охлаждането на кучето.

Топлинно изтощение и топлинен удар

За разлика от хората, кучетата не се изпотяват, за да отделят излишната телесна топлина. Макар кучето да има потни жлези в лапите си, те на практика не служат за регулиране на телесната температура. Кучето постига това с учестено дишане с отворена уста, т.нар. „задъхване“. Но понякога задъхването не е достатъчно, за да го предпази от прегряване.

Топлинно изтощение при кучетата може да настъпи, когато телесната температура се повиши над нормалната. Тази стойност варира леко, но по принцип се смята, че температура от 39 °C и по-висока е извън нормата. Ако температурата продължи да се покачва и достигне или надвиши 41 °C, кучето Ви е изложено на риск от топлинен удар, при който органите ще започнат да отказват и сърцето му може напълно да спре.

Предупредителни знаци

За щастие не е трудно да забележите признаците на прегряване при кучетата. Прекомерното задъхване е първият симптом. При опасно прегряване, кучето може да колабира или да получи гърчове, повръщане или диария, венците или езикът може да посинеят или да се зачервят. Вие, разбира се, бихте искали да установите проблема своевременно, за да се намесите и да предотвратите сериозно прегряване. Ранните признаци са по-леки – например кучето не реагира на команди, както обикновено. Когато го повикате по име, вместо да се обърне към вас, то блуждае. Ако имате съмнение, че кучето прегрява, го преместете на хладно място. Организацията The Humane Society of the United States определя следните признаци при настъпване на топлинен удар: замъглен поглед, обилно слюноотделяне, ускорен пулс, замаяност или липса на координация, повишена телесна температура, летаргия и загуба на съзнание.

Рискови фактори

overweight pug pantingВсички кучета са изложени на риск от прегряване при съответните условия, но някои породи са по-предразположени от други. Това включва кучета с гъста или дълга козина, много младите кучета, кучетата в напреднала възраст, брахицефалните породи – тези с късите носове и плоските лица, като ши цу, мопсове, боксери и булдози. Кучетата с наднормено тегло и страдащите от заболявания, които причиняват затруднено дишане и сърдечни проблеми, са особено рискови от настъпване на топлинен удар.

Рискът е по-висок и при изключително активните кучета, както и при работните и ловните породи (овчарки, ретривъри и шпаньоли), особено през топлите месеци. Внимавайте да не претоварвате тези кучета, давайте им достатъчно почивки на сянка и постоянно им осигурявайте достатъчно вода, за да не се обезводняват.

Факторите на околната среда също могат да създадат риск за кучето. Освен високите температури, високата влажност също може да увеличи вероятността за топлинно изтощение при кучетата. При всички кучета има повишен риск от прегряване, ако няма достатъчно сянка наоколо или друго по-хладно място на закрито, където да си починат. Кучетата, оставени в гореща кола са в сериозна опасност от топлинно изтощение и топлинен удар.

Какво да направите, ако кучето Ви прегрее

Още при първите признаци на прегряване вземете незабавни мерки за охлаждане на кучето. Vetstreet препоръчва следните стъпки за справяне с топлинното изтощение при кучетата:

  1. Незабавно преместете кучето на по-хладно място – или в помещение с климатик, или на сянка и по възможност включете вентилатор.
  2. Премерете температурата му с ректален термометър. Топлинно изтощение обикновено настъпва, когато температурата на кучето е между 39 °C и 41 °C. Температура над 41 °C го излага на риск от топлинен удар. Ако е в опасната зона, незабавно се свържете с ветеринарен лекар.
  3. Ако се намирате близо до вода, например езеро или детски надуваем басейн, дайте на кучето да се топне във водата, за да се охлади. Иначе може да ползвате студени, мокри парцали или кърпи, за да му помогнете. Сложете студените мокри парцали около врата му, под мишниците и между задните му крака; може също внимателно да намокрите ушите и възглавничките на лапите му със студена вода.
  4. Ако е в съзнание и е в състояние да пие, дайте му студена, прясна вода. Обаче не го насилвайте, защото водата може да попадне в дробовете му. Ако не може или не иска да пие, или не може да задържи водата, тогава само намокрете езика му с вода. Не му давайте да яде кубчета лед, защото температурата му може да падне твърде бързо и да изпадне в шок.
  5. Заведете го на ветеринарен лекар. Първо позвънете по телефона във ветеринарната клиника, за да имат готовност да реагират веднага щом пристигнете.

Предотвратяване на топлинното изтощение при кучетата

Разбира се, най-доброто лекарство е превенцията. Можете да предпазите кучето си от прегряване с някои основни практики за безопасност. Това включва да ограничавате упражненията и дейностите на открито при екстремна температура или влажност, да осигурявате достатъчно сянка и вода, когато кучето ви е навън, и никога, при никакви обстоятелства да не оставяте кучето си в паркирана кола – дори колата да е паркорана на сянка и прозорците - отворени. Дори ако навън е около 20 °C, температурата в колата може да достигне 50 °C за минути, превръщайки я в изключително опасна среда за кучето Ви, дори за кратко време.

White spaniel dog swimming in lake water.Ако кучето ви има енергия за изразходване и се нуждае от упражнения под някаква форма, за да остане спокойно, дайте му да плува или да си играе под пръскачката, преди да го приберете. Може също да използвате охлаждаща жилетка, за да го охлаждате, без да го мокрите. А ако кучето е с дълга или гъста козина, може да го подстригвате през горещите месеци – само оставете достатъчно козина, която да предпазва кожата му от слънцето.

Освен това, ако водите кучето си на дълги разходки, е по-добре това да става през по-хладните часове от деня, като рано сутрин или привечер (имайте предвид, че горещият асфалт може да изгори лапите му). Носете вода със себе си и го оставяйте да почива от време на време. Ако тичате с кучето си, внимавайте да не прекалите. При джогинг, високите температури действат обезводняващо не само на Вас, но още повече на кучето Ви.

Ако сте на лов или на поход с кучето си, или ако то трябва да върши работа, например да пази стадо, задължително му осигурете няколко почивки на сянка и достатъчно прясна вода. Може да го намокрите или да му сложите охлаждаща жилетка за времето, през което е активно, и го наблюдавайте внимателно за първите признаци на прегряване. Запомнете, че работещите кучета така се фокусират в задачата си, че не разбират кога имат нужда от почивка и охлаждане. Вие носите отговорност да наблюдавате кучето си и да се погрижите да си почива, за да не пострада.

И накрая, трябва да предвидите как ще охлаждате кучето, ако спре токът или се развали климатикът. Колкото е неприятно за Вас, положението е още по-тежко за кучето Ви, чиято телесна температура вече е доста по-висока от Вашата. Ако планирате да отидете на по-хладно място, уверете се, че кучето също ще бъде добре прието там. В противен случай може да го оставите в кучешка колиба, докато е безопасно за него да се върне в къщата при по-хладни условия.

Сега вече знаете как да разпознавате прегряването, как да реагирате и, на първо място, как да го избегнете, така че Ви предстои едно безопасно, забавно и щастливо лято с Вашия четириног приятел.

Биография на автораaaa

Jean Marie Bauhaus

Жан-Мари Баухаус

Жан-Мари Баухаус отглежда домашни любимци и води блог на тази тема; тя живее в Тълса, Оклахома, където пише под надзора на своите пухкави опашатковци.