Подлежат ли котките на обучение?

Published by
Време за прочитане на материала минути

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

За да обучите новото си коте, трябва да разбирате неговото мислене и поведение.

Котките не са като кучетата. Кучетата са стадни животни, които искат техния „водач“ (вие) да бъде доволен. А за котката е по-важно тя да е доволна!

След като знаете това, няма причина да не можете да обучите своето коте с малко разбиране и търпение. И е важно да го направите. Все пак, как ще къпете котката и ще следите здравословното й състояние, ако тя не дава да я пипате? А и сигурно не искате да скача по кухненските плотове?

Основни принципи

Първото, което трябва да осъзнаете, е, че котките не разбират наказанието. Насърчаването на доброто поведение е много по-ефективно. Звучи сложно? Просто запомнете добре трите принципа – уважение, поощрение и награди.

Да поговорим за уважението. Важно е да се държите по начин, който котката възприема като приятелски. Знаете ли, например, че котките не обичат да ги гледат втренчено, или че не понасят внезапни шумове и резки движения?

Поощрение означава просто последователност и повторение. Ако котето направи нещо, което искате да прекратите (напр. ако скочи върху плота), винаги нежно и твърдо казвайте „не“. А действията, които искате да насърчите, винаги възнаграждавайте с любов.

Това ни довежда до наградите. Има два вида награди – похвала от Вас и вкусно лакомство. И двете са много мотивиращи за котката.

Как котето да свикне да го държите

Повечето котки не обичат да ги взимат в ръце и колкото по-рано научите котето на това, толкова по-добре.

Много хора несъзнателно учат котките си на лоши навици. Взимат котето, то се бори и те веднага го оставят обратно на земята. Така котето научава, че ако се бори, ще постигне своето.

По-добрият подход е да вземете котето и, ако то се бори, да продължите да го държите внимателно, но здраво. След като се успокои, не пестете похвалите и го оставете.

Драскането

Възможно ли е да научим котката да не драска? Не. Котките обичат да драскат – това е естествена форма на териториално маркиране и добро упражнение за мускулите. Това означава ли, че трябва да се примирите с повредените мебели? Не. Само трябва да научите котето къде да си остри ноктите.

Купете драскалка (грубите повърхности са особено привлекателни, така че може да изберете драскалка, покрито с нещо като въже). Играйте си с котето близо до драскалката и когато то започне да я използва, го възнаградете с похвали и, може би, с лакомство.

Ако надраска мебел, ще я маркира с миризмата си, така че ако я почистите с обезмирисител, котето може повече да не се върне там. Някои хора слагат полиетилен върху мебелите, защото котките по принцип не харесват драскането по хлъзгави повърхности.

Как да откажем котето от хапането

Хапането на игра е естествено поведение у котката. Ако котето захапе ръката Ви, веднага прекратете играта. Каквото и да правите, не отдръпвайте рязко ръката си. Това само прави играта още по-забавна! Играчките и топките са по-подходящи "жертви".

Обучение с кликер

Обучението с кликер (щракалка) е модерен и щадящ научен метод за дресировка на животни. При него се прилагат същите принципи, за които вече говорихме, но котето получава и „клик“ за добро поведение. 


Свързани статии

 • Котката ми е с капризна | Hill's Pet

  154502253 Ако Вашата котка е капризна по отношение на храната, не се притеснявайте, защото котките имат репутация на изключително претенциозни животни, когато става въпрос за храна.
 • Какво да търсите на етикета на една храна за котки

  154502253 Дали защото току-що сте донесли ново котенце в дома си, или пък защото Вашата капризна котка изисква преразглеждане на храната за вечеря, важно е да знаете как да дешифрирате етикетите на храните за домашни любимци. Ако една храна е без зърнени продукти, значи ли това, че тя има и по-малко въглехидрати? Какво означава Гарантиран Анализ?
 • Колко е важно Вашата котка да пие вода

  154502253 Колко е важно Вашата котка да пие вода
 • Храни, които са опасни или отровни за котки

  Когато става въпрос за Вашата котка, искате да сте сигурни, че й осигурявате най-добрия вид котешка храна, подходяща за нейните хранителни нужди.

Свързани продукти

 • Заболяване на долния уринарен тракт при котките (FLUTD) е общ термин и включва, например, камъни в бъбреците и други причини за раздразнение на пикочния мехур.
 • Learn about kidney conditions in cats, what the signs are, and how the right cat food can help support your pet.