Подлежат ли котките на обучение?

Published by
четиво за Време за прочитане на материала

За да обучите новото си коте, трябва да разбирате неговото мислене и поведение.

Котките не са като кучетата. Кучетата са стадни животни, които искат техния „водач“ (вие) да бъде доволен. А за котката е по-важно тя да е доволна!

След като знаете това, няма причина да не можете да обучите своето коте с малко разбиране и търпение. И е важно да го направите. Все пак, как ще къпете котката и ще следите здравословното й състояние, ако тя не дава да я пипате? А и сигурно не искате да скача по кухненските плотове?

Основни принципи

Първото, което трябва да осъзнаете, е, че котките не разбират наказанието. Насърчаването на доброто поведение е много по-ефективно. Звучи сложно? Просто запомнете добре трите принципа – уважение, поощрение и награди.

Да поговорим за уважението. Важно е да се държите по начин, който котката възприема като приятелски. Знаете ли, например, че котките не обичат да ги гледат втренчено, или че не понасят внезапни шумове и резки движения?

Поощрение означава просто последователност и повторение. Ако котето направи нещо, което искате да прекратите (напр. ако скочи върху плота), винаги нежно и твърдо казвайте „не“. А действията, които искате да насърчите, винаги възнаграждавайте с любов.

Това ни довежда до наградите. Има два вида награди – похвала от Вас и вкусно лакомство. И двете са много мотивиращи за котката.

Как котето да свикне да го държите

Повечето котки не обичат да ги взимат в ръце и колкото по-рано научите котето на това, толкова по-добре.

Много хора несъзнателно учат котките си на лоши навици. Взимат котето, то се бори и те веднага го оставят обратно на земята. Така котето научава, че ако се бори, ще постигне своето.

По-добрият подход е да вземете котето и, ако то се бори, да продължите да го държите внимателно, но здраво. След като се успокои, не пестете похвалите и го оставете.

Драскането

Възможно ли е да научим котката да не драска? Не. Котките обичат да драскат – това е естествена форма на териториално маркиране и добро упражнение за мускулите. Това означава ли, че трябва да се примирите с повредените мебели? Не. Само трябва да научите котето къде да си остри ноктите.

Купете драскалка (грубите повърхности са особено привлекателни, така че може да изберете драскалка, покрито с нещо като въже). Играйте си с котето близо до драскалката и когато то започне да я използва, го възнаградете с похвали и, може би, с лакомство.

Ако надраска мебел, ще я маркира с миризмата си, така че ако я почистите с обезмирисител, котето може повече да не се върне там. Някои хора слагат полиетилен върху мебелите, защото котките по принцип не харесват драскането по хлъзгави повърхности.

Как да откажем котето от хапането

Хапането на игра е естествено поведение у котката. Ако котето захапе ръката Ви, веднага прекратете играта. Каквото и да правите, не отдръпвайте рязко ръката си. Това само прави играта още по-забавна! Играчките и топките са по-подходящи "жертви".

Обучение с кликер

Обучението с кликер (щракалка) е модерен и щадящ научен метод за дресировка на животни. При него се прилагат същите принципи, за които вече говорихме, но котето получава и „клик“ за добро поведение. 


Свързани статии

Свързани продукти

  • В следващите минути трябва да получите имейл, съдържащ връзка за нулиране на паролата ви.
  • Забравихте паролата си?
  • Забравихте паролата си?
  • Тук ще намерите отговори на най-честите потребителски въпроси за храните на Hill's™. Ако не откриете това, което търсите, не се колебайте да се свържете с нас за отговор.