Кучето ми спи по цял ден: Нормално ли е това?

Публикувано от Chrissie Klinger
Време за четене:

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Минавала ли Ви е, понякога, мисълта, че „кучето ми спи цял ден. Бих искал/а и аз също? Кучетата наистина спят повече от хората и въпреки че може да ревнуваме малко от луксозните петчасови навици на нашите кучета, важно е да разберем защо кучетата спят толкова много и да знаем как наистина изглежда прекомерният сън при кучета.

От колко сън наистина се нуждае моето куче?

В разговорите Ви с други стопани на домашни любимци, може би сте били любопитни дали кучето им също спи по цял ден. За съжаление, сравняването на навиците на Вашето куче с тези на останалите кучета може не винаги да е най-добрият начин да прецените какво е нормално. От колко сън се нуждае Вашето куче зависи от много фактори като възраст, порода, степен на активност и обкръжаващи условия.

Ако Вашето куче обикновено спи между 12-14 часа на ден, вероятно няма за какво да се притеснявате, според Американския киноложки клуб (AKC). Но ако кучето Ви спи повече от 15 часа дневно, трябва да обърнете внимание на поведението му, докато е будно. Ако изглежда летаргично или изолирано от хора и други домашни любимци, време е да посетите Вашия ветеринарен лекар.

Вземайте предвид промените в околната среда, когато изглежда, че кучето Ви спи повече от нормалното. Малки промени в живота на кучето Ви биха довели до големи промени в навиците му за сън.

 • Нови домашни любимци: Ако изведнъж в къщата се появи буйно коте, кучето Ви може да търси собствено, тихо място за почивка.
 • Горещо време: Ако на кучето му се спи през лятото, внимавайте за признаци на топлинно изтощение като летаргия, прекомерно слюноотделяне или повръщане.
 • Промяна в режима: Започнали ли сте наскоро нова работа или има ли промяна в режима Ви на работа? Куче, което стои у дома самичко за дълъг период от време, може да се почувства отегчено или самотно.
 • Увеличено време за игра: Започнали ли сте да оставяте наскоро кучето си в нов център за почасово гледане? Тренирате ли двамата заедно за 5-километров маратон? Увеличаването на времето за игра или упражнения може просто да изтощи кучето Ви и може да му отнеме известно време, за да се приспособи към новото ниво на упражнения, преди да се върне към нормалния си режим на сън.

Кутре от породата Голдън ретривър спи върху червено вълнено одеяло.

Кутрета: Играй максимално, спи максимално

Възрастта е значим фактор, когато става въпрос за това от колко сън се нуждае едно куче. Така, както нашите бебета се нуждаят от много сън, казва Националният диспансер за болни животни във Великобритания (PDSA), така и някои кутрета могат да спят по 18-20 часа на ден. Тази основна почивка помага на централната нервна система, имунната система и мускулите да се развиват правилно. Много кутрета ще получават необходимия им сън, като си подремват през деня. Насърчавайте кучето си да спи на тихо и удобно място, определено за него, за да можете да установите рутина и се опитайте да не допускате децата или останалите домашни любимци да го безпокоят.

Много малки кутрета може да се нуждаят и от помощ при установяване на редовно време за лягане. Изключвайте всички светлини и шумове, подобни на телевизор по едно и също време всяка вечер, за да убедите домашния си любимец, че е време за лягане.

Сън и възраст

Старите кучета имат нужда от повече сън, отколкото младите или тези в зряла възраст, и често им отнема повече време за възстановяване след направени усилия. Националният диспансер за болни животни във Великобритания (PDSA) отбелязва, че възрастните кучета понякога стават по-неактивни поради болка в ставите. Ако кучето Ви не само спи повече, но и има проблеми с изправяне и ходене, може да развие остеоартрит.

Преглед при Вашия ветеринарен лекар ще Ви помогне да разберете каква е причината кучето Ви да спи повече. Ако Вашият домашен любимец е диагностициран с остеоартрит, Вашият ветеринарможе да препоръча преместване на леглото на вашия домашен любимец на по-топло място и добавяне на допълнителна подложка, както и да следите теглото на кучето си, за да избегнете допълнително натоварване на ставите му.

Две кучешки нослета се поддават изпод одеяло

Кучето ми спи по цял ден: Други фактори

Едрите кучета са склонни да спят по-често от по-малките си събратя. Нюфаундлендите, сентбернардите, мастифите и пиренейското планинско куче са особено известни с това, че са любящи и лоялни към своите легла. Ако имате гигантско куче, което обича да спи, то вероятно предците му също не са се напрягали да будуват.

Малко допълнително подремване тук и там, вероятно, няма с какво да Ви притесни, но ако допълнителният сън на Вашето куче е придружен от промяна в хранителния режим, необичайна жажда, или прекомерно уриниране, време е да потърсите медицински съвет. Тази комбинация понякога може да насочва към кучешки диабет или бъбречно заболяване.

Може би е добра идея да наблюдавате как кучето Ви се държи, докато спи. Въпреки че повечето стопани на кучета са виждали кучето си да тича в съня си, други движения могат да предупреждават за основен проблем. Куче, което спира да диша или хърка, може да е изложено на риск от респираторни проблеми. От друга страна, този който спи толкова здраво, че дори не чува звънеца на вратата, може да губи слуха си.

Ако сте загрижени за режима на сън на Вашия домашен любимец, проследете неговото хранене, игра и поведение в банята, заедно с нехарактерното поведение при сън. Да казвате, че кучето Ви спи по цял ден, не е достатъчно, за да разберете дали това е потенциален проблем, така че се уверете, че Вашият ветеринарен лекар има достатъчно информация, за да разбере какво се случва.

Сладки сънища

Когато става въпрос за режима на сън на кучето, няма лесен отговор дали то спи твърде много или твърде малко. Най-добрият начин да разберете със сигурност е да проследите един типичен ден на Вашето куче и да го споделите с Вашия ветеринарен лекар при редовните прегледи. Вашият ветеринарен лекар може да потвърди дали режимът на сън изглежда типичен за Вашето куче и ако не е така, може да препоръча корекции, които да направите, или тестове, които да вземете предвид. След като разберете, че режимът на сън на Вашето куче не е нетипичен, вие също можете да поспите спокойно, знаейки, че кучето Ви е здраво и добре.

Автор

Криси Клингър

Криси Клингър

Криси Клингер е стопанин на домашен любимец. Тя обича да споделя дома си с косматите си деца, наред с двете си собствени деца и съпруга си. Криси обича да прекарва време с всички членове на семейството си когато не преподава, пише или публикува в блога си. Тя се стреми да пише статии, които помагат на стопаните на домашни любимци да живеят по-активен и смислен живот със своите домашни любимци.

 

Проверено от д-р Хайн Майер, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA и д-р Беки Мулис DVM, DACVIM (Хранене)

Свързани статии

 • Куче Уринарни

  Често, когато едно обучено домашно куче започне да уринира из къщата, стопаните му вярват, че това е станало случайно. За съжаление, понякога това води до липса на доверие и обтяга отношенията дори и между най-привързаните стопани и тяхното любимо куче.
 • Алергии към храни и към фактори от околната среда при кучета

  Полезна информация за алергии към храни и към фактори от околната среда, които могат да засегнат кучетата, обичайни причинители, разпознаване на симптомите и съвети за справяне с проблема.
 • Chronic Kidney Disease in Dogs | Hill's Pet

  Learn about kidney conditions in dogs, what the signs are, and how the right dog food can help support your pet.

Свързани продукти

 • Често, когато едно обучено домашно куче започне да уринира из къщата, стопаните му вярват, че това е станало случайно. За съжаление, понякога това води до липса на доверие и обтяга отношенията дори и между най-привързаните стопани и тяхното любимо куче.
  Buy Now »
 • Полезна информация за алергии към храни и към фактори от околната среда, които могат да засегнат кучетата, обичайни причинители, разпознаване на симптомите и съвети за справяне с проблема.
  Buy Now »
 • Learn about kidney conditions in dogs, what the signs are, and how the right dog food can help support your pet.
  Buy Now »