Кучетата и храната от масата: Защо да избягвате да ги храните с остатъците от масата

Публикувано от
минути

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Когато просенето започва е трудно да устоите и да не дадете и хапка от чинията с вечерята си на кучето си. Но знаете ли, че храната от масата може да бъде опасна за кучетата?

Могат ли кучетата да ядат храна от масата?

Въпросът не е колко много остатъци от храна може да изяде кучето Ви, а по-скоро дали е добре кучето Ви да го прави? Ето и някои причини защо храненето на кучето от Вашата собствена чиния е лоша идея.

Може да предизвика храносмилателни проблеми.

Куче до жена в чернобяла пола с зад ястие в касерола.
Храносмилателната система на кучето е различна от човешката. Типичната човешка храна е твърде богата и мазна, за да може кучето да я усвои правилно; изяждането ѝ може да доведе до повръщане, диария и дори по-тежки състояния като панкреатит. Много човешки храни съдържат и нездравословно за кучетата количество натрий.

Някои храни от масата са токсични за кучетата

Човешката храна често съдържа съставки, които са токсични за кучетата. Шоколад, стафиди, грозде, ядки макадамия, бадеми, лук и чесън - всички те са опасни за ядене от кучетата. Ако не знаете точно какво има в остатъците от ресторанта, които сте донесли вкъщи, бихте могли несъзнателно да навредите на умоляващото Ви куче, като му дадете дори и една лъжица. Много преработени храни съдържат и изкуствени подсладители, като ксилитол, които са изключително вредни за домашните любимци.

Може да доведе до повишаване на теглото

Обикновено кучетата, които биват хранени с остатъци от масата, имат и редовни ежедневни хранения. Въпреки че може да си мислите, че една-две хапки тук и там няма да причинят повишаване на теглото на кучето Ви, може да се изненадате колко малко е необходимо. За 9-килограмово куче, само 28 грама сирене чедър е калоричният еквивалент на един и половина хамбургер на човек. Малките хапки могат бързо да се натрупат и да причинят повишаване на теглото, което може да доведе до цяла поредица от здравословни проблеми, като артрит, диабет и сърдечни заболявания. Вашето куче никога не трябва да консумира повече от 10% от дневния си калориен прием в лакомства или други човешки храни.

Насърчава нежелано поведение

Друг проблем с даването на храна от масата на кучета е, че то засилва и поведението на просене. И макар, че може да Ви се стори сладко, Вашите гости, които каните на вечеря може да не харесат висенето на Вашето куче около техните чинии. Вашето куче също така може да реши, че след като са го хранили от масата, е добре да хапне (или дори да се храни), докато седи на масата или на кухненския плот. Някои кучета дори могат да започнат да отказват да се хранят със собствената си храна, когато се наситят с човешка храна.

Здравословни начини за обгрижване на Вашето куче

Хъски наднича с нос над маса за пикник с поглед към разположената в средата храна.
Най-добрият начин да се грижите за кучето си е като му давате здравословни, висококачествени лакомства за кучета и ги предвидите в ежедневните им нужди от калории. Това не означава, че храните, с които се храните са напълно забранени за Вашето куче. Всъщност, много човешки храни са подходящи за умерен прием от кучета. Ето и някои насоки, когато давате човешка храна на кучето си:

 • Избягвайте преработени и готови храни. Дори ястията, които приготвяте сами, могат да съдържат съставки, които могат да навредят на Вашето куче, така че се придържайте към еднокомпонентни лакомства, като яйце без сол, лъжица натурално фъстъчено масло без сол, хапка плод или зеленчуци без сол.
 • Не забравяйте калориите. Преди да предложите тази храна, вземете предвид колко калорийността й е и нека това определи Вашето решение дали и какво количество да дадете на любимеца си. Вашият ветеринарен лекар би трябвало да Ви помогне с препоръчителните дневни калории, които Вашето куче трябва да приема, за да сте наясно за въздействието, което дори един остатък от масата би имал върху здравето на Вашето кутре.
 • Образовайте се. Научете кои храни са токсични за кучетата, за да сте сигурни, че няма да допуснете кучето си близо до тях.
 • Не го хранете от масата или чинията си. Вместо това, дайте на кучето си хапка здравословна човешка храна по същия начин, по който бихте му дали всяко друго кучешко лакомство - като награда за послушание или за това, че е добро куче. И избягвайте да му давате лакомство, когато го проси. Също така може да е добра идея да го поставите в обичайната купа за кучешка храна, така че кучето да разбере, че може да получава храна за ядене само в нормалната си купа.

Важността при избор на най-добрата кучешка храна

Кучетата не са добри в регулиране на количествата храна, която изяждат. Много кучета ще продължат да ядат докато не им стане лошо, затова е важно да наблюдавате храненето и калориите им. Храненето с пълноценна и балансирана храна за кучета, оптимална за техния етап на развитие, размер и ниво на активност, гарантира, че те получават необходимите хранителни вещества, от които се нуждаят, за да бъдат здрави. Въпреки тези огромни кучешки очи, храненето с точната кучешка храна в точните количества е повече от достатъчно, за да ги поддържа щастливи и енергични.

И така, могат ли кучетата да ядат храна от масата? Кучетата ще ядат и ще се наслаждават на редица храни, но само защото ще ги изядат, не означава, че са добри за тях. Като информиран стопанин на домашен любимец, Вие можете да помогнете на кучето си да бъде здраво, като ограничите позволените за него храни. Въпреки че може да е трудно да кажете "не" на тези големи, умоляващи очи, не забравяйте, че това е за негово добро. Здраво куче означава щастливо куче!

За автора

Джийн Мари Баухаус

Джийн Мари Баухаус

Джийн Мари Баухаус е стопанин на домашен любимец, поддържа блог за домашни любимци и пише романи. Тя е от Тулса, Оклахома, където обикновено пише под надзора на шепа космати сладурчета.

 

Проверено от д-р Хайн Майер, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Свързани статии

 • Куче Уринарни

  Често, когато едно обучено домашно куче започне да уринира из къщата, стопаните му вярват, че това е станало случайно. За съжаление, понякога това води до липса на доверие и обтяга отношенията дори и между най-привързаните стопани и тяхното любимо куче.
 • Алергии към храни и към фактори от околната среда при кучета

  Полезна информация за алергии към храни и към фактори от околната среда, които могат да засегнат кучетата, обичайни причинители, разпознаване на симптомите и съвети за справяне с проблема.
 • Chronic Kidney Disease in Dogs | Hill's Pet

  Learn about kidney conditions in dogs, what the signs are, and how the right dog food can help support your pet.

Свързани продукти

 • Често, когато едно обучено домашно куче започне да уринира из къщата, стопаните му вярват, че това е станало случайно. За съжаление, понякога това води до липса на доверие и обтяга отношенията дори и между най-привързаните стопани и тяхното любимо куче.
  Buy Now »
 • Полезна информация за алергии към храни и към фактори от околната среда, които могат да засегнат кучетата, обичайни причинители, разпознаване на симптомите и съвети за справяне с проблема.
  Buy Now »
 • Learn about kidney conditions in dogs, what the signs are, and how the right dog food can help support your pet.
  Buy Now »