Човешки храни, които са опасни за Вашето куче

Dog standing over metal food dish in the kitchenСчитаме кучетата за част от нашето семейство, но като ги храним със същата храна, която ние ядем, може да им навредим. Кучетата не са свикнали да ядат мазната, пикантна храна, която ние ядем, и при тях това може да предизвика диария и разстроен стомах. Важно е да се знае и да се избягват храните, които са отровни за кучетата.

Шоколад и кофеин

Добре известен е фактът, че шоколадът вреди на кучетата. За разлика от котешките си приятели, повечето кучета нямат бутон за “спиране”, когато става въпрос за намирането на храна. Количеството и видът на шоколада, който Вашето куче консумира, ще определи симптомите и нивото на токсичност, което ще се появят. Симптомите може да включват повръщане, диария, прекомерна жажда, стомашен дискомфорт, летаргия, мускулен тремор, аритмия, повишена телесна температура, гърчове и смърт. Колкото по-тъмен е шоколадът (например шоколад Бейкърс или какао на прах), толкова по-опасен е той за Вашето малко кученце. Те съдържат по-висока концентрация на кофеин и теобромин, като и двете причиняват токсикоза при кучета. Дръжте Вашето куче далеч и от напитки, съдържащи кофеин.

 

Грозде и стафиди

Докато гроздето и стафидите не са вредни за някои кучета, те се свързват с бъбречната недостатъчност при други. Просто казано, не си струва рискът да разберете! Повръщане, летаргия и диария са симптомите, които могат да се появят в рамките на 12 часа от поглъщането. Ако симптомите не се лекуват, могат да доведат до обезводняване, намален апетит и чести позиви за уриниране, последвани от по-редки такива. Ако кучето Ви е консумирало грозде или стафиди и тези симптоми се появят, заведете го веднага на лекар. Вашето куче може да развие хронично бъбречно заболяване или дори да умре от бъбречна недостатъчност в рамките на три до четири дни..

Алкохол и сурово хлебно тесто

Малките количества алкохол в напитките, сиропите и суровото хлебно тесто могат да са отровни за кучетата. Тези продукти съдържат етанол, а бирата съдържа и хмел, като и двата продукта могат да причинят алкохолна интоксикация. Симптомите на интоксикация включват повръщане, дезориентация, повишена телесна температура, безпокойство, прекомерно задъхване, мускулни тремори и гърчове. Кучетата, които проявяват симптоми на алкохолна интоксикация, трябва да бъдат наблюдавани от ветеринарен лекар, докато не се възстановят, тъй като това може да доведе до поражение на органите и дори до смърт. Маята в суровото хлебно тесто може също да причини разширяване на стомаха, което да доведе до увреждане на тъканите и затруднено дишане.

Ксилитол

Ксилитолът е изкуствен подсладител, който може да бъде открит в храни като дъвки и бонбони без захар и печени изделия. Може също да бъде открит в пастите за зъби, водата за уста, в дъвчащите витамини и в хапчетата за кашлица. Поглъщането му може да причини животозастрашаващ спад в нивото на кръвната захар на Вашето куче, както и увреждане на черния дроб. Симптомите включват повръщане, гърчове и загуба на координация, като те могат да се появят по всяко време от след няколко минути, до няколко часа след поглъщането. Според Горещата линия при отравяне на домашни любимци, едно куче, тежащо 4,5 килограма, трябва да е изяло само една дъвка без захар, за да достигне до потенциално токсична доза. Кучета, които са погълнали големи количества ксилитол, могат също да развият и чернодробна недостатъчност. Ако подозирате, че кучето Ви е погълнало нещо, което съдържа Ксилитол, важно е веднага да се свържете с Вашия ветеринарен лекар.

Лук и чесъ

Всичко в семейство Лукови–от чесъна до арпаджика и от пресния лук до дивия лук–е токсично за кучетата. Те съдържат съставки, които могат да причинят гастроентерит, анемия и сериозно увреждане на червените кръвни телца. Чесънът се счита за пет пъти по-силен от лука. Признаците на отравяне с лук или чесън често се появяват няколко дни след поглъщането, но включват летаргия, обща слабост и оцветяване на урината в оранжево до тъмно червено. Японските породи кучета, като Акита и Шиба Ину, са по-чувствителни към чесън и лук.

Други храни, опасни за кучетата

Млечните продукти могат да разстроят храносмилателната система на Вашето куче и да причинят както диария, така и хранителни алергии. Поглъщането само на няколко ядки макадамия може да причини обща слабост, парализа и липса на координация. Авокадото съдържа персин, който може да причини леко стомашно разстройство при кучета. Костите в пилешкото месо и рибата също могат да са опасни за Вашето куче. Могат да се сцепят и да се забият в гърлото, да счупят някой зъб или да пробият червата.

Ако не сте сигурни дали може да давате някоя храна на кучето си, винаги се консултирайте с Вашия ветеринарен лекар. Така или иначе общото правило е, че е най-добре да избягвате да давате на кучето си човешка храна. Въпреки че може да се окаже трудно да игнорирате очите на малкото Ви кученце, вперени във Вас по време на вечерята, даването на такава храна често води до покачване на теглото, както и до други по-сериозни проблеми. За да предпазите кучето си от неприятности, най-добре е да се придържате към храната, която е специално формулирана за него и ще задоволи хранителните му нужди.