Беззърнени храни за котки: Какво трябва да знаете

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Както никога досега, стопаните внимателно проверяват етикетите, търсейки храни, които „не съдържат нещо“ – например глутен, мазнини, захар. В днешно време стопаните не са невежи и знаят, че изборът им на храна за домашните любимци има значение за тяхното благосъстояние. Вие несъмнено искате четириногите Ви приятели да се хранят здравословно и да живеят дълго и щастливо!

Този интерес към съдържанието на храните за домашни любимци увеличи предлагането на беззърнени храни за котки през последните години. Но дали беззърнените храни са правилният избор за Вашата любима котка? Много стопани избират беззърнени храни, защото си мислят, че хранителната стойност на зърнените продукти е малка или никаква и че те всъщност предизвикват хранителни алергии при котките. Но дали тези схващания са верни? Тук ще намерите отговори на някои от най-честите въпроси за беззърнените храни за котки и ще разберете дали трябва да ги разглеждате като вариант за Вашата котка.

Какво представляват беззърнените храни за котки?

Както показва името, беззърнените храни за котки не съдържат зърнени продукти. Обичайните зърнени продукти в храните за котки са пшеницата, брашното от царевичен глутен и оризът.

Woman playing with cat

Повечето котки не се нуждаят от беззърнена диета. Но при някои се налага такава – например при тези, които са диагностицирани от ветеринарен лекар с алергия към зърнени продукти. Такива котки, диагностицирани с алергия към зърнени продукти, са истинско изключение. В проучване, публикувано в Veterinary Dermatology, царевицата е един от най-малко вероятните източници на хранителна алергия при котките. От 56-те котки с хранителни алергии в проведеното проучване, царевицата е била отговорна само за 4 случая на алергия. Докато 45 от котките са страдали от алергии, свързани с говеждо, млечни продукти и/или риба. Но как да разберете дали котката Ви има хранителна алергия? PetMD определя възможните симптоми на хранителната алергия като:

 • Сърбеж
 • Прекомерна грижа за козината
 • Прекомерна загуба на козина
 • Плешиви петна
 • Възпалена кожа
 • Рани и струпеи

За да се установи от какъв тип е алергията на котката, ветеринарният лекар може да направи елиминационен тест – златният стандарт за диагностициране на хранителна алергия. По този начин можете да определите причината за неразположението на котката. Ако имате каквито и да е съмнения за алергия, задължително трябва да се обърнете към ветеринарен лекар, който да установи евентуалното й наличие.

Two gray and white cats look up in anticipation.

Беззърнени означава ли безглутенови?

Над 3 милиона американци страдат от целиакия (глутенова ентеропатия) – болезнено състояние, което се овладява с безглутенова диета. Но добрата новина е, че няма научни данни това състояние да засяга и котките, твърди PetMD. Затова, по отношение на храните за котки е важно да сте наясно, че беззърнени не означава безглутенови. За да заместят зърнените продукти, беззърнените храни за котки често използват съставки като картофи, ябълки и грах, които съдържат глутен. Всъщност, въглехидратното съдържание на някои беззърнени храни за домашни любимци е подобно или дори по-високо от това в храните, съдържащи зърнени продукти. Тези въглехидрати осигуряват на котката ви пълноценно и балансирано хранене – ключът към доброто здраве.

Могат ли котките да смилат зърнени продукти?

Разпространена е и заблудата, че беззърнените храни за котки са богати на протеин. Протеинът е особено важен за котките, защото – за разлика от много други животни – протеинът е основният енергиен източник за тях. Това, което много хора не осъзнават – цели 57% от стопаните на котки, според проучване на PetMD – е, че макар животинският протеин да е необходим на котките, техният организъм също така успешно смила и усвоява хранителни вещества от висококачествени растителни съставки.

Всъщност, една храна, в която месото е единственият протеинов източник, може да е с по-високо фосфорно съдържание. Независимо че фосфорът е основно хранително вещество, високото му съдържание в храните се свързва с прогресирането на установени бъбречни заболявания при кучета и котки. Зеленчуците и зърнените продукти имат ниско съдържание на фосфор и същевременно съдържат много от аминокиселините, необходими на котките, като по този начин се явяват и източник на протеин, от който котката се нуждае, за да бъде здрава.

Как да изберете подходящата беззърнена храна за котката си

Как да разберете дали храната на домашния Ви любимец е висококачествена? Един от начините да разберете дали производителят спазва високи хранителни стандарти е да проверите дали неговите храни отговарят на изискванята, установени от Асоциацията на американските органи за хранителен контрол (Association of American Feed Control Officials – AAFCO), която определя стандартите в храните за домашни любимци в САЩ. За да може една храна за домашни любимци да бъде обявена като „пълноценна и балансирана“, тя трябва да покрива хранителните стандарти на AAFCO. Всички храни на Hill's® покриват или надвишават тези критерии.

Hill's предлага няколко вида беззърнени храни, от които да избирате, като всички те осигуряват прецизен баланс на хранителните вещества, от които Вашата котка се нуждае, за да бъде здрава. Пиле или риба е първата съставка във всяка от беззърнените храни в сериите храни за котки Science Diet® и се предлагат във вариант мокра и суха храна.

Най-важното, което трябва да имате предвид, когато избирате беззърнена храна за котки, е, че различните котки, също като хората, имат различни хранителни потребности. Това означава, че не съществува един вид храна, който да е идеален за всички котки, и затова Hill's предлага широка гама храни, за да покрие всички възможни хранителни нужди.

Съставките в серията беззърнени храни на Hill's се грижат за здрава имунна система и добро зрение, като същевременно осигуряват хранителните вещества, необходими за здрава кожа и блестяща козина. Пребиотиците, от своя страна, подпомагат храносмилането и усвояването на хранителни вещества. Както всички храни на Hill's, беззърнените храни за котки са разработени от екип от ветеринарни лекари, експерти по хранене с докторска степен и учени по храните. Тяхната задача е да създават продукти, които ще помогнат на домашните ви любимци да живеят дълъг, здравословен и пълноценен живот.

Проучете различните варианти и изберете храна, която е висококачествена и отговаря на всички хранителни стандарти, от които котката Ви се нуждае (и която наистина ще иска да яде!). Усилията Ви ще се отразят благотворно на здравето й сега и в бъдеще.

Биография на автора

Kara Murphy

Кара Мърфи

Кара Мърфи е автор на свободна практика от Ери, Пенсилвания. Тя има котка на име Олив, но за щастие няма проблем с космените топки.

Свързани статии

 • Котката ми е с капризна | Hill's Pet

  154502253 Ако Вашата котка е капризна по отношение на храната, не се притеснявайте, защото котките имат репутация на изключително претенциозни животни, когато става въпрос за храна.
 • Какво да търсите на етикета на една храна за котки

  154502253 Дали защото току-що сте донесли ново котенце в дома си, или пък защото Вашата капризна котка изисква преразглеждане на храната за вечеря, важно е да знаете как да дешифрирате етикетите на храните за домашни любимци. Ако една храна е без зърнени продукти, значи ли това, че тя има и по-малко въглехидрати? Какво означава Гарантиран Анализ?
 • Колко е важно Вашата котка да пие вода

  154502253 Колко е важно Вашата котка да пие вода
 • Храни, които са опасни или отровни за котки

  Когато става въпрос за Вашата котка, искате да сте сигурни, че й осигурявате най-добрия вид котешка храна, подходяща за нейните хранителни нужди.