Обезопасяване на дома за малкото кученце

Решили сте да си вземете кученце, обаче е важно да балансирате въодушевлението си с план за обезопасяване на дома за него. Тези съвети ще ви помогнат да се подготвите за пристигането му:

Young boy with spotted brown spotted Dachshund playing on the floor.

Погледнете през очите на кучето

Преди да доведете вкъщи новия си най-добър приятел, се погрижете домът Ви да бъде обезопасен за него. За радост на тези, които някога са се подготвяли за бебе, процесът е подобен и за кученца. Огледайте се за потенциални опасности за любопитните животни. Чудите се какво да търсите? Проверете дома си за необезопасени кабели и жици. Кученцата обичат да дъвчат нещо и за съжаление такива кабели са много изкушаващи. Фиксирайте със скоч или по-друг начин кабелите, които няма как да преместите, или ги скрийте на недостъпни за кучето места.

Има ли деца в къщата? Включете ги в играта за обезопасяване на дома за кученцето. Застанете на „четири крака“ и си представете, че сте куче. Не отхвърляйте с насмешка тази техника – така по-бързо ще откриете играчките, предметите или дори боклуците, които кучето може да погълне по невнимание (или умишлено). Ако част от дома Ви е невъзможн да бъде обезопасена и подредена, например стаята за игра на децата, дръжте кучето настрана, като затваряте вратата или като монтирате детска преграда. Слагането на прегради пред стълбите е добър начин да предпазите кучето от падане, особено ако то е от дребна или миниатюрна порода.

Това не са играчки за гризане 

За кучето е лесно да сбърка предметите из къщата с личните си играчки. Изключвайте всички малки електроуреди, след като приключите работа с тях. Например, не оставяйте сешоара включен и с висящ кабел до мивката в банята. Ако кучето го дръпне, той може да падне върху него, а ако сдъвче кабела, може да го удари ток. Имайте предвид, че кабели, които са прегризани от кучето, представляват опасност за дома Ви. Повредените кабели може да дадат искра и да стане пожар.

Кабелите не са единствените предмети, които кучето Ви ще иска да подъвче. Всъщност, кучетата обичат да дъвчат обувки, когато им никнат зъби, а вие вероятно имате много чифтове, струпани до вратата или на открити рафтове. Дали са с високи токчета, сандали, гуменки или ботуши – кучетата не правят разлика, когато търсят нещо да си поиграят или да почешат растящите си зъбки. Ако кучето докопа обувките Ви, може много лесно да ги съсипе. И по-важното, може да глътне части от тях и да се задави или това да предизвика храносмилателни проблеми. Дръжте обувките затворени в стая или шкаф, до които кучето няма достъп. Най-добре е от ранна възраст да го научите кое е за игра и кое не, за да си спестите финансовите главоболия от смяната на обувки, килими, дрехи, детски играчки и т.н.

Мокри и горещи точки

Дори да сте подредили и обезопасили дома си, пак има много неща, които могат да бъдат опасни за кученцето. Някои части от дома изискват цялостно обезопасяване. Имате ли басейн в двора? Оградете го така, че кучето да не може да скочи в него. Въпреки, че някои кучета са добри плувци, малките кученца може да се удавят в басейна, ако ги оставите без надзор.

Достъпът до всички горещи точки трябва да бъде забранен за кученцето – камина, електрическа печка или печка на дърва. Обезопасете периметъра на топлинните източници и обучавайте кучето да стои настрана от тях.

Почистващи препарати и лекарства

Домашните растения украсяват дома Ви, но някои са изключително отровни за кучетата. Разберете кои растения са отровни, например имел, хризантеми и лилии, и ги махнете от дома си или ги сложете на недостъпно за кучето място. Много от почистващите препарати и подобни продукти също могат да бъдат опасни, ако бъдат погълнати. Дръжте кучето настрана от запалимите вещества в гаража си като масло, почистващи препарати за автомобили, каменна сол и антифриз.

Кучетата също така могат да попаднат на лекарства или витамини и да ги помислят за лакомства. Приберете ги на сигурно място, във висок шкаф, където нито децата, нито кучетата могат да ги достигнат. Същото се отнася за препаратите за пране или за миялната машина – съхранявайте ги в заключен шкаф (кучетата могат да отварят шкафове!).

Поддържайте пода чист

Внимавайте какво попада на пода, след като вече имате куче. Да, Вие и семейството Ви вече почистихте пода, за да направите оборка преди пристигането на кучето в дома Ви. Но трябва да продължите да го правите регулярно и след пристигането му. Почиствайте веднага всичко, което пада на пода при готвене; храни като шоколада например носят всеизвестен риск за кучетата. Вашият нетърпелив приятел може лесно да се задави с нещо дребно или да изяде нещо вредно за него като конец за зъби или гумено ластиче например. Редовно почиствайте пода с прахосмукачка или с метла, за да избегнете тези страховити проблеми.

Пазете вещите си

Освен за безопасността на кучето си, е препоръчително да се погрижите и за собствените си вещи. Никой не иска да види надъвкан диван, одраскана врата или счупен предмет със сантиментална стойност, когато се прибере. Първата стъпка е превенцията. Всичко, което не искате да бъде съсипано или счупено, трябва да бъде временно преместено. Покривайте дивана, за да го предпазите от лекьосване, в случай на инциденти, и пръскайте откритите дървени части с горчиви спрейове срещу гризане. Ако имате голяма стъклена ваза на пода, например, трябва да й намерите ново, сигурно място, докато кучето Ви се опитоми достатъчно, за да я заобикаля. Приберете всички ценни семейни вещи, които кучето би могло да напишка, да сдъвче или да счупи за един миг.

PОчаквайте белиf

Дори при най-доброто обезопасяване и обучение, Вашият косматко най-вероятно ще намери начин да се забърка в неприятности. Бъдете търпеливи с него – кученцето първо трябва да научи правилата, за да може да реагира адекватно на Вашите реакции, когато ги нарушава. То не знае, че старите Ви пантофи не са за дъвчене, докато не му го обясните. Може също да си мисли, че кофата за боклук е една огромна купа, пълна с вкусотии. Но не се плашете от всичко това – повечето ситуации могат да се решават в движение. Прилагайте техники за обучение на кучета, така че кучето Ви да се научи с какво може и с какво не може да си играе.

Обезопасяването на дома не отнема много време и кучето Ви ще е благодарно да живее в безопасна среда. Докато расте, ще се учи какво му е позволено в къщата и вие все по-рядко ще трябва да му напомняте. А дотогава пазете кученцето си от всички възможни опасности.

Биография на автора

Ерин Олила

Ерин Олила вярва в силата на думите и в това, че едно послание може да информира – и дори да трансформира – аудиторията, за която е предназначено. Нейни материали могат да бъдат намерени в Интернет пространството и в печатни издания, и включват интервюта, статии за различни медии и блогове и нехудожествена литература. Ерин е експерт по SEO оптимизация (оптимизация за търсачки) и социални мрежи. Тя е магистър по изящни изкуства със специалност „Творческо писане“ от Университета на Феърфийлд. Свържете се с нея в Twitter @ReinventingErin или научете повече за нея на адрес http://erinollila.com.