Гастроентерит при кучетата: Какво трябва да знаете

$authorText
минути

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Ако кучето ви има позиви за повръщане, диария или комбинация и от двете, вашият клет космат приятел просто може да има гастроентерит. Гастроентеритът е относително обичайно състояние при кучетата, изразяващо се във възпаление на стомаха и червата, което води до повръщане, диария или и двете. Въпреки, че е често срещан, гастроентеритът може да бъде обезсърчаващ, плашещ, и в зависимост от причината и нейното въздействие върху всяко отделно куче - дори едно трудно предизвикателство.

Видове гастроентерит при кучетата

Гастроентеритът се разделя на два подвида - остър и хроничен. Острият гастроентерит се проявява внезапно. Хроничният гастроентерит се проявява в продължение на седмици, месеци или дори години. Острият гастроентерит отшумява сам, но в някои случаи ще се влоши прогресивно докато не се осигури лечение от ветеринар.

Стафордширски териер, обвит в одеяло.

Видове гастроентерит при кучетата

За гастроентеритът при кучетата съществуват множество потенциални причини. В списъка с възможните причини попадат:

 • Поемане на развалени или сурови храни, или нехранителни вещества
 • Вируси (парвовирус, гана и др.)
 • Чревни паразити
 • Промени в чревната флора/микробиома
 • Хранителна алергия или чувствителност
 • Стомашно-чревни (GI) заболявания (язви)
 • Стомашно-чревен рак
 • Чужди тела
 • Чревна непроходимост
 • Генетично заболяване или предразположение

За съжаление е трудно да се определи точната причина за състоянието. Това обаче не означава, че Вашето куче не може да бъде излекувано. Всъщност, повечето случаи, предписанията от ветеринарен лекар ще помогнат.

Признаци за гастроентерит при кучета

Гастроентеритът при кучетата обикновено започва с меки изпражнения, които постепенно стават все по-течни. На по-късен етап можете да забележите слуз в изпражненията, напрегнатост на кучето Ви при предизвикване на движение на червата и/или дефекация у дома. Също така можете да наблюдавате диария, придружена с повръщане. По-рядко може да се прояви само като повръщане, въпреки че ако състоянието е ограничено само до стомаха, ветеринарните лекари могат да го определят като гастрит.

Някои от най-честно срещаните признаци са:

 • Внезапни и/или чести движения на червата
 • Катранено черни изпражнения
 • Голямо количество воднисти изпражнения
 • Кръв в изпражненията
 • Летаргия
 • Безпокойство
 • Абдоминална болка
 • Гадене (слюноотделяне, често преглъщане)
 • Повръщане

Кога трябва да заведете кучето си на ветеринарен лекар

Чернобяло куче, обвито в зелен пуловер, лежи върху килим.
Много кучета с гастроентерит изглеждат учудващо нормално. Те могат да не проявяват признаци, различни от промяна на качеството, количеството, честотата или мястото на изпражненията си.

Ако смятате, че кучето Ви има гастроентерит, Синият кръст препоръчва да го заведете незабавно на ветеринарен лекар. Тъй като е трудно да се разбере дали състоянието на кучето ще се влоши, е важно да се получи професионален съвет, особено що се отнася до кутрета, застаряващи (гериартрични) кучета или кучета от малки породи с висок риск от дехидратация. Грижата на ветеринарен лекар е абсолютно необходима в случай, че кучето Ви проявява признаци като повръщане, гадене, кръв, болка или летаргия.

Как се контролира гастроентеритът при кучетата

Свързването с ветеринарен лекар би трябвало да е първата стъпка, ако имате подозрения, свързани със здравето на храносмилателната система на Вашето куче. Той може да Ви даде най-добрите препоръки за Вашето куче и да Ви каже дали домашният Ви любимец трябва да бъде прегледан незабавно. Ветеринарният лекар вероятно трябва да назначи изследвания, подобни на фекален и кръвен тест, или да се извърши рентгенография, за да се определи причината за симптомите Вашето куче. Допълнително към лекарствата или леченията на гастроентерита, ветеринарният лекар може да препоръча подкрепящи грижи и мерки като:

 • Хранене с диетична храна, която е с висока степен на смилаемост и е лесноусвоима от стомашно-чревния тракт
 • Добавка от електролити към водата за пиене за повишената хидратация
 • Облекчаване на физическото натоварване за няколко дни

Ролята на храненето при гастроентерит

Ролята, която играе храненето при гастроентерита не е преувеличена, особено при условие, че неподходящият избор на режим на хранене е в основата на много проблеми. Трябва да храните кучето си редовно, на малки порции, съдържащи храна, която не разстройва стомаха му. Старайте се да не променяте храната твърде бързо или да добавяте нови съставки внезапно или в големи количества.

Ветеринарният Ви лекар обичайно ще препоръча храна с ниско съдържание на мазнини с пребиотични фибри за лечение (и предотвратяване) на повечето случаи на гастроентерит. Ако кучето Ви има алергия или непоносимост към храна, ветеринарният лекар може да предпише хидролизиран протеин или нова протеинова диета.

Гастроентеритът е болка за всеки, какво остава за Вашето кутре. За щастие назначеното от ветеринарния лекар лечение може да е успешно при подобен вид състояние.

За автора

Д-р Пати Хули

Д-р Пати Хули е завършила с отличие както колежа Уелсли, така и Факултета по ветеринарен лекарна медицина на Университета на Пенсилвания. Тя има магистърска степен по бизнес администрация от The Wharton School of Business като част от престижната дуална програма VMD/MBA. По настоящем е горд собственик на ветеринарен лекарна клиника Sunset Animal в Маями, Флорида. Но това не е всичко. Д-р Хули е ненаситен читател, страстен плетач, последовател на горещата йога, музикален фен, борбен бегач и неуморен любител на храната. Тя живее в южен Маями с три кучета, безброй котки, две спасени кози и шумен рояк кокошки.

Можете да я следвате и четете на DrPattyKhuly.com и SunsetVets.com.

 

Проверено от д-р Хайн Майер, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA и д-р Беки Мулис DVM, DACVIM (Хранене)

Свързани статии

 • Куче Уринарни

  Често, когато едно обучено домашно куче започне да уринира из къщата, стопаните му вярват, че това е станало случайно. За съжаление, понякога това води до липса на доверие и обтяга отношенията дори и между най-привързаните стопани и тяхното любимо куче.
 • Алергии към храни и към фактори от околната среда при кучета

  Полезна информация за алергии към храни и към фактори от околната среда, които могат да засегнат кучетата, обичайни причинители, разпознаване на симптомите и съвети за справяне с проблема.
 • Chronic Kidney Disease in Dogs | Hill's Pet

  Learn about kidney conditions in dogs, what the signs are, and how the right dog food can help support your pet.

Свързани продукти

 • Често, когато едно обучено домашно куче започне да уринира из къщата, стопаните му вярват, че това е станало случайно. За съжаление, понякога това води до липса на доверие и обтяга отношенията дори и между най-привързаните стопани и тяхното любимо куче.
  Купи онлайн сега »
 • Полезна информация за алергии към храни и към фактори от околната среда, които могат да засегнат кучетата, обичайни причинители, разпознаване на симптомите и съвети за справяне с проблема.
  Купи онлайн сега »
 • Learn about kidney conditions in dogs, what the signs are, and how the right dog food can help support your pet.
  Купи онлайн сега »