Опасен ли е шоколадът за котките?

Публикувано от
минути: Време за четене

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Въпреки че е обичайно да се чуват истории за кучета, които се разболяват от консумацията на шоколад, то той може да представлява сериозен риск и за здравето на котките, дори да бъде фатален, ако количеството е твърде голямо.

Защото шоколадът е опасен за котките?

Захарта, мазнините и ксилитолът (заместител на захарта) не са добри за котките. Но шоколадът съдържа и две съставки, които представляват по-голяма заплаха за здравето на Вашата котка: кофеин и теобромин, растителен алкалоид, който нормално се среща в какаото. Теоброминът, по-специално, е доказан токсин за повечето животни, включително котки, както се отбелязва от Merck MSD Veterinary Manual.

Латинското наименование на какаовото растение е Theobroma cacao, което означава „храна за боговете“. Вярно е, че печените зърна правят вкусно едно лакомство, но това, което прави шоколадът толкова възхитителен за хората, е точно това, което го прави толкова опасен за котките.

Защо тези съставки са толкова опасни за котките?

Шоколад с натрошени парчета.

Двата основни виновника са кофеинът и теоброминът, които представляват стимуланти. Кофеинът, който освен в шоколада, се съдържа в много храни и напитки, става токсичен, когато се абсорбира в тялото на Вашата котка. Дружеството за защита на котките обяснява, че теоброминът действа като стимулант за увеличаване на сърдечната честота на Вашата котка и като диуретик за увеличаване на загубата на телесни течности, като и двете могат да се окажат фатални за Вашия космат приятел.

Какво количество шоколад е твърде много?

Всяко количество шоколад е твърде много за Вашата котка. Дружеството за защита на котките (Cats Protection) пояснява, че котките не могат да обработват теобромин толкова бързо, така че той да остане в тялото по-дълго, както това се случва при нас. Това означава, че дори няколко грама шоколад могат да причинят сериозна вреда.

Всички видове шоколад са опасни за Вашето пухкаво приятелче. Шоколадът за готвене е най-токсичен, поради високото съдържание на теобромин, но и сухото какао на прах, тъмният, полусладкият и млечният шоколад също са опасни. Дори белият шоколад, с ниско съдържание на какао, трябва да бъде избягван.

Помощ — Котката ми изяде шоколада! За какви симптоми трябва да следя?

Токсичността на шоколада при котките може да варира от слаба до тежка. Някои от основните признаци и симптоми, за които да следите:

 • Повръщане
 • Диария
 • Гадене
 • Ускорен пулс
 • Прекомерна жажда
 • Прекомерно уриниране
 • Хиперактивност
 • Безпокойство
 • Повишена температура на тялото
 • Ускорено дишане или задъхване
 • Мускулни потръпвания и потрепвания
 • Ниско кръвно налягане
 • Припадъци
 • Кома

Както бихте направили при всеки спешен медицински случай, незабавно заведете котката си за преглед от ветеринарен лекар, за да бъде определена степента на отравяне и да се назначи лечение. След лечението, продължете да наблюдавате котката си за някакви други последици от болестта.

Какво се случва след това?

Котката Ви се настройва спрямо Вашите емоции, така че бъдете възможно най-спокойни. Осигурете й тихо място и я дръжте на хладно и спокойно място, за да предотвратите ескалация на симптомите на отравяне с шоколад.

След като пристигнете във ветеринарната клиника, ветеринарният лекар ще прегледа котката Ви и ще прецени количеството и вида шоколад, който котката Ви е изяла. Ветеринарният лекар, вероятно, ще иска да предизвика повръщане, за да предотврати абсорбирането на токсините от котката Ви, и ще осигури течности и допълнителни грижи в зависимост от консумираното количество шоколад и страничните ефекти, които котката Ви изпитва.

Как мога да предотвратя това?

Поглъщането на шоколад е 100% предотвратимо, като съхранявата шоколада извън обсега на лапите. Котките са любопитни, непредсказуеми същества и обичат да се ровят из кухнята, така че приберете целия шоколад в добре затворен съд. Не само шоколадовите блокчета могат да предизвикат неразположение, така че помислете за всички неща, които съдържат шоколад, включително сухи пасти, понички, бисквити и сладкиши. Това е особено важно около празници, по време на които у дома присъстват повече шоколадови десерти, като Великден, Коледа и Хелоуин. Ако организирате парти, поставете сладкишите, десертите и лакомствата на места, които котката Ви трудно ще достигне, и ги съхранявайте на сигурно място веднага след партито. Ако гост попита дали котката Ви „може да яде шоколад“, вече сте готови да отговорите с категорично не.

Стопаните на домашни любимци обичат да се грижат за косматите си приятели, и Вие също можете да го направите безопасно като се придържате към безопасни котешки лакомства, създадени, за да правят котката Ви щастлива и здрава. Затова ще трябва да оставите целия шоколад за себе си!

За автора

Кристин О'Брайън

Кристин О'Брайън

Кристин О'Брайън е писател, майка, от дълго време стопанка на котки, чийто дом се контролира от две руски сини котки. Статиите ѝ се появяват в Care.com, What to Expect и Fit Pregnancy, където тя пише за домашните любимци, бременността и семейния живот. Открийте я и я последвайте в Instagram и Twitter @brovelliobrien

 

Проверено от д-р Хайн Майер, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Свързани статии

Свързани продукти

 • Заболяване на долния уринарен тракт при котките (FLUTD) е общ термин и включва, например, камъни в бъбреците и други причини за раздразнение на пикочния мехур.
  Buy Now »
 • Learn about kidney conditions in cats, what the signs are, and how the right cat food can help support your pet.
  Buy Now »