Как да разбирате и да се грижите за Вашето миниатюрно куче от дребна порода

Published by
минути: Време за четене

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Да погледнеш света през очите на едно малко куче

Първо се опитайте да слезете на нивото на Вашето куче, но буквално, и да се огледате наоколо. Това е средата на Вашето куче, затова е важно да видите нещата от неговата гледна точка и да се запитате няколко ключови въпроса: Изглеждат ли нещата малко по-плашещо погледнато от долу? Извисява ли се диванът високо над главата? Изглежда ли километричен хлъзгавият кухненски под?Когато хората и покъщнината стърчат над теб, нещата могат да изглеждат малко по-заплашителни. Представете си прахосмукачка, която е по-голяма от Вас, за да придобиете представа, как вероятно се чувства Вашето куче!

 • Колко далеч от основните зони за почивка или игра са основни принадлежности като купичката за вода? Къс спринт или маратонско бягане?
 • Ако позволявате на кучето си да се качва по мебелите, колко високо трябва да скочи? Ще се възползва ли Вашето куче от стъпало, което води към дивана или леглото?

Кучета от дребни породи: Всички форми и размери

Малките и миниатюрни породи кучета и той породи кучета са триумф за широкото разнообразие на мини породи куче. Някои са стегнати и енергични, като представителите на „Джак Ръсел териер“, „Френски булдог“ или „Западнохайландски бялтериер“.Други като „Италианска хрътка“, „Пражки мишеловец“ и „Чихуахуа“ могат да бъдат доста чувствителни и деликатни, естествено изискващи нежно отношение и внимателна грижа. Съществуват няколко породи, които имат съществено различни характеристики, като дакелът с традиционно дълъг гръбнак, кръглоглавия японски чин или китайското голо качулато куче.

Каквато и порода да са Вашите кучета, важно е да вземете предвид техните нужди когато обмисляте неща като размера и формата на тяхното легло, размера и разположението на съдовете за хранене и вода, тип повод, нашийник и/или нагръдник, изисквания за температура и много повече.

Синдромът на малкото куче

Да си малко куче в голям свят може да бъде предизвикателство. Все пак малките кучета много често се измъкват при лошо или опасно поведение, което никога не би било толерирано при техните по-едри събратя (известно като „синдромът на малкото куче“). Тези малки наполеоновци често използват поведението си в началото като вид защитен механизъм, но той бързо може да се превърне в навик, ако не се коригира достатъчно рано. Собствениците не трябва да забравят, че тегленето на повода, бягането при повикване, ръмженето или хапането са все примери за лошо поведение, независимо дали са на мъничко чихуахуа или на огромен ротвайлер. И в двата случая, правилната социализация и обучение могат да направят чудеса.Ученето и практикуването на подходящо поведение в многообразието от ситуации от ранна възраст ще помогне на куче от всякакъв размер да се почувства спокойно и отпуснато, както и ще предотврати нежелано или дори опасно поведение. Обърнете се за помощ към признат треньор, който познава характеристиките на породата на Вашето куче или потърсете треньор по обучение в подчинение. Допълнително могат да се намерят много книги, които да Ви помогнат да разтълкувате и коригирате поведението на Вашето куче. Ако имате нужда от препоръка или допълнителна подкрепа, не се колебайте да се свържете с Вашия ветеринарен лекар.

Изисквания за храна: По-малко означава повече

Дребните породи имат различна нужда от калории за разлика от едрите кучета. Тъй като имат по-голяма обща повърхност на килограм тегло за разлика от едрите кучета, те обичайно изразходват повече енергия за нормалното функциониране на тялото, като поддържане на топлина. Също така изразходват повече енергия, дори само за да обикалят наоколо. Разходката до края на улицата може да изисква 100 стъпки на лабрадора на Вашия съсед, докато Вашето лхаса апсо може да се нуждае от 400 стъпки, за да измине същата дистанция.

Малките кучета може ежедневно да се нуждаят от повече калории на килограм тегло, отколкото едрите кучета, но те все още трябва да бъдат предпазвани от трупането на излишни килограми. Прекалената пълнота е също толкова опасна за дребните кучета, колкото и за едрите.

Специални съображение за подрастващи кучета

Тези мъничета се нуждаят от повече калории на килограм телесно тегло. И тъй като не могат да складират енергийни запаси по начина, по който го правят кученцата от по-едрите породи, те имат нужда от по-чести калорийно наситени хранения.Кутретата от най-дребните породи трябва да бъдат хранени на малки порции, но по-често през деня, за да се компенсира малката вместимост на стомаха им и ненаситната им нужда от енергия. Четете етикетите на храната за домашни любимци относно оптималните количества за прием и се обърнете към ветеринарен лекар за съвет, който да съобрази и индивидуалните нужди на Вашите малки кученца.Както и при всяка друга порода, малките кутрета трябва да бъдат защитавани, но не и третирани като бебета. Въпреки че се иска силно сърце, за да устоите на просенето от масата от едно пухкаво, малко кутре от породата „Кавалер Кинг Чарлз шпаньол“ с големи кафяви очи и да кажете „Не!“, то трябва да го направите. Ранното обучение на кучетата от дребните породи поставя основата за едно по-спокойно, сигурно и по-добре възпитано куче-компаньон в бъдеще.

И заживели дълго и щастливо

Дребните кучета често живеят по-дълго от техните по-едри събратя. Малтийски бишон, чихуахуа, йоркширски териер и миниатюрен дакел са известни с това , че живеят над 12 години. Средната продължителност на живот на представителите на „Миниатюрен пудел“ и „Бордър териер“ е близо 14 години, но много от тях са известни с достигане на 20-годишна възраст, която със сигурност е достолепна!Все пак продължителността им на живот зависи от много специфични променливи и фактори, като грижа за здравето, храненето и средата. С толкова дълга продължителност на живота, често съчетана с градски живот, дребните кучета се нуждаят от допълнителна защита за поддържане на добро здравословно състояние в златните им години. Наред с редовните посещения при ветеринарен лекар, малките кучета могат истински да се възползват и от допълнителни антиоксиданти, за да подпомогнат телата си в борбата с въздействията на остаряването и градския живот.

Хранене с правилната храна

Малките кучета могат също така да се възползват от храните с по-малък размер парчета, които улесняват повдигането и сдъвкването им.

Търсете хранително пълноценна храна с антиоксиданти, омега 3 и 6 мастни киселини и разбира се, съблазнителен вкус, за да дадете на вашия космат приятел всичко, от което се нуждае за един щастлив и здравословен живот. Широк асортимент от храни от сериите Science Plan и Prescription Diet са налични за осигуряване на оптимално хранене на малките кучета от всички породи и етапи на живота.

Свързани статии

 • Куче Уринарни

  Често, когато едно обучено домашно куче започне да уринира из къщата, стопаните му вярват, че това е станало случайно. За съжаление, понякога това води до липса на доверие и обтяга отношенията дори и между най-привързаните стопани и тяхното любимо куче.
 • Алергии към храни и към фактори от околната среда при кучета

  Полезна информация за алергии към храни и към фактори от околната среда, които могат да засегнат кучетата, обичайни причинители, разпознаване на симптомите и съвети за справяне с проблема.
 • Chronic Kidney Disease in Dogs | Hill's Pet

  Learn about kidney conditions in dogs, what the signs are, and how the right dog food can help support your pet.

Свързани продукти

 • Често, когато едно обучено домашно куче започне да уринира из къщата, стопаните му вярват, че това е станало случайно. За съжаление, понякога това води до липса на доверие и обтяга отношенията дори и между най-привързаните стопани и тяхното любимо куче.
  Buy Now »
 • Полезна информация за алергии към храни и към фактори от околната среда, които могат да засегнат кучетата, обичайни причинители, разпознаване на симптомите и съвети за справяне с проблема.
  Buy Now »
 • Learn about kidney conditions in dogs, what the signs are, and how the right dog food can help support your pet.
  Buy Now »