Когато дъвченето стане разрушително

Published by
четиво за Време за прочитане на материала

Кучето използва устата си общо взето по същия начин, както ние ръцете си – като инструмент за изследване на света. Това означава, че те изследват всичко, което им е интересно, като го дъвчат и гризат. За жалост, при някои кучета дъвченето става разрушително и се превръща в проблем.

Защо кучетата дъвчат?

Повечето кученца дъвчат, докато им никнат зъби. С възрастта може да започнат да дъвчат нещата, с които си играят, от скука или от инстинкт за дъвчене. Дъвченето може да е симптом на тревожност от раздялата, ако кучето се намира в непозната обстановка. За да прекратите това поведение, трябва да установите какво го предизвиква.

Ако кучето дъвче най-различни предмети из къщата, без значение дали Вие сте там, или не, вероятно го прави от скука. Кучето, вероятно, се нуждае от повече игри, упражнения и физическа активност, за да изразходва излишната енергия. Ако осигурите подходящи играчки за дъвкане, също ще помогнете на кучето да преодолее деструктивния навик да дъвче всичко възможно.

Израстване на зъбите

Дъвченето по време на растежа на зъбите е нещо, което просто трябва да изчакате да премине. При всяка възможност трябва да пренасочвате вниманието на кучето към дъвчене на подходящи предмети. Опитайте да замразите лакомства във формички или подръжте някои от играчките на кучето във фризера, преди да му ги дадете. Така не само ще му дадете подходяща играчка, но и тя ще действа успокояващо на зъбите му.

При някои кучета дъвченето е резултат от тревожност от раздяла. Те може да дъвчат или драскат в опит да избягат от мястото, където са оставени. Също така, може да дъвчат неподходящи предмети като нервна реакция срещу Вашето отсъствие. Това, вероятно, е най-трудно преодолимият тип дъвчене, защото се случва поради Вашето отсъствие и трябва да се третира самата тревожност. Експертите по поведение на кучета използват техники за социализация, намаляване на чувствителността и контра-кондициониране, за да лекуват тревожността от раздялата.

Точният момент

Единственият възможен момент да научите кучето да не дъвче е, когато го хванете на "местопрестъплението". Ако намерите сдъвкана обувка един час след провинението, кучето няма да може да асоциира наказанието с дъвченето. Кучето може да изглежда „виновно“, когато размахвате обувката пред очите му, но това не е нищо друго освен покорно поведение. Когато хванете кучето да дъвче, спрете го с вербална команда или силен шум. Когато спре, му дайте дъвчаща играчка. Щом започне да я дъвче, го похвалете.

В повечето случаи трябва да пренасочвате кучето към дъвчене на подходящи предмети. Първата стъпка е да подберете подходящи дъвчащи играчки. Никога не му давайте неща, които приличат на тези, които не бихте искали да дъвче. Ако му дадете стари обувки или дрехи, то няма да може да направи разликата между тях и тези, които не са за дъвчене.

Съществуват продукти, които могат да се използват върху предметите в дома, за да не бъдат сдъвкани от кучето. Тези продукти имат вкус и мирис, неприятен за кучета, но не пречат на хората.

Както винаги, се консултирайте с ветеринарен лекар. Той ще Ви даде полезни съвети и идеи.

Свързани статии

Свързани продукти

  • В следващите минути трябва да получите имейл, съдържащ връзка за нулиране на паролата ви.
  • Забравихте паролата си?
  • Забравихте паролата си?
  • Тук ще намерите отговори на най-честите потребителски въпроси за храните на Hill's™. Ако не откриете това, което търсите, не се колебайте да се свържете с нас за отговор.