Когато дъвченето стане разрушително

Published by
Време за прочитане на материала минути

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Кучето използва устата си общо взето по същия начин, както ние ръцете си – като инструмент за изследване на света. Това означава, че те изследват всичко, което им е интересно, като го дъвчат и гризат. За жалост, при някои кучета дъвченето става разрушително и се превръща в проблем.

Защо кучетата дъвчат?

Повечето кученца дъвчат, докато им никнат зъби. С възрастта може да започнат да дъвчат нещата, с които си играят, от скука или от инстинкт за дъвчене. Дъвченето може да е симптом на тревожност от раздялата, ако кучето се намира в непозната обстановка. За да прекратите това поведение, трябва да установите какво го предизвиква.

Ако кучето дъвче най-различни предмети из къщата, без значение дали Вие сте там, или не, вероятно го прави от скука. Кучето, вероятно, се нуждае от повече игри, упражнения и физическа активност, за да изразходва излишната енергия. Ако осигурите подходящи играчки за дъвкане, също ще помогнете на кучето да преодолее деструктивния навик да дъвче всичко възможно.

Израстване на зъбите

Дъвченето по време на растежа на зъбите е нещо, което просто трябва да изчакате да премине. При всяка възможност трябва да пренасочвате вниманието на кучето към дъвчене на подходящи предмети. Опитайте да замразите лакомства във формички или подръжте някои от играчките на кучето във фризера, преди да му ги дадете. Така не само ще му дадете подходяща играчка, но и тя ще действа успокояващо на зъбите му.

При някои кучета дъвченето е резултат от тревожност от раздяла. Те може да дъвчат или драскат в опит да избягат от мястото, където са оставени. Също така, може да дъвчат неподходящи предмети като нервна реакция срещу Вашето отсъствие. Това, вероятно, е най-трудно преодолимият тип дъвчене, защото се случва поради Вашето отсъствие и трябва да се третира самата тревожност. Експертите по поведение на кучета използват техники за социализация, намаляване на чувствителността и контра-кондициониране, за да лекуват тревожността от раздялата.

Точният момент

Единственият възможен момент да научите кучето да не дъвче е, когато го хванете на "местопрестъплението". Ако намерите сдъвкана обувка един час след провинението, кучето няма да може да асоциира наказанието с дъвченето. Кучето може да изглежда „виновно“, когато размахвате обувката пред очите му, но това не е нищо друго освен покорно поведение. Когато хванете кучето да дъвче, спрете го с вербална команда или силен шум. Когато спре, му дайте дъвчаща играчка. Щом започне да я дъвче, го похвалете.

В повечето случаи трябва да пренасочвате кучето към дъвчене на подходящи предмети. Първата стъпка е да подберете подходящи дъвчащи играчки. Никога не му давайте неща, които приличат на тези, които не бихте искали да дъвче. Ако му дадете стари обувки или дрехи, то няма да може да направи разликата между тях и тези, които не са за дъвчене.

Съществуват продукти, които могат да се използват върху предметите в дома, за да не бъдат сдъвкани от кучето. Тези продукти имат вкус и мирис, неприятен за кучета, но не пречат на хората.

Както винаги, се консултирайте с ветеринарен лекар. Той ще Ви даде полезни съвети и идеи.

Свързани статии

 • Котката ми е с капризна | Hill's Pet

  154502253 Ако Вашата котка е капризна по отношение на храната, не се притеснявайте, защото котките имат репутация на изключително претенциозни животни, когато става въпрос за храна.
 • Какво да търсите на етикета на една храна за котки

  154502253 Дали защото току-що сте донесли ново котенце в дома си, или пък защото Вашата капризна котка изисква преразглеждане на храната за вечеря, важно е да знаете как да дешифрирате етикетите на храните за домашни любимци. Ако една храна е без зърнени продукти, значи ли това, че тя има и по-малко въглехидрати? Какво означава Гарантиран Анализ?
 • Колко е важно Вашата котка да пие вода

  154502253 Колко е важно Вашата котка да пие вода
 • Храни, които са опасни или отровни за котки

  Когато става въпрос за Вашата котка, искате да сте сигурни, че й осигурявате най-добрия вид котешка храна, подходяща за нейните хранителни нужди.

Свързани продукти

 • Често, когато едно обучено домашно куче започне да уринира из къщата, стопаните му вярват, че това е станало случайно. За съжаление, понякога това води до липса на доверие и обтяга отношенията дори и между най-привързаните стопани и тяхното любимо куче.
 • Полезна информация за алергии към храни и към фактори от околната среда, които могат да засегнат кучетата, обичайни причинители, разпознаване на симптомите и съвети за справяне с проблема.
 • Learn about kidney conditions in dogs, what the signs are, and how the right dog food can help support your pet.