За какво мисли моето куче?

Публикувано от Ерин Олила
минути

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Случвало ли Ви се е да наблюдавате играещи кучета в парка, които сякаш се усмихват, скачат и се боричкат едно с друго, и да се чудите „За какво мислят кучетата?“ или „Как мислят кучетата?“. Може би сте виждали кучето си, загледано с копнеж през прозореца, чудейки се какви мисли минават през ума му, или сте разговаряли с него преди работа, чувствайки се абсолютно уверени, че е разбрало всичко, което току-що сте казали. Но дали е така? Просто предполагате, че кучето Ви ви разбира, защото неговата невербална комуникация като контакт с очите, и дори вербална комуникация като лай, правят да изглежда така, като че ли то настина разбира какво казвате?

Да се ​​чудите как работи мозъкът на кучето не е нещо ново. Хората размишляват над този въпрос от векове. Помислете за този цитат от Джеръми Бентам, който датира чак от 1789 г., „... Въпросът не е, могат ли да разсъждават? Нито могат ли да разговарят? А могат ли да страдат?“ Всички любящи стопани на кучета обичат да смятат, че техният космат приятел може да общува с тях. Всъщност, много хора вярват, че техните кучета изпитват широк спектър от емоции и се безпокоят за щастието и емоционалното благосъстояние на своя домашен любимец. Поради това стопаните на домашни любимци искат да вярват, че кучетата общуват, дори и да има езикова бариера.

Въпреки че кучетата може да не говорят с думи и на същия език като Вас, те са в състояние да разбират света около тях. Ключът е да се разбере как работи мозъкът им, за да се види какво мислят и по-добре да се разберат техните комуникационни знаци.

Мислят ли кучетата така, както хората?

Женско куче от порода бигъл лежи върху диван от черна кожа.

Съществуват безброй проучвания за това как човешкият мозък обработва езика, но как мислят кучетата? Невролозите от Университета Eötvös Loránd в Будапеща завършиха прочуване, публикувано в Science, при което са сканирали мозъците на тринайсет домашни кучета с ЯМР. Докато са били в скенера, кучетата слушали гласа на треньора си, който им казвал различни фрази, като „браво“, която се смятала за смислена фраза, и „като че ли“, безсмислена фраза, както с похвални тонове, така и с емоционално неутрални тонове. Резултатите показват, че смислените фрази са били обработени в лявото полукълбо на мозъка, независимо от интонацията, която е подобна на обработката при човека, но безсмислените фрази не са регистрирани. Това показва, че тези думи имат значение за кучетата, казва Атила Андикс, невролог, който е бил член на изследователския екип.

В това изследване интонацията наистина е изиграла роля в разбирането на кучетата и е била обработена в дясното полукълбо на кучешкия мозък. Например речта, която наподобява похвала, активира системата за възнаграждение на мозъка. Резултатите от това изследване показват, че значението на фразите и тонът, с който се предават, се обработват отделно, за да помогнат на кучетата да идентифицират какво конкретно им е казано.

Имат ли кучетата добра памет?

Ако някога сте опитвали да обучавате кутре, знаете, че последователността приучава кучето Ви да запомня командите, върху които сте работили заедно. Всъщност кучето Ви, вероятно, знае как да сяда, да се изправя, да ляга, да дава лапа, да се претърколи и много други забавни номера. Някои кучета дори са приучавани да уведомяват стопаните си, когато трябва да излязат навън, за да се облекчат, като натискат звънец на вратата с лапа или лаят и седят близо до изхода.

Скорошно изследване, публикувано в Current Biology, предполага, че не само паметта на кучето може да бъде обучена да изпълнява задачи, но и че кучето помни повече за Вашите действия, отколкото си мислите. Изследователският екип проучил дали кучетата имат достъп до епизодична памет, което означава, че си спомнят моменти, които са се случили, но с условието че не очакват тези моменти да се появят отново. Резултатите показали, че кучетата са в състояние да си спомнят безусловни епизоди след изминал период от време, подобно на човешкото преживяване. Това означава, че кучетата помнят хора, места, и по-специално фрази, без да получават възнаграждение за поведението си. Това им помага по-добре да научат как хората общуват и как-най-ефективно да общуват с нас.

Затова не се отчайвайте, ако кутрето не успява да следва Вашата обучителна програма. Не че не могат да бъдат обучени. Всъщност, Вашият домашен любимец е изключително интелигентен. Това може просто да означава, че е още твърде малко, забавлява се и може да бъде разсеяно от всички невероятни и нови преживявания в света, като преследване на пеперуди или дъвчене на повода. Ако все още имате проблеми с обучението, свържете се с професионалист във Вашия район или попитайте Вашия ветеринарен лекар за препоръки, относно програмата за обучение.

И така, за какво мислят кучетата?

Докато изследванията върху кучешкия мозък със сигурност са полезни за разбирането на комуникацията с кучетата, може би копнеете за повече подробности относно какво точно се случва в ума им. Чудили ли сте се някога как те всъщност са се чувствали относно домашните кучешки лакомства, които сте приготвили? Да, Вашето куче ги е омело бързо, но това не означава нищо. Може би е било гладно или просто се е опитвало да не нарани чувствата Ви. Или пък може би е харесало лакомствата и е чакало търпеливо да направите още. Истината е, че няма конкретен начин, по който да научите със сигурност, какво точно се е въртяло в тези ежеминутни мисли. От Вас зависи да разкодирате сигналите и да си представите мислите в детайли. Преди всичко Вашето куче е Вашият най-добър приятел!

Чудили ли сте се някога „За какво мислят кучетата?“ Въпреки че може да не сте в състояние да определите точно какво мисли Вашето куче в даден момент, можете да опознаете неговата личност и поведение, което ще Ви помогне в интерпретацията на това какво може да мисли или чувства през целия ден. От Вас и Вашето въображение зависи да си представите подробностите за мислите му!

За автора

Ерин Олила

Ерин Олила вярва в силата на думите и как посланието може да информира и дори трансформира своята целева аудитория. Статиите ѝ могат да бъдат открити из цялото интернет пространство, както и в печатна форма, и включват интервюта, съавторство, блог публикации и креативно писане. Ерин е запалена по SEO и всичко свързано със социалните медии. Завършила е Университета Феърфийлд с магистърска степен по творческо писане. Свържете се с нея чрез Twitter @ReinventingErin или научете повече за нея на http://erinollila.com.

 

Проверено от д-р Хайн Майер, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Свързани статии

 • Куче Уринарни

  Често, когато едно обучено домашно куче започне да уринира из къщата, стопаните му вярват, че това е станало случайно. За съжаление, понякога това води до липса на доверие и обтяга отношенията дори и между най-привързаните стопани и тяхното любимо куче.
 • Алергии към храни и към фактори от околната среда при кучета

  Полезна информация за алергии към храни и към фактори от околната среда, които могат да засегнат кучетата, обичайни причинители, разпознаване на симптомите и съвети за справяне с проблема.
 • Chronic Kidney Disease in Dogs | Hill's Pet

  Learn about kidney conditions in dogs, what the signs are, and how the right dog food can help support your pet.

Свързани продукти

 • Често, когато едно обучено домашно куче започне да уринира из къщата, стопаните му вярват, че това е станало случайно. За съжаление, понякога това води до липса на доверие и обтяга отношенията дори и между най-привързаните стопани и тяхното любимо куче.
  Buy Now »
 • Полезна информация за алергии към храни и към фактори от околната среда, които могат да засегнат кучетата, обичайни причинители, разпознаване на симптомите и съвети за справяне с проблема.
  Buy Now »
 • Learn about kidney conditions in dogs, what the signs are, and how the right dog food can help support your pet.
  Buy Now »