Лимфом при котките: Какво трябва да знаете

Публикувано от
минути: Време за четене

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Най-добрият начин да се погрижите за здравето и благополучието на Вашата котка е да разберете как функционира тялото ѝ и за какво да внимавате, когато е болна. Ето какво трябва да знаете за лимфома при котки, за да можете да бъдете най-информираният собственик на домашен любимец.

Лимфом при котките

Лимфомът при котки е рак на лимфната система, която представлява колекция от лимфоцити (кръвни клетки) и органи (лимфни възли и др.). Може да засегне много системи в тялото на котката и е най-честата причина за тумори на гръбначния мозък.

Според Кралският ветеринарен колеж, котешкият лимфом е най-често диагностицираният рак при котки. Има много видове лимфоми при котките, но най-често срещаният е чревният лимфом, известен също като стомашно-чревен (GI) или храносмилателен лимфом. Различни фактори ще определят как ракът може да засегне Вашата котка.

Близък план на весела индийска млада двойка, съпруга и съпруг, стоящи в стаята у дома, държащи сладка котка в ръце.

Причини

Появата на котешки лимфом е свързана с вируса на котешка левкемия (FeLV) и в по-малка степен с вируса на котешка имунна недостатъчност (FIV). Котките, които са позитивни към котешка левкемия, обикновено развиват рак в по-млада възраст. В наши дни, тъй като много котки се отглеждат на закрито и тестването и ваксинацията срещу FeLV са широко разпространени, лимфомът е по-рядко срещан при по-млади котки. Котките, които не са позитивни към вируса, са склонни да развиват лимфом в по-напреднала възраст.

Blue Cross казват, че излагането на тютюнев дим може да увеличи риска от лимфом при котките. Те обясняват, че ако пасивното пушене може да бъде вредно за всички домашни любимци, то котките са особено уязвими. Те не само вдишват дим от въздуха, но докато извършват личния си тоалет, могат и да погълнат токсични частици от дима, който се е утаил върху козината им.

Видове лимфоми при котки

Тъй като лимфната система взаимодейства с всяка система в тялото, лимфомът може да засегне всеки от тези органи. Основните видове лимфоми включват:

 • Храносмилателен (храносмилателен тракт);
 • Медиастинален (гръден кош);
 • Бъбречен (бъбреци);
 • Назален (нос);
 • Спинален (гръбначен стълб);
 • Кожен (кожа);
 • Мултицентричен (което означава, че са засегнати множество органи, най-често далак и черен дроб).

Признаци за лимфоми при котките

Признаците на лимфома при котките зависят от това кои органи са засегнати. Ето и някои от признаците, за които трябва да внимавате според местоположението на лимфома:

 • Храносмилателен тракт: Повръщане, диария, запек, загуба на апетит, загуба на тегло, летаргия и кървави изпражнения.
 • Гръден кош: Дишане с отворена уста, кашлица, загуба на апетит, загуба на тегло и регургитация.
 • Бъбреци: Повишено пиене и уриниране, загуба на тегло и загуба на апетит.
 • Нос: Хронична секреция от носа, кървав нос, подут нос, кихане, загуба на апетит, секреция от очите и шумно дишане.
 • Гръбнак: Слабост или парализа на задните крака.
 • Кожа: Сърбеж, косопад и кървящи кожни тумори.

Ако забележите някой от тези признаци при Вашата котка, незабавно се свържете с Вашия ветеринарен лекар. Той може да диагностицира състоянието на Вашата котка и да определи най-доброто лечение.

Диагноза

Лимфомът се диагностицира с помощта на набор от различна информация. Ако Вашият ветеринарен лекар подозира, че котката Ви има лимфом, той ще Ви попита за историята и начина ѝ на живот. Вероятно ще последва физически преглед на котката Ви, лабораторни изследвания (включително кръвни изследвания, анализ на урината и тестове за FeLV и FIV) и образни изследвания, като рентгенови снимки и ултразвук.

Изследването, което Вашият ветеринарен лекар препоръчва, ще варира в зависимост от вида на лимфома, за който има подозрения. Например, ако има увеличен или подут лимфен възел, може да вземе и биопсия. Това включва вземане на малка проба от засегнатата тъкан и изследване за ракови клетки.

Червена таби котка във ветеринарна клиника

Лечение

Лечението на котешки лимфом има за цел да постави рака в ремисия (елиминиране на всички признаци и симптоми) и да увеличи максимално качеството на живот на Вашата котка за възможно най-дълго време. Тъй като лимфомът обикновено е широко разпространен в тялото, Blue Cross обясняват, че обикновено химиотерапията е предпочитаният вариант, а не операцията. Котките са склонни да реагират добре на това лечение и не изпитват неприятните странични ефекти като хората, като загуба на коса или гадене.

Ако химиотерапията не е опция, Вашият ветеринарен лекар може да препоръча лъчелечение и, в редки случаи, операция. Котките също могат да се възползват от лекарство като преднизон (стероид) за облекчаване на симптомите на рак.

Прогноза

С химиотерапия много котки могат да постигнат временна ремисия на клиничните признаци и да поддържат добро качество на живот. Някои котки могат да постигнат ремисия на рака до няколко години, в зависимост от индивидуалната им ситуация. Прогнозата, обаче, варира в зависимост от вида на лимфома – дали Вашата котка е положителна за FeLV и/или FIV и къде се намира ракът. Котки, които са FeLV- или FIV-позитивни, често имат по-лоша прогноза.

Собствениците на домашни любимци също така трябва да се консултират със своя ветеринарен лекар относно изискванията за хранене за котки с лимфом.

Превенция

Въпреки че няма начин да предотвратите лимфома, можете да предприемете действия, с които да намалите шансовете на Вашата котка да го развие.

Дръжте котката си вътре

Това ще ѝ попречи да има контакт с котки, които са FeLV- или FIV-позитивни.

Тест за FIV и FeLV

Тествайте котката си, когато е малко коте, ако е възможно. Ако искате да присъедините нова котка към домакинството си, тествайте я, преди да изложите вече живеещата с Вас котка на контакт.

Ваксинирайте котенцата срещу FeLV

Към настоящия момент няма ваксина срещу FIV, но можете да ваксинирате котката си срещу FeLV. Ако котката Ви излиза на открито, не забравяйте да я реваксинирате с ваксината FeLV редовно.

Поддържайте околната среда на Вашата котка без дим

Пасивното пушене не е добро за никого и според Blue Cross това включва котките.

Посещавайте редовно Вашия ветеринарен лекар

Ранното откриване е от ключово значение. Преглеждайте котката си два пъти годишно и изисквайте годишни кръвни тестове за котки на 7 и повече години.

Напредъкът в медицината и по-доброто образование за собствениците на домашни любимци продължават да подобряват шансовете за котки с раково заболяване. От ранно откриване до намаляване на рисковите фактори – можете да предприемете стъпки в помощ на по-добрия живот на Вашата котка.

За автора

Д-р Сара Уутън

Д-р Сара Уутън

Завършила Факултета по ветеринарна медицина на Калифорнийския университет - Дейвис през 2002 г. и дипломиран ветеринарен журналист, д-р Сара Уутън има 16 години опит във ветеринарната практика за дребни животни и е добре известен международен лектор и писател в областта на ветеринарната медицина и здравето на животните. Отдадена е в помощ и обучение на собственици на домашни любимци с цел по-добра грижа за техните космати приятели.