„Защо моето куче има запек?“ и други стомашно-чревни въпроси

Публикувано от Mindy Cohan, VMD
минути Време за четене

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Спектърът на кучешките изпражнения - от диария до запек.

Независимо дали наричате кучешките изпражнения, изпражнения или екскременти, като собственици всички ние сме малко обсебени от цвета, консистенцията и честотата на изпражненията на нашето куче. И трябва да бъдем, защото трябва да знаем кое е нормално и кое не. Спектърът, споменат в заглавието, може да бъде и същинска дъга с всички цветове – от жълти изпражнения през зелени до червени, и дори кървави, кучешки изпражнения. Що се отнася до консистенцията и честотата, и там запекът и диарията са противоположни.

„Какво определя запека?“ и „Защо кучето ми има запек?“ са въпроси, често задавани от собствениците на домашни любимци. На противоположния край на спектъра на стомашно-чревния дисбаланс (GI) се намира диарията и двете могат да бъдат объркващи и да са резултат от много скрити причини. И двата проблема със стомашно-чревния дисбаланс (GI) при кучетата могат да причинят летаргия, подуване на корема и силен дискомфорт. Въпреки че осигуряването на Вашето куче с хранително балансирана храна и избягването на несъответствия за режима на хранене (като прием на боклук, поглъщане на играчки и хранене с остатъци от масата) може да сведе до минимум стомашно-чревните разстройства, запекът и диарията са често срещани състояния, с които собствениците на домашни любимци трябва да са наясно и да знаят кога е време да посетят ветеринарен лекар. Вашият ветеринарен лекар може да Ви помогне да идентифицирате причината за запека или диарията на Вашето куче и да Ви посъветва как най-добре да се справите с тях.

Дългокосместо куче чихуахуа се мръщи на яркото слънце, докато е на каишка.

Какво представлява запекът?

Повечето кучета имат типичен ежедневен модел на изхождане. Вероятно вече знаете добре от броя на торбичките за изпражнения, които са Ви нужни по време на разходка. Проследяването на нормалните навици на Вашето куче може да Ви помогне да определите кога нещо не е наред.

Преди да попитате „Защо кучето ми има запек?“ трябва да знаете как да забелязвате знаците. За запек говорим при рядко или трудно изхождане. Изпражненията често са твърди и сухи и може да съдържат кръв. Куче, което понякога се изхожда един или два пъти по-малко от обикновено, обикновено не е причина за тревога, но ако кучето Ви не се е изхождало повече от ден и показва признаци на напрежение или лош апетит, обадете се на Вашия ветеринарен лекар.

Защо кучето ми има запек?

Въпросът защо Вашето куче има запек може да има много отговори. Физически преглед от Вашия ветеринарен лекар и тестове, като рентгенови снимки, ще Ви помогнат да откриете или изключите следните проблеми:

 • Поглъщане на чужд материал (дрехи, играчки, кости, камъни, трева, козина, човешка коса);
 • Бавна чревна перисталтика;
 • Дехидратация;
 • Сплъстена козина, блокираща ануса;
 • Увеличена простатна жлеза при мъжки кучета;
 • Херния (когато нараняване или разтягане избутва малка част от вътрешен орган през околния мускул);
 • Тумор или бучка в чревния тракт;
 • Инфектирани или засегнати анални торбички;
 • Страничен ефект от лекарства;
 • Ортопедични и неврологични състояния, като артрит, които пречат на способността на кучето да кляка;

Как мога да се справя със запека на моето куче?

Лечението на запека зависи от основната причина. Кучетата, които имат трудно преминаващи изпражнения, съдържащи козина, трева или костни фрагменти, може да се нуждаят от леката помощ на ръката на ветеринарен лекар, за да се отстранят ръчно засегнатите изпражнения. Кучетата, които имат затруднения с дефекацията, поради увеличена простатна жлеза, образувания в чревния тракт или херния, ще изискват хирургическа или медицинска намеса.

Можете да помогнете на Вашето куче с ортопедични или неврологични увреждания да се изхожда редовно, като го поддържате с колан, докато дефекира. Кучетата със състояния като захарен диабет и бъбречно заболяване, които могат да увеличат риска от дехидратация и запек, може да се нуждаят от допълнителна вода към храната или прилагане на подкожни (под кожата) или интравенозни (инжектирани във вена) течности. Ако рентгеновите лъчи показват голямо количество изпражнения в дебелото черво на Вашето куче, ветеринарният Ви лекар може да направи клизма, за да го облекчи значително и незабавно.

За да предотвратите разочароващия и тревожен сценарий за справяне със запека при кучетата, говорете с Вашия ветеринарен лекар за начините, по които можете да се справите и да предотвратите запека. Вашият ветеринарен лекар може да препоръча да давате на кучето си мека храна с висока влажност, омекотители за изпражненията, терапевтична храна с високо съдържание на фибри или терапевтична храна с ниско съдържание на остатъци. Повишеното съдържание на фибри в определени терапевтични храни за кучета позволява по-голямо усвояване на вода, което омекотява изпражненията и насърчава чревната подвижност (способността на тялото да придвижва храната през храносмилателната система). Винаги се консултирайте с ветеринарен лекар, преди да приложите каквито и да е лекарства без рецепта на Вашето куче, тъй като много от тях могат да бъдат опасни или фатални за кучетата, ако не се прилагат правилно.

Шиба ину дреме на пода с оранжеви и сиви плочки

Какво е диария?

За разлика от запека, който може да Ви накара да се чудите кога Вашето куче ще се изходи отново, диарията може да накара собственика да попита дали кучето му изобщо ще спре да се изхожда. Диарията, производството на редки и чести изпражнения, е един от най-честите проблеми при стомашно-чревния дисбаланс (GI) при кучетата. Подобно на запека, диарията може да бъде резултат от различни причини:

 • Хранене с обилна или несмилаема храна (останки от маса, пръчици, играчки, боклук);
 • Внезапна промяна в храната или лакомствата;
 • Хранителна алергия или непоносимост;
 • Стрес (настаняване в развъдник, тревожност при пътуване или раздяла);
 • Паразити;
 • Вирусна или бактериална инфекция;
 • Възпалително заболяване на червата;
 • Рак;
 • Лекарства (антибиотиците често могат да бъдат причина);
 • Заболявания, които не са стомашно-чревни, като бъбречни или чернодробни нарушения или панкреатит.

Как мога да овладея диарията на моето куче?

Проблемите със стомашно-чревния тракт при кучетата се срещат постоянно в списъците с първите десет медицински проблема, изискващи посещения при ветеринарен лекар. Въпреки че много причини за диария са сериозни и изискват медицинска помощ, по-леки случаи могат да бъдат овладяни у дома, след като се консултирате с Вашия ветеринарен лекар. За да можете да предоставите по-пълно описание на проблема на Вашия домашен любимец, преди да говорите с Вашия ветеринарен лекар, помислете по следните въпроси:

 • От колко време продължава диарията?
 • Какви други медицински проблеми има Вашето куче?
 • Какъв цвят е изпражнението на Вашето куче?
 • Нормално ли яде и пие Вашето куче?
 • Повръщало ли е Вашето куче?
 • Летаргично ли е кучето Ви?

Най-важното е да не забравите да се консултирате с Вашия ветеринарен лекар, ако сте загрижени за някой от тези проблеми.

Кученце от породата уелско корги „Пембрук“ на плажа

Какви съвети за домашни грижи ще помогнат за стомашно-чревния дисбаланс (GI) на моето куче?

Когато става въпрос за овладяване на диарията у дома, най-добре е да следвате внимателно съветите на Вашия ветеринарен лекар. Изключително важно е да осигурите на Вашето куче прясна вода и да го насърчите да пие, за да предотвратите дехидратация. Освен ако Вашият ветеринарен лекар не Ви помоли, най-добре е да не отказвате храна, ако кучето Ви има диария. Храната е важна, за да поддържа клетките на червата подхранени и да спомага за ускоряване на процеса на възстановяване. Говорете с Вашия ветеринарен лекар дали нормалната храна на Вашето куче е подходяща или би предпочел да дадете нещо по-лесно смилаемо.

Дори ако случаят на диария на Вашето куче изглежда лек, търсенето на ветеринарна помощ винаги е безопасен избор. Вашият ветеринарен лекар може да предпише лекарства за бързо справяне с диарията и може да предложи лечебна храна, различна от препоръчаната при запек; тази храна за кучета ще бъде по-добре смилаема и ще помага да възстановят изчерпаните ключови хранителни вещества.

Проблемите при кучетата, независимо дали са запек или диария, изискват специално внимание. Въпреки че обикновено нито едно от двете не е спешен случай, ако симптомите продължават и състоянието на Вашето куче се влоши, не отлагайте помощта от ветеринарен лекар. Познаването на нормалната честота на дефекация и консистенцията на изпражненията на Вашето куче ще ви помогне да разпознаете проблема и да осигурите оптимална грижа за най-добрия си приятел.

За автора

Минди Кохан, VMD

Минди Кохан е ветеринарен лекар в района на Филаделфия и е завършила Факултета по ветеринарна медицина към Университета на Пенсилвания. Тя има куче-спасител на име Джем. Минди обича да се разхожда с Джем, докато слуша подкасти за Гражданската война в САЩ и Ейбрахам Линкълн.

Свързани статии

 • Куче Уринарни

  Често, когато едно обучено домашно куче започне да уринира из къщата, стопаните му вярват, че това е станало случайно. За съжаление, понякога това води до липса на доверие и обтяга отношенията дори и между най-привързаните стопани и тяхното любимо куче.
 • Алергии към храни и към фактори от околната среда при кучета

  Полезна информация за алергии към храни и към фактори от околната среда, които могат да засегнат кучетата, обичайни причинители, разпознаване на симптомите и съвети за справяне с проблема.
 • Chronic Kidney Disease in Dogs | Hill's Pet

  Learn about kidney conditions in dogs, what the signs are, and how the right dog food can help support your pet.

Свързани продукти

 • Полезна информация за алергии към храни и към фактори от околната среда, които могат да засегнат кучетата, обичайни причинители, разпознаване на симптомите и съвети за справяне с проблема.
  Buy Now »
 • Често, когато едно обучено домашно куче започне да уринира из къщата, стопаните му вярват, че това е станало случайно. За съжаление, понякога това води до липса на доверие и обтяга отношенията дори и между най-привързаните стопани и тяхното любимо куче.
  Buy Now »
 • Learn about kidney conditions in dogs, what the signs are, and how the right dog food can help support your pet.
  Buy Now »