Всичко, което някога сте искали да знаете за кучешките изпражнения.

Публикувано от
минути: Време за четене

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Кучешките изпражнения или екстременти, както някои хора предпочитат да ги наричат, може да не са най-приятната тема, но здравото изпражнение на кучето често е индикация за здраво куче. Следенето на характеристиките на изпражненията на Вашето куче може да бъде добър начин да проследите всички здравословни проблеми, които то вероятно изпитва. Нека да разгледаме каква е разликата между здравите кучешки изпражнения и необичайните изпражнения (воднисти, течащи, кървави и т.н.), които биха могли да са признак на скрити здравословни проблеми.

Как изглежда идеалното изпражнение?

Изпражненията на кучето имат четири основни характеристики: цвят, съдържание, консистенция и покритие. Цветът е свързан с храната на Вашия домашен любимец; вариращ в нюанси от златисто кафяво до по-тъмен махагон, в зависимост от съставките в храната на вашия домашен любимец. Относно съдържанието на изпражненията, вероятно, ще искате да оставите Вашия ветеринарен лекар да свърши „мръсната“ работа. Повечето хора няма да видят почти нищо в изпражненията без микроскоп. Здравите изпражнения на кучето трябва да са с малко твърда консистенция, като пластелин. В идеалния случай трябва да е във формата на пънче с малки цепки в него, така че ако го разточите, ще се разпадне на по-малки парчета. И накрая, здравите изпражнения изобщо нямат покритие - не се очаква да бъдат слузести. Така че, ако Вашето кученце има шоколадовокафяви, донякъде твърди изпражнения, без покритие (слуз, кръв), без нищо забележимо да стърчи от тях, всичко е точно. Въпреки това, прочетете за признаците, които биха били индикация за здравословен проблем.


Кога да се притеснявате от изпражненията на Вашия домашен любимецСобственик почиства след кучето с найлонов плик

Отново, четирите вида изпражнения на домашни любимци могат да Ви помогнат да определите кога Вашето куче може да е болно. Въпреки че може да не е приятно, най-подходящият момент за улавяне на нередности е да наблюдавате изпражненията на Вашето куче, докато са пресни.

Притеснения относно съдържанието

 • Паразити: Те могат да бъдат дълги и тънки или да изглеждат като малки парчета ориз. Отново, трябва да се притеснявате само ако те се появят в прясно изпражнение. Ако изпражненията престоят известно време навън, паразитите могат да намерят път към тях.

 • Козина: Големите парчета козина в изпражненията може да са признак на прекомерна грижа, алергии или кожно заболяване. Следете колко често виждате козина в изпражненията и обсъдете това с Вашия ветеринарен лекар.

 • Чужди тела: Трева, пластмаса, камъни, плат и дори пари понякога могат да бъдат намерени в изпражненията на Вашето куче, и в края на краищата кучетата понякога могат да погълнат някои странни неща. Въпреки че това, което влиза, често излиза, ако забележите странни предмети в изпражненията на Вашето куче, може да искате да се обадите на ветеринарния лекар, за да потвърдите дали да направят щателна проверка или рентгенова снимка. В някои случаи кучетата имат заседнали чужди предмети в храносмилателния си тракт и те трябва да бъдат отстранени по хирургичен път. Ето защо е най-добре незабавно да се обадите на Вашия ветеринарен лекар, ако забележите парчета плат или пластмаса в изпражненията на Вашето куче.

Насоки за покритието

Ако събирате изпражненията на Вашия домашен любимец от тревата, не трябва да остава никаква следа. Покритието от слуз често придружава възпаление на дебелото черво и обикновено се появява едновременно с диария. Ако забележите слуз в изпражненията на Вашето куче за повече от един ден, трябва да се свържете с Вашия ветеринарен лекар, за да обсъдите следващите си стъпки.

Легенда на цветовете

По-долу ще намерите лесно ръководство за това как изглеждат здравите кучешки изпражнения спрямо нездравите според цвета.

 • Кафяв: Изпражненията на здраво куче трябва да са шоколадовокафяви на цвят.

 • Зелен: Зелените изпражнения може да показват, че кучето ви яде трева. Яденето на трева е нормално поведение за кучетата, но ако ядат повече от обикновено, може би се опитват да успокоят стомашно разстройство.

   

 • Черен или кафеникавочервен: Този цвят може да е признак на кървене в стомаха или в тънките черва.

 • Червени ивици: Това е друг признак на кървене, вероятно в долната част на стомашно-чревния тракт.

 • Жълт: Жълтите изпражнения може да се дължат на много различни проблеми, като слуз в изпражненията, лошо храносмилане или поглъщане на странни неща.

 • Сивкав: Той може да е признак на проблеми с панкреаса или жлъчния мехур, в случай, че определени хранителни вещества не се усвояват.

   

 • Бели петна: Вашето куче може да има паразити, ако забележите малки бели петна в изпражненията му.

Консистенция

Когато изследват консистенцията на изпражненията, повечето ветеринарни лекари използват скала от едно до пет, като едно е много течно или течно, а пет е твърдо и с цилиндрична форма. Съответно, оптималната консистенция попада на номер пет на скалата. Въпреки това, ако изпражненията на вашето куче са малко по-меки, не се тревожете. Просто наблюдавайте изпражненията на вашето куче, за да видите дали стават все по-меки и по-меки, и съхранявайте пробите в хладилник, в случай че се наложи да ги занесете на ветеринарния лекар.

Важно е да вземете проби от здрави изпражнения, така че ако Вашият домашен любимец започне да показва признаци на нездрави изпражнения, Вашият ветеринарен лекар ще разполага със стари записки, с които да ги сравни. Ако изпражненията на Вашето куче изглеждат здрави, но има други признаци на заболяване (не се храни, повръща, летаргично е и т.н.), все пак е добра идея да вземете проба от изпражненията всеки път, когато трябва да заведете Вашия домашен любимец на ветеринарен лекар. Много пъти може да бъде открита информация, като се постави пробата от изпражнения под микроскоп или се извършат други тестове.

Взимане на проба от изпражненията

Много е вероятно да сте намерили много различни начини за почистване на изпражненията из градината си или докато сте на разходка. От лопатки до специални биоразградими торбички, когато става въпрос за почистване на кучешки изпражнения, не можем и да говорим за недостиг на оборудване. Така че, когато взимате проба от изпражнения на здрави кучета или дори нездрави изпражнения, за да ги занесете на ветеринарния лекар, не забравяйте да използвате чиста торбичка – вземете пробата внимателно и я поставете в чист, плитък пластмасов контейнер с капак. Съхранявайте пробата в хладилник, докато успеете да я занесете на ветеринарния лекар. Ако изпражненията са твърде воднисти, за да ги вземете, не забравяйте да направите няколко ясни снимки със смартфона си, за да покажете консистенцията. Можете също така да опитате да поставите част от влажните изпражнения в контейнер, като използвате чиста пръчка или пластмасова лъжица. Никога не вземайте проба от изпражнения, които са престояли на топло или в тревата за дълги периоди от време. Тези проби може да имат замърсяване или паразити, които не са част от изпражненията. Едно последно нещо, което трябва да знаете: бързото почистване на кучешките изпражнения е полезно и за вашето куче. Твърде много изпражнения, разположени в задния двор, може да накарат кучето ви да започне да яде собствените си изпражнения. Съществуват и проблеми с общественото здраве, при които кучешките изпражнения могат да проникнат в подземните води и да замърсят водоизточниците. Трябва също така да се спомене, че трябва да измиете ръцете си, след като вземете проба от изпражнения, дори да носите ръкавици или да използвате торбичка върху ръката си за безопасност.

Последни съвети за изпражненията

Не забравяйте, че изпражненията на вашето куче разказват много за неговото здраве. Препоръчваме да следвате тези съвети, за да разберете по-добре Вашето куче и неговото здраве:

 • Когато вашето куче се изхожда, следете за четирите показателя: цвят, съдържание, консистенция и покритие.

 • При всеки преглед при ветеринарния лекар винаги вземайте проби от пресни изпражнения.

 • Почистете кучешките изпражнения незабавно, независимо дали по време на разходка или в задния двор.

 • Ако вашето куче инцидентно се изходи в къщата, изведете го навън веднага и се опитайте да го насочите към правилния начин за изхождане.

 • Уведомете незабавно Вашия ветеринарен лекар, ако изпражненията на Вашето куче се променят драстично, кучето Ви започне да яде собствените си изпражнения, има чести случаи на изхождане в къщата или ако са минали повече от 24 часа, без да се изходи.

Кучешките изпражнения не са тема, за която всички обичаме да говорим, но могат да бъдат добър индикатор за цялостното здраве на Вашето куче. Ранното улавяне на признаците може да ни помогне да го поддържаме здраво.

За автора

Криси Клингър

Криси Клингър

Криси Клингер е собственик на домашен любимец. Тя обича да споделя дома си с косматите си деца, наред с двете си собствени деца и съпруга си. Криси обича да прекарва време с всички членове на семейството си когато не преподава, пише или публикува в блога си. Тя се стреми да пише статии, които помагат на стопаните на домашни любимци да живеят по-активен и смислен живот със своите домашни любимци.

Свързани статии

 • Куче Уринарни

  Често, когато едно обучено домашно куче започне да уринира из къщата, стопаните му вярват, че това е станало случайно. За съжаление, понякога това води до липса на доверие и обтяга отношенията дори и между най-привързаните стопани и тяхното любимо куче.
 • Алергии към храни и към фактори от околната среда при кучета

  Полезна информация за алергии към храни и към фактори от околната среда, които могат да засегнат кучетата, обичайни причинители, разпознаване на симптомите и съвети за справяне с проблема.
 • Chronic Kidney Disease in Dogs | Hill's Pet

  Learn about kidney conditions in dogs, what the signs are, and how the right dog food can help support your pet.

Свързани продукти

 • Често, когато едно обучено домашно куче започне да уринира из къщата, стопаните му вярват, че това е станало случайно. За съжаление, понякога това води до липса на доверие и обтяга отношенията дори и между най-привързаните стопани и тяхното любимо куче.
 • Полезна информация за алергии към храни и към фактори от околната среда, които могат да засегнат кучетата, обичайни причинители, разпознаване на симптомите и съвети за справяне с проблема.
 • Learn about kidney conditions in dogs, what the signs are, and how the right dog food can help support your pet.