Имаме си ново коте у дома

Published by
Време за прочитане на материала минути

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Ако отглеждането на котка е ново за вас, може би сте леко уплашени. Дори това ново котенце да не ви е първото, осиновяването на котка може да бъде едновременно и вълнуващо, и трудно. Лесно е да пропуснете нещо, от което се нуждаете Вие или котето, за да бъде животът му по-комфортен, особено през първите дни и седмици у дома Ви. Тези десет съвета ще ви помогнат да бъдете напълно подготвени и да станете възможно най-добрият стопанин за новия си домашен любимец.

Преди нейното пристигане

Преди да доведете котката вкъщи, отделете време, за да подготвите дома си, семейството си и себе си, за да й осигурите плавен преход към новия й живот.

1. Приберете потенциалните отрови

Това е важна стъпка за безопасността на котките. Котките скачат, катерят се и се напъхват в малки пространства, така че преровете всичко за скрити опасности, включително почистващи препарати и други химикали. Не забравяйте растенията – много от тях, в това число бегонии, лилия на мира (спатифилум) и бамбук на щастието (драцена сандериана), са токсични за котките, а те, за жалост, обичат да ядат растения. Американското общество за предотвратяване на жестокост към животните (American Society for the Prevention of Cruelty to Animals –  ASPCA) поддържа изчерпателен списък на растенията, които са отровни за котките, но за безопасността на новата Ви котка и Вашите растения е най-добре да преместите всички растения и цветя, така че тя да не може да си похапва от тях.

2. Обезопасете дома си за котката

Много котки обичат да дъвчат кабели и връвчици. Това не само създава риск от задавяне, но и риск от токов удар, ако се опита да изяде електрически кабел, например. Фиксирайте всички електрически кабели, както и връвчиците на завесите и щорите, приберете преждите, конците и иглите, декоративните пискюли и изобщо всички висящи неща. Обиколете къщата и проверете за отвори, през които би могла да се промъкне във вентилационните тръби или на тавана; огледайте се за всички места, където би могла да се заклещи и се уверете, че са надеждно затворени. Ако имате вратичка за куче, трябва да се погрижите котката да не избяга през нея. ASPCA препоръчва да се монтират здрави мрежи на всички прозорци, ако вече няма такива, а капаците на кофите за боклук да се затварят плътно.

little girl with a dog and a cat on a bed of yellow color

3. Говорете със семейството си

Ако живеете с други хора, се погрижете всички да са наясно какво предстои и разпределете предварително задълженията като хранене и почистване на котешката тоалетна. Ако имате деца, определете правилата и им разяснете безопасните начини за игра с котката.

4. Подгответе другите си животни

Ако новата котка няма да е единственият Ви домашен любимец, трябва да планирате запознанството й с другите животни. PetMD препоръчва да запознаете настоящите си животни с новата котка, още преди да я доведете вкъщи, като им дадете да подушат нещо, върху което тя е спала или с което си е играла. Подгответе безопасно, малко пространство, например баня, където тя да прекара първите дни, отделно от всички, за да се приспособи на спокойствие в новата среда. Така ще й осигурите възможност да се крие от нежеланото внимание на другите членове на семейството.

5. Купете необходимите вещи за котка

Купичките за храна и вода и котешката тоалетна покриват само най-основните й нужди. Добрият стопанин, разбира се, би искал тя да се чувства удобно и да е щастлива. За тази цел ще ви трябват средства за груминг, като специална четка, шампоан и нокторезачка, различни играчки и поне едно легло за котки. Ако искате да я държите настрана от мебелите, вероятно ще трябва да поставите легла за котки във всяка стая. Може да й осигурите дървена катерушка, което да задоволи импулса й за катерене, вместо да прави това по шкафовете и масите. Осигурете й драскалка, за да не си остри ноктите по мебелите или килима.

6. Заредете се с качествена храна

За да избегнете стомашни проблеми, е най-добре да смените храната й бавно, затова, ако е възможно, се запасете с едноседмично количество от досегашната й храна, която котката е приемала в спасителния център за бездомни животни или развъдника, и постепенно преминете към предпочитаната от вас марка и вид балансирана и питателна храна за котки.

След нейното пристигане

Тези стъпки ще Ви помогнат в дните и седмиците след пристигането на котката в дома Ви и ще Ви направят най-добрия стопанин, който тя може да желае.

7. Заведете я на преглед при ветеринарен лекар

При първа възможност заведете котката на ветеринарен лекар, за да я прегледа цялостно и да й постави нужните ваксини и обезпаразитяване. Ветеринарният лекар също така ще Ви помогне да решите дали котката трябва да бъде кастрирана, от гледна точка на здравето и безопасността й. Ако все още не сте избрали добър ветеринарен лекар, разпитайте познатите си за такъв във Вашия район. Запомнете – освен Вас и семейството Ви, ветеринарният лекар е най-важният човек за здравето и щастието на котката Ви.

8. Сложете й „герданче“
Pet tabby cat laying in a residential window. Shallow depth of field with focus on eyes.

Инциденти се случват, независимо колко внимавате. Ако котката Ви успее да се отдели от Вас и да се загуби, един нашийник с идентификатор и Вашия телефон би увеличил шансовете Ви да се съберете отново. В много спасителни центрове за бездомни животни и развъдници слагат микрочипове на животните, така че е добре да разпитате дали Вашата котка има вече поставен микрочип, в случай на неочаквано бягство.

9. Започнете уроците ВЕДНАГА

Котенцата и по-младите котки вероятно ще трябва да се учат да ползват котешката тоалетна. Независимо на каква възраст е Вашата котка, то всяка една ще трябва да научи правилата в къщата. Стопирайте нежеланото поведение, като я прекъсвате и разсейвате със силен шум, и я възнаграждавайте с лакомства, когато направи правилното нещо. Може да сложите лепенки, с лепящата страна навън, по мебели и други повърхности, които не искате да издраска; също така пробвайте да привлечете вниманието й с помощта на коча трева към желаните обекти, например леглата за котки и драскалките.

10. Тренирайте тялото и ума й

Котките лесно се отегчават, а отегчената котка прави бели. Играчките за котки не само ще я забавляват и ще ангажират ума й, но и ще я поддържат във форма. По възможност й осигурете високо място, където да седи и да наблюдава птиците, катериците и хората. Давайте й да упражнява ловните си инстинкти и едновременно с това да се раздвижва, като криете лакомства и играчки из къщата, които тя да намира.

В крайна сметка Вашето ново коте просто иска да се чувства защитено и обичано, което е и целта на всеки стопанин. Следвайте описаните тук стъпки и ще знаете, че всички основни нужди на котката са удовлетворени и спокойно може да се фокусирате върху изграждането на емоционалната Ви връзка с нея.

Биография на автора

Jean Marie Bauhaus

Жан-Мари Баухаус

 

Жан-Мари Баухаус отглежда домашни любимци и води блог на тази тема; тя живее в Тълса, Оклахома, където пише под надзора на своите пухкави опашатковци.

 

Свързани статии

 • Котката ми е с капризна | Hill's Pet

  154502253 Ако Вашата котка е капризна по отношение на храната, не се притеснявайте, защото котките имат репутация на изключително претенциозни животни, когато става въпрос за храна.
 • Какво да търсите на етикета на една храна за котки

  154502253 Дали защото току-що сте донесли ново котенце в дома си, или пък защото Вашата капризна котка изисква преразглеждане на храната за вечеря, важно е да знаете как да дешифрирате етикетите на храните за домашни любимци. Ако една храна е без зърнени продукти, значи ли това, че тя има и по-малко въглехидрати? Какво означава Гарантиран Анализ?
 • Колко е важно Вашата котка да пие вода

  154502253 Колко е важно Вашата котка да пие вода
 • Храни, които са опасни или отровни за котки

  Когато става въпрос за Вашата котка, искате да сте сигурни, че й осигурявате най-добрия вид котешка храна, подходяща за нейните хранителни нужди.

Свързани продукти

 • Заболяване на долния уринарен тракт при котките (FLUTD) е общ термин и включва, например, камъни в бъбреците и други причини за раздразнение на пикочния мехур.
 • Learn about kidney conditions in cats, what the signs are, and how the right cat food can help support your pet.